Norbert Küplen se je rodil z boleznijo, ki povzroča motnjo v razvoju hrustanca dolgih kosti. Tako je star 29 let in visok 137 centimetrov, kar je povprečna višina devetletnega otroka.

Norbert Küplen se s svojo drugačnostjo nikoli ni obremenjeval. Nasprotno. S trdno voljo, optimizmom sledi začrtanim ciljem in živi povsem samostojno in polno življenje. 

 

Zdravniki so ob Norbertovi potrjeni diagnozi imeli precej črnoglede napovedi. 

»Babica je nekako že pri dveh dneh ugotovila, da nekaj ni, kot bi moralo biti, kar je povedala zdravnikom, ti pa so na peti dan ugotovili, da z mano nekaj ni v redu. Potem sem do petnajstega leta hodil v Ljubljano na kontrole. Ko sem bil star približno deset let, so mi želeli treti roke, da bi mi jih izravnali. Pri sedmih letih pa so mi želeli dodati deset centimetrov, nekakšen podaljšek, a sam tega nisem želel, saj bi lahko v tem primeru, po napovedih zdravnika iz Budimpešte, v zreli dobi imel bolečine na račun tega. So mi pa tudi že na začetku rekli, da bom zrastel samo meter, a sem zrastel več,« se spominja.

Stari starši in stric so imeli v njegovem življenju veliko vlogo

»Pri starših ne živim že od drugega leta. Sestra je sicer celo življenje živela pri mami, oče pa je odšel. Pri dveh ali treh letih so me na socialni v Lendavi želeli dati v dom v Logatec, saj so se spraševali, kaj bo z mano, ker se starši niso odzvali na njihov poziv. Tako da so se stari starši, stric in teta zavzeli za mene in od takrat sem živel pri njih. Drug stric (po mamini strani) pa je naju s sestro najbolj združil. V srednji šoli sem zaradi sestre tu in tam ob nedeljah šel k mami na kosilo, potem pa sem nehal hoditi. Zakaj bi, če pa me mama čez leto nič ni poklicala, mogoče le za rojstni dan,« nam zaupa.

A kot pravi Norbert, je to knjigo zaprl, saj življenje teče naprej. S trdno voljo sledi svojim ciljem, in danes je uspešen v svojem gradbenem podjetju. 

»Že v otroštvu so mi govorili, da ne bom mogel nikoli delati na bagerju. Ampak jaz sem jim vedno nasprotoval in trdil, da bom v življenju delal ravno to,« pripoveduje.

Višina ga pri delu čisto nič ne ovira. 

»Pri delu me to, da imam krajše okončine, nič ne ovira. Se znajdem. Drugače pa bi v vsakdanjem življenju lahko lažje kaj naredil, a se na srečo dandanes s tem ne ubadam, saj sem prezaposlen z delom. Če bi bil doma in ne bi imel službe, bi se verjetno obremenjeval, sedaj pa, ko me cele dneve ni doma, ker delam, pa se niti nimam časa ukvarjati in premišljevati o tem,« priznava.

Je pa bilo drugače v času osnovne šole, ko je bila prisotna stigma in predsodki. 

»V osnovni šoli sem se kar sekiral glede tega. Bi se zlagal, če bi rekel, da se nisem. Takrat sem bil še veliko časa doma in sem bolj premišljeval o tem in se sekiral zaradi tega. Otroci so tudi kdaj kaj skomentirali. Tega ne moreš preslišati. A jih nekako razumeš,« pravi.

V osnovni šoli je bil deležen rahlo drugačnega obravnavanja, čeprav si tega ni želel. Počel je čisto vse, kar so počeli drugi otroci.

»Sicer sem bil pri športni vzgoji opravičen, a sem vedno počel vse, kar drugi, le da ocen nisem dobil. So me pa obravnavali nekoliko drugače kot druge. Zame so želeli posebno mizo in klop, bilo je tudi kar nekaj komandiranja o tem, v katero srednjo šolo bom šel. A jaz sem vedno rekel, da bom naredil tako, kot hočem, saj bom le to zagotovo dosegel,« je jasen.  

In kako se dandanes spopada Norbert s pogledi in komentarji na račun njegove višine? »Ko sem sam, in nisem v družbi, me malo prizadanejo besede kot na primer 'mali'. Včasih kakšne otroke v nekaj stavkih hitro prizemljim, a potem mi je mnogokrat žal,« dodaja.

Nima statusa invalidnosti. Sprašuje se, zakaj le bi ga rabil, če pa lahko zmore čisto vse. »Težko popustim. Imam svoj cilj v glavi in te cilje bom zagotovo enkrat dosegel. V to sem prepričan. Nimam se kaj smiliti sam sebi. Moraš iti naprej, ne nazaj,« še svetuje.

Zagrizen v delo je zavoljo svoje strasti in volje, a v trenutkih samote pridejo težke misli, ob katerih se sprašuje: »Zakaj mi je to v življenju potrebno? Za koga tako garam? Za koga to ustvarjam? Bo prišel spet nekdo, ki me bo zlomil?« 
 
 

Komentarji (3)

clivija (ni preverjeno)

čestitke za pogum in vztajnost. !

Mojstrovič (ni preverjeno)

Norbert tij si car. Telko ka znaš

Respect!! (ni preverjeno)

Car! Kapo doj resno! Želin ti vse najlepše, si dokaz in inspiracija ka nega omejitev za dosego svojih ciljev!

Starejše novice