Maribor ima bogato zgodovino letalstva. To pa je zaznamovala tudi nesreča med letalskim mitingom leta 1929, ko je letalo strmoglavilo na območje Glavnega trga v Mariboru.

Maribor je bil v svoji zgodovini vedno v središču športnega letalstva v Sloveniji. Že na sploh za celo Slovenijo velja, da je bilo to območje pri razvoju in spremljanju dogodkov na področju motornega letenja in letalstva zelo sodobno.

Letalski mitingi priljubljeni že od nekdaj

Začetki letalstva segajo v davno leto 1889, ko je nad Mariborom poletel prvi balon. Že od nekdaj pa so se v Mariboru prirejali letalski mitingi. Da je zanimanje za letalstvo v Mariboru bilo veliko, pove podatek, da se je na letalskem mitingu leta 1912 zbrala 20.000 glava množica. Leto pozneje je letalski miting privabil več kot 16.000 obiskovalcev, na njem pa so obiskovalci lahko videli tudi prvi padalski skok.

Prvo motorno letalo je v Mariboru pristalo leta 1913, prvo zasebno motorno letalo v Sloveniji pa je leta 1929 kupil mariborski trgovec Josip Moravec. Ti podatki o zgodovini letalstva v Mariboru so vam mogoče znani. Ampak, ali ste vedeli, da je leta 1929 na Glavni trg strmoglavilo letalo?

Letalo strmoglavilo na glavni trg

Da, prav ste prebrali. Na Glavni trg v Mariboru je strmoglavilo letalo. Tudi leta 1929 je v Mariboru potekal letalski miting na katerem so se predstavili številni letalci, sodelovali pa so tudi člani domačega mariborskega Aerokluba, ki je bil ustanovljen dve leti pred tem. Dogodek je pritegnil množico obiskovalcev, zaznamovala pa ga je tragična letalska nesreča.

Žrtvi nemški pilot in domači tajnik

Na fotografiji lahko vidite množico radovednežev ob tem, ko je na območje Glavnega trga strmoglavilo letalo. Dogodek je zaznamoval letalski miting in zagotovo osupnil vse obiskovalce.

Ponesrečeno letalo je pilotiral nemški pilot, zraven njega pa je bil v letalu še tajnik mariborskega Aerokluba.

 

Foto: Pokrajinski arhiv Maribor

Starejše novice