Slika je simbolična.
Na mariborskem letališču odpravljajo posledice petkove ujme.

Mariborsko letališče je bilo v petek popoldne med območji, ki jih je najbolj prizadela vremenska ujma na Štajerskem. Toča je poškodovala streho potniškega terminala in povzročila veliko škodo na objektu, z ministrstva za infrastrukturo pa so sporočili, da škodo odpravljajo, tako da bo letališče z omejenim delovanjem spet odprto predvidoma v torek.

Posledice nastale škode si je danes ogledal državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Andrej Rajh s strokovnimi sodelavci, saj je letališče v lasti državi, še vedno pa z njim začasno upravlja državna družba za upravljanje investicij DRI.

Rajh se je upravljavcu, gasilcem in civilni zaščiti ob ogledu škode zahvalil za takojšen odziv, intervencijsko reševanje, hitro ukrepanje in preprečitev nadaljnje škode. 

Tudi v času zaprtja je zagotovljeno izvajanje nujne medicinske helikopterske pomoči, z zagotovili na ministrstvu, kjer bodo po podrobnejši oceni škode zagotovili sredstva za sanacijo.

Voda vdrla v celoten objekt

Na današnjem sestanku so se predstavniki ministrstva in družbe DRI dogovorili, da bo upravljavec letališča v luči napovedanih novih prihajajočih vremenskih ujm sprejemal vse potrebne ukrepe za zmanjšanja nastanka nove škode.

Ob tem bodo pripravili nabor prioritetnih ukrepov ter predloge rešitev, da bodo nastalo škodo odpravili tako, da bo obnovljen objekt odporen na vplive podnebnih sprememb in izrednih vremenskih dogodkov, ki so vse pogostejši, so še sporočili z ministrstva.

Kot je dan po dogodku nekaterim medijem povedal vodja letališča Smiljan Kramberger, je naliv spremljala toča, ta pa je poškodovala streho in posledično zamašila vse odtočne jaške. 

»Voda je vdrla v celoten objekt, namočena je vsa toplotna izolacija, vse mavčne plošče,« je za 24ur dejal Kramberger in poudaril, da bo treba menjati tudi streho.

Ob tem je namočilo tudi računalniško opremo in električne vode, po Krambergerjevem mnenju pa naj bi bila škoda »ogromna, vsaj milijonska«.

Starejše novice