Pomlad je čas, ko se začnejo opravila na vrtu. Čas, ko naredimo načrt, kaj in kje bomo sadili ter kako se bomo lotili urejanja vrta. Si tudi vi želite preizkusiti vrtnarjenja v vse bolj priljubljenih visokih gredah?

Strokovnjaki spletne trgovine Metrob vam predstavljajo hiter pregled, kako pravilno postaviti visoko gredo in popestriti vrt!

Kako izdelati visoko gredo?

S spodnjimi nasveti boste poskrbeli, da bodo rastline v vaših visokih gredah bogato obrodile, vi pa še bolj uživali ob vrtnarjenju.

Visoko gredo postavite na sončno lego, v smeri sever - jug, da bodo rastline dobile čim več sončnih žarkov. 

Dimenzije

Standardna višina visoke grede, za stoječe delo, je med 70 in 100 centimetrov. Če raje vrtnarite sede, pa priporočamo višino okoli 50 centimetrov. Najbolje je, če višino visoke grede prilagodimo svoji tako, da nam bo delo v njej čim udobneje in da hrbtenice ne izpostavljamo nepotrebnim gibom in prisilnim položajem. Bolj pomembna kot višina, pa je širina grede. Nasprotno stran moramo namreč doseči brez napora, še posebej, če bo greda dostopna le z ene strani.

Materiali

Ko pomislimo na visoko gredo, nam verjetno najprej pade na pamet lepo oblikovana lesena škatla. Toda enako učinkovito je lahko, če za okvir porabimo:

 • kovino,
 • opeke,
 • hlode,
 • beton,
 • vinski sod,
 • bale sena ali slame,
 • kamne.

Seveda pa moramo upoštevati, da so nekateri okvirji bolj trpežni, drugi pa bodo morda zdržali le eno sezono.

Polnilo

Če želimo, da bo imela zelenjava v visoki gredi dobre pogoje za rast, moramo začeti z dobrimi temelji. Na dno okvirja pričvrstimo žičnato mrežo, ki skrbi za odvodnjavanje in zračenje, hkrati pa preprečuje škodljivcem, da bi se dokopali do pridelka. 

Priporočamo, da visoko gredo napolnite v treh plasteh:

1. plast: Prva plast visoke grede mora biti stabilna in zračna, da zagotovimo primerno odcednost. Lahko uporabite suhe veje in listje vendar se bo v tem primeru greda do pomladi precej posedla in bo potrebnega veliko novega polnila. Priporočamo vam, da za prvo plast uporabite lesne sekance, ki bodo zagotovili močno, stabilno in zračno osnovno plast, ki se bo minimalno posedala. 

2. plast: Srednjo plast napolnite s kakovostnim kompostom, ki naj zavzema približno tretjino višine grede. Lahko uporabite domač kompost vendar boste na tak način v gredo vnesli ogromno škodljivcev in semen plevela. Priporočamo vam, da uporabite visokokakovosten prečiščen kompost COMPO BIO vrtni kompost, ki bo zagotovil ravno pravšnjo mero vseh potrebnih hranil, ki jih rastline potrebujejo, prav tako pa z njegovo uporabo v gredo ne boste vnesli škodljivih organizmov. 

3. plast: Vrhnjo plast napolnite z visoko kakovostno zemljo, ki bo rastlinam omogočila zdravo rast in razvoj. Priporočamo uporabo namenske zemlje za visoke grede COMPO BIO.

Vzdrževanje 

Ker se material v visoki gredi vsako leto nekoliko posede, je pomembno, da gredo spomladi skrbno dopolnimo z novimi plastmi komposta in zemlje. Priporočamo uporabo namenskega komposta in zemlje za visoke grede, saj se boste na tak način izognili vnosu škodljivcev in pleveli. Vsakih pet do sedem let pa je priporočljivo, da celotno gredo izpraznite in napolnite na novo. 

Polnilo visoke grede je precej porozno in voda hitreje odteka, zato je priporočljivo razmisliti tudi o manjšem namakalnem sistemu, ki bo zagotovil dovolj vode za nemoteno rast vaših vrtnin. 

Ker vsakoletno lopatanje pri visoki gredi ni potrebno za obdelavo potrebujete le priročno majhno vrtno orodje.

Zasaditev visoke grede

V visoko gredo lahko načeloma posadimo kar koli, vendar priporočamo izbor takšnih rastlin, ki grede ne zasedajo predolgo, zato, da lahko vedno posadimo kaj novega in imamo ves čas na voljo svežo mlado zelenjavo. Tudi visoke rastline, kot je fižol, niso najboljša izbira, saj bi imeli kar nekaj težav z obiranjem. 

Najbolje se obnesejo rastline, ki ne potrebujejo veliko prostora: zelišča, redkvica, korenček, paprika, grmičast paradižnik, solata in podobno. 

Visoka greda je lahko tisti priročni vrtiček, ki ga imamo v bližini kuhinje, ko potrebujemo le malo peteršilja, drobnjaka ali pest jagod. 

Prednosti visoke grede

Visoke grede so vse bolj priljubljene saj imajo ogromno prednosti pred klasičnimi. Največja med njimi je gotovo ta, da se zemlja v njih hitreje ogreje in voda ne zastaja (če so pravilno zasnovane). To pomeni, da je sezona vrtnarjenja mnogo daljša, pogoji za rasti pa boljši. 

Druga prednost je njihova višina, ki nam odvzame naporno sklanjanje, klečanje in bolečine v hrbtu, ko obdelujemo vrtiček. Prav tako je zelenjava v visoki gredi varnejša pred določenimi škodljivci in obiski živali. Zaradi svoje elegantne oblike se zlijejo v različne vrste vrtov, hkrati pa omogočajo vrtičkanje na eni sami gredici.

Poševna vrtnarka Urška oziroma 220 stopinj poševno in Metrobova strokovnjakinja za vrtnarstvo Mateja Grobin Hlavaty sta se pred kratkim oglasili v živo preko Facebooka, kjer sta ugotavljali: 

 • zakaj sploh imeti visoko gredo, 
 • kako jo napolniti, kdaj in kako dopolniti,  
 • kaj sadimo spomladi in kaj za to potrebujemo, 
 • kako zaščitimo rastlinice pred škodljivci, vremenom …

Posnetek si lahko ogledate na Facebook profilu Metrob.

Visoka greda lahko predstavlja prvi stik z vrtnarstvom tako za otroke kot tudi za odrasle, ki se te dejavnosti še niso lotili ali pa imajo malo prostora.

Za dodatno pomoč in usmeritev glede priprav visokih gred, se lahko obrnete na strokovnjake za rast, nego in varstvo rastlin Metrob, ki so vam na voljo na telefonski številki 080 16 22 ali preko e-pošte [email protected]

Starejše novice