V Sloveniji je na začetku leta 2018 prebivalo 250 tisoč priseljencev, kar predstavlja 12,1 odstotka celotnega prebivalstva.

S takim deležem priseljencev se Slovenija med državami članicami Evropske unije uvršča na 16. mesto, so pred mednarodnim dnevom migrantov sporočili iz Statističnega urada Republike Slovenije.

Največji delež priseljencev ima Luksemburg, in sicer 46,5 odstotka, najmanjšega pa Poljska, kje je samo 1,8 odstotka prebivalstva priseljenega. Slovenija je tudi ena izmed štirih držav - skupaj s Hrvaško, Švedsko in Nizozemsko - z največjimi deleži priseljencev, ki so tudi državljani teh držav, poroča STA.

Državljanstvo Slovenije ima 55 odstotkov priseljencev, med tistimi, ki so se v Slovenijo priselili pred njeno osamosvojitvijo, pa je takih celo 94 odstotkov. Priselitve iz drugih republik tedanje Jugoslavije so se takrat štele za notranje selitve, zato so številni priseljenci s teh območij ob osamosvojitvi lahko enostavno pridobili državljanstvo Slovenije, so zapisali v državnem statističnem uradu.

V prvih osmih mesecih po osamosvojitvi Slovenije je tako državljanstvo Slovenije pridobilo okrog 170.000 ljudi, v zadnjih desetih letih pa 15.000, od tega 70 odstotkov državljanov držav z območja nekdanje Jugoslavije.

V Slovenijo iz 163 različnih držav

Med novodobnimi priseljenci je šest odstotkov takih, ki so že ob priselitvi v Slovenijo imeli državljanstvo Slovenije, nekaj več kot trije odstotki pa so državljanstvo pridobili po priselitvi.

Novodobni priseljenci v Sloveniji so prišli k nam iz 163 različnih držav sveta: največ iz držav Azije (45), iz 43 držav Afrike ter iz vseh držav članic Evropske unije. Bosna in Hercegovina je izvorna država 43 odstotkov novodobnih priseljencev v Sloveniji. Sorazmerno najbolj se je povečalo število priseljencev s Kosova, in sicer za dvakrat v primerjavi s številom od tam priseljenih do leta 2007.

Po podatkih Sursa je povprečen novodobni priseljenec, ki je v Slovenijo pripel med letoma 2008 in 2017, moški, star med 30 in 39 let in živi sam. Je tuji državljan s stalnim prebivališčem v Sloveniji in se je v Slovenijo priselil iz Bosne in Hercegovine. Prebiva v eni od mestnih občin, je zaposlen in ima poklicno izobrazbo, so še zapisali pri STA.

Starejše novice