Slika je simbolična.
Tik ob tovarni Marles in ob urejeni gozdni poti nastaja neurejeno odlagališče odpadkov, ki niso pravilno hranjene.

Predsednik stranke Stranke mladih - Zeleni Evrope in mestni svetnik Igor Jurišič je že pred časom opozoril na nastajajoče črno odlagališče odpadkov v Košakih, ki so jo nato s pomočjo mestnih oblasti uspešno sanirali.

Zdaj se je po opozorilu občanov zavzel za rešitev še enega kopičenja odpadkov, ki kazi izgled našega mesta in škoduje okolju.

Gora odpadkov v Limbušu

V Limbušu ob tovarni Marles se nahaja neurejena deponija odpadkov, ki nastajajo ob proizvodnji, a niso ustrezno hranjeni oziroma predelani. Naraščajoča gora odpadkov moti sprehajalce, saj se nahaja zraven urejene gozdne poti. 

Na Mestni občini Maribor pravijo, da so bili o dotičnem primeru odlaganja odpadkov že obveščeni. Inšpektor medobčinske inšpekcije je opravil ogled na lokaciji domnevnega odlagališča, kjer je bilo ugotovljeno, da gre za odlaganje ogromnih količin različnih vrst odpadkov, med njimi tudi gradbenih odpadkov.

A za reševanje te vrste odpadkov medobčinska inšpekcija nima pristojnosti. 

»Ker odloženi odpadki ne sodijo med komunalne odpadke, za katere je medobčinska inšpekcija pristojna v skladu z zakonom o varstvu okolja, bomo zadevo v pristojno reševanje odstopili državni inšpekciji za okolje,« pojasnjujejo na mariborski občini.

Kazni se gibljejo od 300 do 1500 evrov

Globa za odlaganje odpadkov na lokacije, ki niso namenjene za odlaganje odpadkov je opredeljena v odloku o načinu opravljanja obvezne lokalne gospodarske javne služne ravnanja s komunalnimi odpadki v Mestni občini Maribor. 

Globa za nedovoljeno odlaganje komunalnih odpadkov znaša 1500 evrov, če je prekršek storjen s strani pravne osebe, samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost. 

Če inšpektorji ugotovijo, da gre za samostojno odgovorno osebo, samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost je kršitelju izdana globa 600 evrov. Posameznika takšna kršitev stane 300 evrov.

Tovrstne kršitve se še vedno pojavljajo

Na Mestni občini Maribor pojasnjujejo, da pogosto zasledijo primere onesnaženja z odpadki. Dodajajo, da se tovrstne kršitve, manjšega ali večjega obsega, pojavljajo skoraj vsakodnevno.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Rex (nepreverjen)

Kaj pa počnejo inspektorji ? Seveda oni delajo od doma !

UČO TE JEBE U BUČO (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

če mu kaj ne paše
naj vzame šajtrgo
in zadevo odpelje na uradno smetišče
drugače pa naj šuti ko rit

AAAAAAAA (nepreverjen)

Učo potem pa naj k tebi odpelje te odpadke, če ti ne paše jih pa potem ti odpelji na uradno smetišče.

In reply to by UČO TE JEBE U BUČO (nepreverjen)

UČO TE JEBE U BUČO (nepreverjen)

a si ti nepismen
Lepo sem napisal
Če mu kaj ne paše
naj vzame šajtrgo
in zadevo odpelje
na uradno smetišče,
Ne k meni domov tele mamino
ampak na uradno smetišče
Je si tup ko dedov lulek

In reply to by AAAAAAAA (nepreverjen)

febo iz limbuša (nepreverjen)

kaj je tukaj narobe
da zganjate tak pomp

In reply to by UČO TE JEBE U BUČO (nepreverjen)

Starejše novice