S četrtim razpisom WiFi4EU je 15.000 evrov evropskih sredstev za zagotovitev brezplačnega dostopa do interneta na javnih mestih uspelo pridobiti štirim občinam v Podravju.

Evropska komisija želi s posebnim programom državljanom in obiskovalcem povsod v Evropi omogočiti brezplačen brezžični dostop do interneta na javnih mestih, kot so parki, trgi, javne zgradbe, knjižnice, zdravstveni domovi in muzeji. Tako so bili v ta namen odprti že štirje razpisi za pridobitev 15.000 evrov sredstev na posamezno občino.

Odziv na pobudo WiFi4EU je bil izjemen že s prvim razpisom, veliko zanimanje pa so zabeležili tudi z drugim, 51 milijonov evrov težkim razpisom, na katerega se je aprila lani prijavilo 10.000 evropskih občin. Tretji poziv je pritegnil približno 11.000 občin, medtem ko je zadnji, četrti razpis izšel junija letos in se je nanj prijavilo 8.600 občin.

Kot zanimivost, v prvih petih sekundah od začetka razpisa je prispelo že 3000 prijav. Komisija je sedaj objavila 947 občin, ki so bile uspešne na tokratnem razpisu, od tega je petnajst slovenskih občin, ena občina, Gornji Petrovci, pa se je uvrstila na rezervni seznam.

Tako so si 15.000 evrov evropskih sredstev tokrat zagotovile štiri podravske občine, to so Destrnik, Dornava, Majšperk in Žetale.

Skupno je bilo tako na vseh štirih javnih razpisih v okviru pobude WiFi4EU iz Slovenije uspešnih 170 občin, kar predstavlja več kot 80 odstotkov vseh slovenskih občin. »S tem Slovenija sodi v krog najuspešnejših držav, ki jim je uspelo pridobiti bon za vzpostavitev brezžičnega wi-fi omrežja na javnih mestih,« so zapisali na ministrstvu. 

Pobuda WiFi4EU, za katero je Evropska unija med letoma 2018 in 2020 namenila 120 milijonov evrov, bo po ocenah Evropske komisije pripomogla k uresničevanju vizije, da bodo vse evropske vasi in mesta v glavnih prostorih javnega življenja imeli prosto dostopno internetno povezavo.

Časa za postavitev dostopnih točk leto in pol

Evropska unija bo financirala stroške nakupa in namestitve opreme za brezplačne dostopne točke Wi-Fi, medtem ko bo upravičenec kril stroške povezljivosti, torej internetno naročnino in vzdrževanja opreme za najmanj tri leta.

Upravičenec mora zagotoviti, da bo v roku leta in pol po podelitvi bona WiFi4EU namestitev dokončana in bodo začeli z delovanjem. Ko bo investicija zaključena, mora brezžična povezava biti na voljo brezplačno, zlahka dostopna, prav tako mora uporabljati najnovejšo in najboljšo razpoložljivo opremo, ki uporabnikom omogoča povezljivost visokih hitrosti.

»Bon WiFi4EU pomeni enoten znesek 15 tisoč evrov na občino. Občina, prejemnica bona, bo določila 'središče javnega življenja', kjer bo namestila javno točko dostopa do interneta. Bon WiFi4EU lahko uporabi tudi za delno financiranje projekta višje vrednosti. Bon se lahko uporabi za nakup nove opreme ali nadgradnjo oziroma zamenjavo stare z novejšo,« še pojasnjujejo. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice