V Pegazovem domu v Rogaški Slatini so v torek potrdili nove okužbe s koronavirusom, skupno je pozitivnih trinajst stanovalcev in trije zaposleni.

Večina okuženih ni kazala nobenih simptomov okužbe, pri tistih, ki simptome imajo, pa so za zdaj v lažji obliki. Zaradi stika z okuženimi je v karanteni osem zaposlenih, kar za zdaj še ne predstavlja večje težave. So pa v torek ponovno opravili nova testiranja tako pri zaposlenih kot pri stanovalcih, ki so bili v stiku z okuženimi osebami.

V Sloveniji imamo v tem trenutku tri žarišča s koronavirusom

Zadnje se je pojavilo v Pegazovem domu v Rogaški Slatini, kjer je okuženih trinajst stanovalcev in trije zaposleni. Izvor okužbe za zdaj ni znan.

»Ne, zaenkrat ne. Imamo pa srečo, da so te okužbe pri stanovalcih v dveh lociranih skupinah, v ostalih pa ne,« pravi Kristina Kampuš, direktorica Pegazovega doma. 

»V torek smo takoj aktivirali gasilsko enoto širšega pomena, da je pomagala pri vzpostavitvi con znotraj doma. Prostori so tako ločeni,« pa dodaja Marko Drofenik, namestnik poveljnika Občinskega štaba civilne zaščite.

Rdeča cona v kletnih prostorih, preselili bodo stanovalce z demenco

Rdeča cona bo vzpostavljena v kletnih prostorih, ki so jih že razkužili. Tja se bodo vrnili prebivalci iz bolnišnice, še pred tem pa morajo preseliti bolnike z demenco, ki bivajo v teh prostorih. Imeli pa so tudi srečo v nesreči.

»V tej skupini stanovalcev z demenco nihče ni okužen, tako da imamo srečo in ne bo toliko nevarnosti za prenos okužbe,« dodaja Kampuševa.

Okužbe, ki so jih odkrili, so bile večinoma asimptomatske. Po ponedeljkovih testiranjih so včeraj sledila nova testiranja, rezultati pa bodo znani danes.

»V torek je bilo ponovno testiranje tistih stanovalcev, ki so bili sosedje z osebo, ki je pozitivna na koronavirus. Za vse pa velja, da jih čez sedem dni čaka še eno testiranje,« pravi direktorica.

Če se situacija zaostri, bodo potrebovali pomoč

Zaradi večjega števila stikov je bilo še nekaj zaposlenih odstranjenih iz delovnega mesta. Trenutno imajo v karanteni osem zaposlenih, kar še ne predstavlja večje težave.

»Če bomo ostali pri tem številu odsotnih, potem bomo zmogli. V nasprotnem primeru, v kolikor se število odsotnih poveča, pa bomo potrebovali pomoč in druge kadre,« dodaja direktorica.

Jasno je, da so obiski zaradi trenutne situacije prepovedani, a svojce redno obveščajo o stanju njihovih najbližjih. Ljudje, ki smo jih srečali na ulicah Rogaške Slatine povedo, da se ljudje manj družijo kot v času pred koronavirusom. Vseeno pa odgovorni pravijo, da je situacija trenutno obvladljiva.

»Bistveno je, da je situacija trenutno pod kontrolo. Mi kakšnih posebnih in dodatnih aktivnosti ne bomo sprejeli. Smo pa ves čas na voljo tako direktorici kot zaposlenim,« pravi Drofenik.

Vsi skupaj si želijo, da se situacija ne bi zaostrila in bi uspeli brez večjih težav zatreti virus.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice