»V UKC Maribor trenutno ni nikogar s potrjeno okužbo s tem virusom,« zatrjuje vodstvo kliničnega centra.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so v ponedeljek, kot smo poročali na Mariborinfo, zabeležili sum na okužbo z novim koronavirusom pri dveh osebah, vendar so sum s testiranjem ovrgli.

Oba testa sta bila negativna, je danes za STA povedal predstavnik uprave kliničnega centra Janez Lencl. Iz previdnosti so prepovedali vse obiske v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

»V UKC Maribor trenutno ni nikogar s potrjeno okužbo s tem virusom,« je povedal vodja centra za odnose z javnostmi in marketing Lencl.

Za popolno prepoved obiskov v kliničnem centru, ki velja do nadaljnjega, so se odločili predvsem zaradi pojava virusa v Italiji.

»Preventivni ukrep je namenjen preprečevanju širjenja virusnih okužb in velja do preklica,« so sporočili iz UKC Maribor.

Na morebiten izbruh bolezni so se v UKC Maribor pripravljali že prej, minuli konec tedna, ko se je novi koronavirus pojavil v Italiji, pa so intenzivirali priprave. Zaradi bližine okužb je večja verjetnost, da se virus pojavi tudi v Sloveniji.

Že v prejšnjih tednih so v UKC Maribor zabeležili nekaj posamičnih sumov na okužbo s sars-cov-2, a so bili v vseh primerih testi negativni. Lencl to pripisuje večji ozaveščenosti in posledično večji občutljivosti javnosti o nevarnosti okužbe. Obenem zagotavlja, da so v kliničnem centru ustrezno pripravljeni na morebiten izbruh bolezni.

Možnost pojava virusa v Sloveniji je velika

Tudi na ministrstvu za zdravje mirijo, da za zdaj ni razloga za preplah. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu Simone Repar Bornšek zaščitni ukrepi, kot so zaščitne maske, zaradi tega virusa trenutno niso potrebni. Vendar pa ministrstvo priznava, da je glede na izbruhe okužb v Italiji in drugje po svetu možnost pojava virusa v Sloveniji velika.

Situacija je zelo dinamična, a pod nadzorom, so sporočili v ponedeljek.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice