Foto: Paloma
Danes je od mejnega prehoda Zavrč na pot proti Svetemu Juriju ob Ščavnici krenil nenavaden konvoj vozil. Kakšno dragocenost tovorijo v spremstvu policistov?

Največji del novega papirnega stroja, tako imenovani Yankee cylinder, trenutno potuje od pristanišča Reka do Sladkega Vrha, kamor naj bi prispel v ponedeljek popoldne.

Pot je zelo zahtevna, zato bo trajala teden dni. Treba bo odstraniti številne ograje, prometne znake in semaforje ob trasi. Na nekaterih odsekih bo zelo verjetno treba izvesti tudi manjše gradbene posege in občasno zapore prometa.

Transport bo velik logistični zalogaj, saj je omenjeni del stroja dolg 8,75 metra, širok 4,94 metra, visok 5,10 metra in težak 115 ton.

Skupaj z vlačilcem in podvozjem je celoten transport dolg 36,2 metra, visok 5,3 metra in širok 4,94 metra, tehta pa 191 ton.

V naslednjih tednih bodo dobavljeni še preostali deli novega stroja. Nato sledi montaža in testiranje stroja, njegov zagon pa je načrtovan za junij 2020.

Tako bo videti nov papirniški stroj. (Foto: Paloma)

Najpomembnejša investicija v slovensko papirniško industrijo v zadnjih desetletjih

Predsednik uprave Palome Jaroslav Fic je pojasnil, da je nov paprini stroj največja investicija v slovensko papirniško industrijo v zadnjih 40 letih: »Investicija bo povečala proizvodne kapacitete Palome na 90.000 ton letno. Vključuje novo enoto za pripravo papirne mase s širino 5,5 metra in hitrostjo obratovanja 2.000 metrov na minuto. S tem načrtujemo tako zmanjšanje operativnih tveganj kot tudi izboljšanje učinkovitosti proizvodnje ter kakovosti papirja in končnih izdelkov.«

Tehnični direktor Skupine SHP in član uprave Palome Stevan Lomić je poudaril, da bo s to investicijo Paloma postala vodilni proizvajalec higienskega papirja v regiji Jugovzhodne Evrope in širše: »Poleg tega z novim strojem moderniziramo tovarno, ki bo odslej energetsko učinkovitejša, okolju prijaznejša in nenazadnje prijaznejša tudi do zaposlenih, saj se močno izboljšuje varnost pri delu.«

Foto: Policijska uprava Maribor
Foto: Paloma

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
zedinjena slovenija (nepreverjen)

Najpomembnejša investicija v slovensko papirniško industrijo v zadnjih desetletjih,
kakšna laž,
slovenske papirniške industrije ni več !!

zvodnik milan (nepreverjen)

tak stroj je zahtevala že gospa Mateja Perger
pa so bili levaki,,oziroma leve politične stranke proti

Starejše novice