Foto: Žan Osim
Naziv za najboljšo pico je tudi letos osvojila pobreška picerija Tottapizza.

Izvorne korenine pice niso zares znane, a moderna oblika danes ene najbolj priljubljenih jedi bi naj nastala v 18. stoletja v Neaplju. Nekateri jo opisujejo kot hrano za reveže, drugi pa se ji nikakor ne bi mogli odreči.

Po razvoju trendov je pica postala poznana po vsem svetu in se na različnih koncih sveta povzpela v sam vrh lestvice najbolj pogosto naročenih obrokov.

Bralce Mariborinfo smo znova vprašali, kje v štajerski prestolnici spečejo najboljšo pico. Kot že pred dvema letoma, so tudi letos naziv za najboljšo pico osvojili v piceriji Tottapizza na Pobrežju. O vzdrževanju kvalitete in ključnih elementih dobre pice smo govorili z lastnikom Juretom Ogrinom.

Tottipizzi ste bralci namenili dobrih 20 odstotkov glasov, medtem ko je drugo mesto z 19 odstotki osvojila Pizzerija Pomodoro, na tretjem mestu pa se je z 12,6 odstotka znašla Picerija Sidro.

Foto: Arhiv Tottapizza

Uresničena dolgoletna želja

Jure je zaključil izobraževanje na Srednji šoli za gostinstvo in turizem in že takrat je vedel, da ga priprava jedi veseli. Hitro pa je ugotovil, da ga bolj kot sama kuhinja in strežba veseli krušna peč in pripravljanje pic.

»Prvo pico v domači pečici sem spekel že zelo zgodaj, tisto pravo v krušni peči, na katero sem bil zares ponosen, pa okrog leta 2004,« pojasnjuje.

18 let je bil kot picopek zaposlen v znani mariborski restavraciji Ancora, ko se je leta 2020 pojavila priložnost za prevzem Tottepizze v Mercator centru na Pobrežju, kjer picerija sicer obratuje že več kot 15 let. Priložnost je kljub takratnim razmeram, ki jih je prinesla pandemija, zagrabil.

»Vedno sem imel željo po svoji piceriji. V to delo sem zagrizel, zares mi je postalo všeč. Zato sem bil priložnosti na Pobrežju vesel,« se spominja Jure.

Foto: Žan Osim

Ljubezen do pic že od otroštva

Ljubezen do pic je vzgojil že v otroštvu – ko so s starši hodili na kosila v restavracije, je običajno naročil pico. To se danes, po več kot 20 letih izkušenj pred krušno pečjo, ni spremenilo. Tudi ko v restavraciji naroči kaj drugega, na koncu vedno naroči še pico, saj jo želi preizkusiti.

»To je firbec. Vidiš, kaj lahko izboljšaš, kaj lahko dodaš, drugje te spomnijo na opcijo uporabe določenega živila in tako dalje. Seveda nikoli ne kopiram, vedno pa iščem inspiracijo,« pripoveduje.

Foto: Arhiv Tottapizza

Pice in trendi se z leti spreminjajo

Jureta smo vprašali, kako še uspe po toliko izkušnjah najti izziv v vsakodnevnem delu. Po razmisleku pojasni, da se trendi z leti spreminjajo, temu primerno pa je treba prilagajati ponudbo.

»Vedno se naučiš nekaj novega, uporabljajo se nove sestavine in preizkušajo nove kombinacije. 20 let nazaj si recimo pice z rukolo nismo zares predstavljali, danes je pa to nekaj normalnega. Tako je tudi s samimi osnovami – danes je več vegetarijancev, veganov in strank z alergijami. Zato moramo misliti tudi na njih.«

Foto: Arhiv Tottapizza

Recept za dobro pico je peka z ljubeznijo

Picopek mora dobro poznati peč, veliko je odvisno tudi od drv in seveda tudi testa vsaka malenkost šteje. A za dobro pico je v osnovi potrebna priprava z ljubeznijo.

»To moraš delati z ljubeznijo in v produkt vložiti 120 odstotkov truda. Nikoli ni vse idealno, saj smo vsi samo ljudje in veliko je odvisno tudi od drv in peči. Delo ni preprosto, saj moraš biti pozoren na veliko faktorjev,« pojasnjuje Jure.

Foto: Arhiv Tottapizza

Osvojitev naziva pomeni potrditev dobrega dela

Tottapizza je naziv najboljše pice po mnenju bralcev Mariborinfo prejela že pred dvema letoma. Ob ponovni osvojitvi Jure pravi, da je celoten kolektiv izjemno vesel in to razume kot potrditev dobrega dela.

»Vsak ima svoj okus in ne želim se povzdigovati nad ostale picerije. Vsekakor smo za izbor zelo veseli in neizmerno hvaležni. Še naprej se bomo trudili ostati dobri in kvalitetni.«

Kot pravi, so od leta 2022 pridobili veliko novih gostov in kvaliteto ponudbe dvignili še nekoliko višje. Glavna prednost Tottepizze je po njegovih besedah prijazna postrežba in konsistentna kvaliteta, ki  jo vedno postavljajo pred kvantiteto.

Foto: Žan Osim in arhiv Tottapizza

Komentarji (11)

Dzinx (ni preverjeno)

ni res. kljucni element so sestavine. Obiscite tecaj v Neaplju....

Kurbinsin (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Baje da pek v Testo drka

jaka 1858 (ni preverjeno)

Sem prepričan, da ko si ti napisal...prišlo. imam prav?

In reply to by Kurbinsin (ni preverjeno)

Xy1962 (ni preverjeno)

Čestitke in veliko uspeha še naprej

Dr. Klošar (ni preverjeno)

Ljubezen gre skozi želodec.

Dr. Klošar (ni preverjeno)

Ljubav na prvi krevet.

In reply to by Dr. Klošar (ni preverjeno)

BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

HM ,KAJ PA KAKŠEN DAN ZA UPOKOJENCE

Nefiltriran Union (ni preverjeno)

Hm, kaj te je kdo vprašal?
Sej mate dan za upokojence že v vsaki trgovini, mi ta mlajši pa lahko samo upamo za kak popust

In reply to by BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

TotaPizza (ni preverjeno)

Dobiš, no problem ... samo moraš doma pustiti gepis ...

In reply to by BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

Milanese-mb (ni preverjeno)

Po slikah sodeč ni Napoletana? Ta anketa je verjetno bolj oglas kot kaj drugega.

Barbapapa (ni preverjeno)

Najboljša pica brez dvoma! Mnjaaami🙃 Pa hitra dostava in v lokalu prijazno vzdušje in osebje, ki zna prisluhnit željam. Super ste👍! Čestitam, iskreno zasluženo🥇!
Za vse bedne in neprimerne komentarje tu in drugje, pa si normalni ljudje želimo cenzure.

Starejše novice