Letos so se na Gosposki ulici odločili prevzeti pobudo in jo okrasiti po svoje.

Letos so se akterji – prodajalci in lastniki lokalov na Gosposki ulici odločili prevzeti pobudo za drugačno praznično okrasitev ulice, na katero Mariborčani in občina večkrat pozabijo. Tako so se povezali, zbrali denar in se odločili kupiti smrečice, ki bodo pozabljeni ulici dodale praznični pridih.

V ta namen pa bodo danes tudi odprli vrata vse do 22. ure in ob tem ponudili posebno ponudbo.

31 akterjev, 40 smrečic

Za tovrstno akcijo se je odločilo 31 lokalov in prodajaln na Gosposki, zaradi tople ideje pa sta se pridružila še lokal na Slovenski ulici in na Grajskem trgu. V začetku novembra pa je pristopila tudi mariborska občina, ki se je odločila financirati 32 smrečic.

»Letos je res lep odziv in so vsi navdušeni,« pravijo v Društvu Hiša!, ki je pripomoglo pri oblikovanju in izvedbi ideje, in dodajajo, da se bodo na koncu te smrečice tudi posadile, kar pa bo pomenilo tudi dobro dejanje za naravo.

»Za lepšo in prijaznejšo ulico«

»Zato, ker želimo imeti lepo ulico, ki bi bila bolje obiskana. Namreč ponudba je večja kot nekdaj, vendar pa ljudje zanjo sploh ne vedo. Po nekaj letih delovanja ljudje še danes ob omembi začudeno povprašajo 'A res, a tam ste?',« pripoveduje za Mariborinfo ena izmed akterk z Gosposke ulice.

»Radi bi, da ta del starega mestnega jedra oživi, da postane ulica lepša in prijaznejša; med drugim pa se tudi mi družimo – že zato nam je vsem lepše in prijetnejše,« nadaljuje, ki pa je kljub zdajšnjemu občinskemu sofinanciranju pri praznični okrasitvi razočarana nad njenim delovanjem glede omenjene ulice.

Želeli bi urediti ulico, ne le za praznike

»Pogovarjali smo se že ob začetku leta glede ureditve Gosposke ulice – s koši, klopmi, cvetličnimi lonci in boljšo razsvetljavo, a naleteli na nikalne odgovore. Sedaj bo zopet sestanek in jih mislili ponovno poprašati, kaj je z junijskimi obljubami,« potarna gospa.

Kljub temu pa je v zadnjem času občina prisluhnila in dala na Fakulteto za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo predloge, da tam ustvarijo projekt, vendar pa jasnejših odgovorov akterji še niso dobili: »Mogoče bodo sedaj, po našem lastnem prizadevanju, prišli sami bolj naproti.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice