V Veliki Britaniji je pred leti v garaži zgorel Rolls-Royce. Vzrok so bile kune, ki so z glodanjem kablov povzročile kratek stik in s tem požar. Kako škodljive so pa lahko kune in drugi glodavci na Štajerskem?

Nemški avtomobilski klub ADAC ugotavlja, da kune najbolj prizadenejo manjše avtomobile, ki imajo po navadi pod prednjim pokrovom ob motorju še veliko prostora. Za kune bi naj bil najbolj privlačen Ford Ka.

180.000 prijavljenih avtomobilskih okvar zaradi kun

Vsega skupaj je ADAC leta 2008 registriral 14 tisoč okvar motorjev zaradi kun. Združenje nemških zavarovalnic ima med avtomobili, ki imajo polni kasko kar 180.000 prijavljenih tovrstnih okvar zaradi kun, skupno škodo pa ocenjujejo na 40 milijonov evrov.

Prostor okrog avtomobilskega motorja kunam predstavlja toplo zimsko pribežališče. Kable in cevi pregriznejo največkrat zato, da si naredijo več prostora, ga »označijo« kot svojega ali pa se jih lotijo zaradi igre. Na Štajerskem bi se veliko kun naj zadrževalo pod Pohorjem in v Hočah.

»V nevarnosti so vžigalni kabli, cevi za hladilno tekočino, električna napeljava ali izolacijske obloge v motornem prostoru,« pišejo na spletni strani Zavarovalnice Triglav.

Za odganjanje glodavcev WC dišave?

Če žival poškoduje le obloge, je strošek popravila sicer relativno nizek, med 100 in 200 evri, če pa kune ali drugi glodavci pregriznejo oziroma poškodujejo kable ali cevi, se lahko cena popravila precej poviša in lahko znaša med 1000 in 1500 evri.

Avtomehanik Uroš Jutriša iz Volvo centra KMAG d.o.o. potrjuje pogoste težave s pogrizenimi kabli in cevmi na avtomobilih. Pravi, da povprečno enkrat mesečno opazi uničeno avtomobilsko napeljavo: »Videl sem že tudi stranko, ki je za odganjanje glodavcev v avtomobil namestila WC dišavo. Toda to se seveda ni izkazalo za učinkovito rešitev.«

Kakšne so rešitve?

Nastanek dodatnih stroškov lahko preprečimo z zavarovanjem proti divjadi oziroma z delnim ali polnim kaskom, prav tako pa je priporočljivo redno preverjati, ali so bile živali tudi pod pokrovom našega vozila, potem pa dobro očistiti vozilo in motor. Vonj, ki ga kune pustijo v motorju lahko namreč pritegne še več kun. Čiščenju vozila je treba posvetiti kar nekaj pozornosti, saj se živali navadijo na različne neprijetne vonjave, če redno uporabljamo spreje za odganjanje tovrstnih glodavcev.

Naslednja rešitev proti kunam je tudi mehanska zaščita, s katero se živalim prepreči dostop do motorja. Najbolj učinkovite so naprave, podobne električnemu pastirju, ki so v Sloveniji na določenih krajih postala že redna praksa.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice