Že 25 tisoč Slovencev je za vožnjo izbralo souporabo električnih vozil, s katero je mogoče prihraniti tudi od 200 do 400 evrov mesečno. Najstarejši uporabnik šteje 90 let.

Mineva šest let, odkar je v Sloveniji zaživela souporaba 100-odstotno električnih vozil. Takrat so v Ljubljani zagnali 'Avant2Go car sharing'. Gre za nagrajeno storitev, ki je plod slovenskega znanja. 

Sistem je danes na voljo v petih slovenskih mestih – v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Novem mestu in Murski Soboti.

V sistem je vključenih več kot 400 električnih vozil, ki jih lahko uporabniki prevzamejo na 140 različnih lokacijah. 

Sistem uporablja že 25 tisoč Slovencev

Storitev souporabe vozil ima danes že 25 tisoč registriranih uporabnikov, od tega jih več kot polovica 'car sharing' uporablja vsak mesec.

Pogoja za uporabo sta le minimalna starost 21 let in veljaven vozniški izpit.

»Naš najstarejši uporabnik šteje kar devetdeset let in menim, da že ta podatek zelo zgovorno priča o intuitivnosti uporabe,« o enostavnosti sistema za uporabnika razlaga prokurist podjetja Avant car Matej Čer

Dodaja, da povprečni strošek lastništva vozila v Evropski uniji namreč že presega šeststo evrov mesečno, aktualne podražitve goriv pa situacijo še dodatno otežujejo. Souporaba vozil lahko tako finančno in časovno razbremeni uporabnika. 

Kako torej prihraniti od 200 do 400 evrov mesečno?

Redni uporabniki s pomočjo car sharinga lahko prihranijo tudi med 200 in 400 evri na mesec. Kako?

S ‘car sharingom’ za avtomobil plačate le takrat, ko ga dejansko uporabljate, v nasprotju z lastništvom vozila, ki stoji neuporabljeno več kot 90 odstotkov časa, pri tem pa ves čas povzroča stroške.

V ceno so vključeni stroški registracije, tehničnega pregleda, zavarovanja, nakupa in menjave pnevmatik, rednih servisov in popravil ter letna vinjeta.

Izognete se strošku nakupa in vzdrževanja lastnega vozila. To je še posebej koristno v času, ko cene novih in rabljenih vozil na trgu skokovito rastejo. 

S storitvijo se izognete tudi najemu parkirišča ali garaže ob večstanovanjskih objektih. S pomočjo rezerviranih parkirišč, ki so namenjena tem vozilom, pa tudi ni treba plačati parkirnin. 

Souporaba je eden temeljev trajnostnega sobivanja in razvoja

Kar je v začetku marsikomu delovalo kot futurističen koncept, je odtlej v Sloveniji postalo realnost mobilnostnega vsakdana mnogih uporabnikov. Souporaba vozil po svetu seveda domuje v urbanih središčih, saj so vozila večinoma namenjena kratkoročnim najemom.

Kljub temu nudijo tudi električna vozila, ki omogočajo nadpovprečen električni doseg z enim polnjenjem.

Storitev car sharinga je primerna za dopolnjevanje mobilnosti podjetij, zato ne čudi, da se tega načina mobilnosti poslužujejo številna slovenska podjetja in druge organizacije.

Problem prostorske stiske, ki jo povzroča preveliko število vozil, je še posebej pereč v zgodovinsko bogatem Dubrovniku. Tako je to jadransko turistično središče skupaj z Zagrebom postalo prvo mesto, kamor se je Avant2Go že razširil izven slovenskih meja.

Vse informacije o sistemu Avant2Go in pridružitvi krogu uporabnikov, se nahajajo na spletnem naslovu avant2go.si, mobilna aplikacija, ki omogoča dostop do vseh funkcionalnosti, pa je brezplačno na voljo v spletnih trgovinah Apple Store ali Google Play.

Komentarji (1)

Ć (ni preverjeno)

To se splača samo v primeru, da avto uporabiš 1x na teden za 5 min.

Starejše novice