V Betnavskem gozdu je danes potekala akcija sadnje medovitih dreves, ki so se jih udeležili številni prostovoljci.

Akcijo je omogočila družba Slovenski državni gozdovi – SiGD, ki v imenu Republike Slovenije upravlja z Betnavskim gozdom. Akcija pa predstavlja tudi začetek širše izobraževalno-motivacijske kampanije Sem sprememba, katere namen je ozaveščati o izjemnem pomenu čebel za preživetje človeka. 

Medovita drevesa bodo dobra paša vedno bolj ogroženim čebelam

Pobudo za izvedbo sadnje medovitih dreves v Betnavskem gozdu je dala družba SiGD, ki je lani v tem gozdu na pobudo tukajšnjih krajanov postavila več parkovih klopi. Betnavski ki gozd je z današnjim dnem bogatejši še za drevesa bele lipe, velikolistne lipe, navadne lipe, češnje, pravega kostanja, ostrolistnega javorja in jerebike. Krajani, čebelarji in dijaki Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor so posadili štirideset medovitih dreves, ki bodo dobra paša vedno bolj ogroženim čebelam. 

»Ena izmed vlog gozda je tudi, da nudi pašo čebelam, kar lahko izboljšamo z drevesnimi vrstam, ki cvetijo. SiGD se tega zaveda, zato smo se tudi pridružili kampanji Sem sprememba. Sicer pa že ves čas spodbujamo vnašanje medovitih drevesnih vrst v gozdne sestoje. V letošnjem letu imamo tako v načrtu v državnih gozdovih posaditi več kot 20.000 medovitih dreves,« je ob akciji v Betnavskem gozdu izpostavil Zlatko Ficko, direktor SiGD. 

Vsak cvet pomeni hrano za čebele

Kampanja Sem sprememba želi spodbuditi vsakega posameznika, podjetje in ustanovo, da v okviru svojih možnosti zasadi vsaj eno medovito seme za medovito eno cvetic. Vsak cvet pomeni hrano za čebele, pa četudi je to »zgolj« cvet v lončku na balkonski terasi. Temu pozivu Čebelarske zveze društev Maribor se priključuje tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je častni pokrovitelj kampanje Sem sprememba. 

Slovenski gozdovi neizkoriščena priložnost za povečanje pridelave medu

Čebelarska zveza društev Maribor posebej pozdravlja saditev medovitih dreves v gozdovih in ob tej akciji poudarjajo, da so prav naši gozdovi največja neizkoriščena priložnost za povečanje pridelave medu. V Čebelarski zvezi društev Maribor vidijo možnost tudi v razvoju urbanega čebelarjenja, ki ga prav tako želijo spodbuditi in in promovirati s to kampanjo. Ker v Mariboru na te področju še veliko neizkoriščenega potenciala, bodo ustanovili akcijo za Urbano čebelarstvo. 

Akcija »Čebelam prijazna občina«

Predsednik Čebelarske zveze društev Maribor, Vlado Vogrinec, je ob tej priložnosti apeliral tudi na Mestno občino Maribor, da sprejme odlok, da se naša krajina zasaja z avtohtonimi in medovitimi rastlinami, ki so v našem okolju naravno prisotne že stoletja in so prilagojena na naše klimatske razmere ter so kot take zelo koristne za čebele.

S tem bomo veliko prispevali k zmanjšanju umiranja čebel. Da bi podobne odloke sprejele vse občine, si že nekaj časa prizadeva Skupnost občin Slovenije, ki je že pred leti pričela z akcijo Čebelam prijazna občina. Do danes os si ta naziv prislužile občine: Črnomelj, Šentjur, Rečica ob Savinji, Idrija, Mežica, Ljubljana in lansko leto tudi Ivančna gorica. 

Medovite grmovnice čebelam nudijo cvetni prah

V mesecu maju se bo kampanja Sem sprememba nadaljevala s sajenjem medovitih cvetic in medovitih grmovnic na izbranih osnovnih šolah v Mariboru in okolici, v Celju in na Bledu. Medovite grmovnice so pomembne zato, ker s svojimi cvetovi čebelam nudijo medičino ali cvetni prah, kar čebelam predstavlja vir energije za fizične aktivnosti, delno prebavljen pelod – cvetni prah pa je glavni vir beljakovin za razvijajoče se ličinke.   

Tudi na majhnih vrtovih lahko od zgodnje pomladi do pozne jeseni s primerno zasaditvijo medovitih trajnic, kjer ves čas nekaj cveti, čebelam omogočimo nabiranje cvetnega prahu. Na sončnih legah čebele razveseljujejo ameriški slamniki, nageljčki, rudbekije, lepe očke, astre, sivka, žajblji, hermelinke, ... S sadnjo medovitih dreves bodo nadaljevali meseca oktobra in novembra na izbranih osnovnih in srednjih šolah.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice