Foto: Bobo
V Mariboru se po desetih letih znova gradijo stanovanja. Gradi se na več lokacijah, štajerska prestolnica pa bo v prihodnjih letih dobil okoli 1000 novih stanovanj.

Za lastnike stanovanj v Mariboru je bilo lansko leto eno najoptimalnejših za prodajo, saj so tudi starejša stanovanja brez težav dosegala cene okoli 1500 evrov na kvadratni meter. A nepremičninski trg se bo v štajerski prestolnici naglo spremenil, saj na tržišče prihajajo nova stanovanja.

Maribor bo dobil kar 1000 stanovanj, je to preveč?

Ta hip je v Mariboru kar nekaj gradbišč, še več jih bo v prihodnjih mesecih. »Investitorji so se opogumili, končno je prišlo do preporoda. Razlog je veliko pomanjkanje novih stanovanj, ki jih od leta 2008 v Mariboru praktično ni bilo,« ugotavlja direktor družbe INSA nepremičnine Branko Potočnik.

Cene rabljenih stanovanj so se v zadnjih letih v Maribori naglo zvišale, a se na račun prihajajočih novogradenj že znižujejo. »Kolikor opažam, so se cene v zadnjih dveh, treh mesecih umirile. »Mogoče so za kak odstotek že padle. Ni več tendence, da bi cene naraščale,« poudarja.

»V prihodnjih petih letih bo po zdajšnjih načrtih zgrajenih vsaj okoli 1000 novih stanovanj. To pa je za Maribor že kar precej,« izpostavlja direktor družbe INSA nepremičnine in predsednik združenja nepremičninskih posrednikov. Kljub velikemu povpraševanju po novih stanovanjih, bi tako nekateri investitorji lahko imeli težave pri prodaji oziroma bodo morali za kak evro znižati cene.

20-milijonska soseska pri Qlandiji

Podjetje Novogradnje Maribor, ki je pod streho spravilo objekt z 21 stanovanji na Koroški ulici in jih skorajda v hipu razprodalo, še letošnjo pomlad načrtuje začetek projektov na Studencih in v Košaškem dolu, kjer bo zraslo kar 260 novih stanovanj. S pripravljalnimi deli bodo na lokaciji na Studencih začeli že prihodnji teden, tam bo zrasla soseska Novi vrtovi.

»Tudi povpraševanje po najemih je dokaj veliko. A najemniki niso več tako naivni, v Mariboru ne moreš več oddati vsake luknje za ne vem kakšno ceno. Če je dobro urejeno, na normalni lokaciji, se da dobiti dokaj visoko najemnino,« opaža.

V neposredni bližini nakupovalnega središča Qlandija je meseca novembra podjetje Primius gradnje začelo z gradnjo več kot 20 milijonov evrov vredne stanovanjske soseske. Ob dveh stanovanjskih objektih (Primius 1 in Primius 2) bodo postavili tudi 32 vrstnih hiš v štirih vrstah. Tudi oni bodo tako v nekaj letih 'lačnemu' mariborskemu nepremičninskemu trgu ponudili več kot 200 novih stanovanjskih enot.

Že nekaj časa med Erjavčevo ulico in Pekrsko cesto nastaja nadstandardna soseska 21 pametnih nizkoenergijskih vrstnih hiš 'Studenci Sunset Elite', ki jih gradi podjetje SH Global. Vrstne hiše stojijo v treh vrstah, med njimi je ena vrsta že zaključena, hiše pa so že dobile stanovalce.

»Škoda, da bodo vsa stanovanja več ali manj prišla na tržišče v enem obdobju. Videli bomo, kaj bo to pomenilo v Mariboru za samo ceno stanovanj,« dodaja Potočnik.

Gradil bo tudi stanovanjski sklad

Poleg zasebnikov bo v Mariboru že letos gradil Stanovanjski sklad Republike Slovenije. Ta do leta 2022 v Mariboru načrtuje po 115 stanovanj na leto. Načrtuje soseski pod Pekrsko gorco in Novo Pobrežje, ki bi skupaj lahko dali več kot 600 stanovanj.

V sklopu stanovanjskih sosesk je predvidena tudi umestitev dveh stavb s skupno 60 oskrbovanimi stanovanji, dnevnega centra aktivnosti za starejše ter javni program v delu pritličjih objektov, predvidoma trgovske in storitvene dejavnosti.

Članek je nastal v sodelovanju s časnikom Delo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice