Možje v modrem so v zadnjih dneh zaslišali tudi več članov gibanja Zedinjena Slovenija, med drugim tudi sopredsednico gibanja Anico Bidar.

»Pričakujem, da se bo sodišče še enkrat odločilo, da ga bodo izpustili iz pripora, ker dejansko nimajo proti njemu nobenih dokazov, sploh pa ne za neko ponovitveno nevarnost nekega dejanja, ki ga ni bilo,« se je po priprtju Andreja Šiška, vodje Štajerske varde, odzvala sopredsednica gibanja Zedinjena Slovenija Anica Bidar.

Možje v modrem so v zadnjih dneh zaslišali tudi več članov gibanja Zedinjena Slovenija, med drugim tudi sopredsednico gibanja, ki zatrjuje, da je bilo skupaj z njo zaslišanih še deset članov stranke. 

»V hišni preiskavi so Andreju protipravno zasegli tudi njegov telefon, ki je uradno telefon gibanja Zedinjena Slovenija. Šli so po imeniku telefona in so klicali člane stranke gibanja Zedinjena Slovenija. Okrog deset članov je imelo tudi razgovore s kriminalisti, tudi jaz sem imela razgovor s kriminalisti, nekaterim so prišli na dom, nekaterim so prišli v službo in so jih spraševali, kaj vedo o Štajerski vardi,« je dejala.

Kriminalisti naj bi predvsem preverjali, ali so bili člani gibanja Zedinjena Slovenija tudi na postroju Štajerske varde. »Mene so spraševali, če je bil postroj Štajerske varde pri meni doma. Sem povedala, da ne, ker so takrat že vedeli, kje je bil. Vprašali so me, če je bila Dežela Štajerska ustanovljena pri meni doma, sem jim povedala, da ja, ker je bila pri meni doma ustvanovljena.« 

Tožilstvo bo zahtevalo preiskavo, Šiško presenečen in ogorčen

Vodjo Štajerske varde so po sklepu izvenrazpravnega senata odpeljali v pripor. Izvenrazpravni senat se namreč ni strinjal s preiskovalnim sodnikom in je odločil, da v primeru obstaja podlaga za odreditev pripora, saj je po njihovem mnenju podana velika verjetnost, da bo osumljeni s svojim ravnanjem nadaljeval, če zoper njega ne bo odrejen pripor.

To je presenetilo poveljnika Štajerske varde in njegovega odvetnika Viktorja Osima, ki se je na sklep izvenrazpravnega senata pritožil: »Pričakujem, da bomo s pritožbo uspeli in da bo v petek spet zunaj.« 

V primeru, da pritožba ne bo uspešna se bo odvetnik poslužil izrednega pravnega sredstva – zahteve za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, kar pa traja kar nekaj časa. Tako se lahko zgodi, da bo Šiško preživel v zaporu več tednov oziroma skoraj ves enomesečni rok o odreditvi pripora.

Izvenrazpravni senat v celoti pritrdil državnemu tožilstvu

Na drugi strani so zadovoljni z odločitvijo senata: »Tiho smo jo tudi pričakovali, saj smo ves čas trdili, da smo svoje delo opravili dobro. Verjamemo v svoje delo in klasifikacijo tega kaznivega dejanja ter priporne razloge,« pojasnjuje Darko Simonič, prvi mož mariborskega tožilstva.

Tožilstvo ima po tej odločitvi 48 ur za vložitev zahteve za preiskavo ali celo že obtožnice. Za zdaj se mariborski tožilci nagibajo k zahtevi za preiskavo, je pojasnil Simonič in poudaril, da so tožilci po odločitvi izvenrazpravnega senata, ki ga sestavljajo trije sodniki, še bolj prepričani o tem, da so dobro kvalificirali kaznivo dejanje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice