Obrambni minister Marjan Šarec je predčasno prispel na poplavljena območja ob reki Muri, zdaj ga bodo seznanili z razmerami na terenu, ogledal so bo tudi nastalo škodo.

V soboto, pozno popoldne, je ob Muri popustil del nasipa, ki pa jim ga je pristojnim tudi s pomočjo helikopterja Slovenske vojske doslej že uspelo sanirati, je danes opoldne povedala direktorica Direkcije Republike Slovenije za vode Neža Kodre.

»Skupaj s pomočjo Slovenske vojske in helikopterja smo potem ta del uspešno sanirali. Tako da zdaj v tem hipu nasipi na Muri funkcionirajo,« je dejala. 

Na pomoč prispela še hrvaška vojska

Medtem je na lokacijo poplav ob Muri, v Dolnjo Bistrico, prispel minister za obrambo Marjan Šarec, ki je dejal, da je sicer šest metrov visok nasip popustil v dolžini skoraj 20 metrov, in dodal, da je na pomoč slovenskemu prispel še helikopter hrvaške vojske.

»Pravkar se mu je pridružil še hrvaški helikopter hrvaške vojske, tako da brez helikopterjev bi težko delali na ta način in tukaj so res ekipe delale celo noč,« je dejal Šarec in ljudi opisal kot izjemno požrtvovalne in hrabre.

»Moramo povedati, da je delo na nasipu tudi nevarno, to ni lahko delo in delajo vse za to, da bodo ta nasip zaprli na tem delu in preprečili nadaljnje iztekanje vode, kajti tudi tukaj v Pomurju bo škoda enormna. Vemo, da so težave tudi na Moti, na Cvenu, proti Banovcem, Ljutomeru, tako da gre za velik obseg,« je še dodal.

Terenska ekipa Sobotainfo medtem poroča, da je poškodovan tudi nasip ob reki Muri v Gaberju.

Ob Muri razmere še vedno alarmantne

Kot je opoldne na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil hidrolog Janez Polajnar, na reki Muri v tem trenutku pri Gornji Radgoni beležijo rekordno velik pretok.

Predvidevajo, da bo ta vodna količina stekla preko Slovenije v 24 urah tudi preko poškodovanega dela visokovodnega nasipa.

Voda ob protipoplavnih vrečah se sicer trenutno umirja in pada.

Smodiš: Evakuacija še velja

Vodja prekmurske regijske izpostave civilne zaščite Martin Smodiš je sicer stanje ob reki Muri pred prihodom Šarca v primerjavi z včerajšnjim dogajanjem opisal kot »dosti boljše«, napore vseh pa je opisal kot nadčloveške.

Na delu je skoraj 1000 gasilcev iz pomurskih gasilskih društev.

»Celo noč so se trudile reševalne enote, pač gasilci in civilna zaščita pa tudi komunalne službe, predvsem pa tudi Pomgrad s podizvajalci, da zaščitijo ta del odprtega nasipa,« je dejal za Sobotainfo

Potrdil je, da evakuacija Dolnje Bistrice, Kota, Mirišča in dela Hotize še velja, kritičnih območij pa je še več.

»Tam je popuščanje nasipa v križevski občini, Vučja vas, potem imamo prelivanje nasipa v Zgornjem Krapju, potem je posledično zalivanje v Spodnjem Krapju, tistih hiš okrog Mure. Celo noč je bila tudi na terenu slovenska enota za prečrpavanje večjih količin vode, vzdrževali so nivo do 6. ure, potem so se premaknili na to lokacijo,« je še pojasnil.

Komentarji (9)

pohorski bataljon (ni preverjeno)

paše šarcu ta jakna
ko

stevo z banja luke (ni preverjeno)

Budi se Mujo iz kome nakon prometne nesreće i pita:
'Gdje se ja to nalazim?'
Odgovara mu netko: 'U sobi broj 11.'
'U bolnici ili zatvoru?'

Default (ni preverjeno)

Prpa naocarska usiva

Politik (ni preverjeno)

Komik,ki je postal ? Le kaj danes igra? Kaj bo jutri?

Rola (ni preverjeno)

jutri bo igral usmiljeno sestro

In reply to by Politik (ni preverjeno)

pohorski bataljon (ni preverjeno)

kaj to pomeni

In reply to by Rola (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Šarko komedijant!

Tabor (ni preverjeno)

kje šarec kupil jakno civilna zaščita
Takšno jakno bi imel tudi jaz

In reply to by pohorskisvizec

Likar (ni preverjeno)

Lej ga Serpentinska, kak se z helikopterom pela!

Starejše novice