V Lisjakovi strugi pri Gornji Radgoni je na površje priplavalo že okoli 300 mrtvih rib. Ribiči incident opisujejo kot katastrofo.

Že v ponedeljek so ribiči iz Ribiške družine Radgona v Lisjakovi strugi pri Gornji Radgoni opazili pogin večje količine rib. Obveščene so bile pristojne službe, kraj dogodka si je ogledala tudi okoljska inšpektorica.

Na mrtve ribe jih je opozoril zasebnik Franc Vodenik, ki ima na potoku ribnik. Če prvi dan še ni kazalo tako hudo, pa se je naslednje dni izkazalo, da gre vendarle za precej velik pogin. Poginilo je že okoli 300 rib, od tega največ krapov, ščuk in ostrižev. 

Kako je vino prišlo v vodo?

Ribiči sumijo, da je vzrok za pogin izpust vina in žvepla v vodo, neuradno naj bi tudi meritve pokazale vse do 4,7 promila alkohola, kar so izmerili v potoku Vodenika, v Lisjakovi strugi pa 3,5 promila. Nazadnje, v torek, so izmerili še 1,2 promila alkohola v Lisjakovi strugi. Glede na takšne rezultate, bi v vodo morala biti izlita precejšnja količina vina.

Ugiba se, da bi lahko povzročitelj čistil sode z alkoholom in žveplom, ali pa neposredno izlil neprodano vino v potok, toda ribiči do uradnih ugotovitev ne želijo na nikogar kazati s prstom.

Katastrofa za ribiče

»Prvi dan ni bilo kritično, naslednji dan je bil že večji pogin, tretji pa katastrofa,« je vidno ogorčen predsednik radgonske enote Ivan Bončina, ki dodaja, da so mrtve krape lovili iz vode kar s čolni.

Opaziti je bilo tudi žalostne prizore v vodi, ko so ribe, zastrupljene z alkoholom, plavale na površje po kisik. Ribiči so jim skušali pomagati po svojih najboljših močeh z dezinfekcijo vode, nekoliko je pomagalo tudi sinočnje neurje, a pogin bo pustil dolgoročne posledice

Potrebovali bodo 15 let

»Vse boljše ribe so poginile in trajalo bo okoli 15 let, da pridemo nazaj na takšno populacijsko raven,« pravi podpredsednik Branko Frumen.

Zadnje dni se tako ukvarjajo predvsem z lovom mrtvih rib, ki jih nato s samokolnicami odpeljejo v jamo in zakopajo. 

To pa ni prvič, ko je na tem mestu prišlo do pogina rib, tudi zaradi zastrupitve rib z alkoholom, a v takšnem obsegu ga še ni bilo, pravijo ribiči. Zanje so prizori mrtvih rib zagotovo precej žalostni in bojijo se, da na koncu dneva za tovrstne kršitve nihče ne bo niti odgovarjal.

Starejše novice