Preverite, ali je tudi voda v vašem vodovodu onesnažena s fekalijami.

S fekalijami onesnaženo vodo glede na analizo meritev kakovosti pitne vode pijemo tudi Štajerci. Zdravstvene posledice pitja takšne vode so lahko predvsem za otroke, nosečnice, starejše in kronične bolnike hude.

Ko predstavniki Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano vzamejo vzorec vode, preverijo, ali voda vsebuje snovi, ki so zdravju nevarne. Ena izmed snovi, ki jo najpogosteje najdejo v vodi, je bakterija E. coli. Ta nakazuje prisotnost fekalij v vodi. 

Zakaj še vedno pijemo onesnaženo vodo?

V Sloveniji je pravica do pitne vode ne samo zakonsko, temveč od leta 2016 tudi ustavno določena. Zato še vedno ni jasno, kako lahko na Štajerskem, nekateri še vedno pijejo onesnaženo in zdravju škodljivo vodo? Razlog se verjetno skriva v tem, da se številni še vedno niso priklopili na novo zgrajene sisteme, se tudi tam pojavljajo težave s kvaliteto vode. 

Ker je Slovenija bogata z vodnimi izviri, imamo po državi precej vodovodov, ki so jih pred leti zgradili uporabniki sami. To so vodovodi, ki vodo večinoma dovajajo brez vsakršne predpriprave oziroma dezinfekcije vode, zato se tudi pri nas dogaja, da nekateri Štajerci še vedno pijejo onesnaženo vodo.

 V štirih vodovodih odkrita bakterija E. coli

V primeru nekaterih pomurskih vodovodov, nekateri upravljalci z njimi ravnajo neodgovorno. Predvsem upravljavci manjših vodovodov te slabo vzdržujejo.

Po podatkih, ki jih razkriva portal Pod črto, so vodovodi v okolici Maribora in okoliških občinah, v katerih je bila v letu 2017 najdena bakterija E. coli, med drugim Ivanjski vrh - Cogetinci, Selce, Strma gora, LV Zgornja Poskava, Ledina v občini Hoče - Slivnica, Planinka v občini Hoče - Slivnica in vodovod ŠC Pohorje in uporabniki, s katerim upravljajo Terme Maribor.

Na zemljevidu so označeni vodovodi, v katerih je bila v letu 2017 najdena bakterija E. coli. (Vir: Pod črto)

S kršitvami se spopada zdravstvena inšpekcija, a ta ni vedno uspešna. Inšpekcija je vsem najdlje onesnaženim vodovodom – vseh deset se nahaja v zahodnem delu Slovenije, že pred leti izdala odločbe, v katerih je predpisala ukrepe za odpravo nepravilnosti, in kasneje, ko ukrepi niso bili upoštevani, tudi globe. A nobeden izmed njih, kljub konstantnemu finančnemu kaznovanju upravljavcev še danes ne deluje po zakonsko opredeljenih standardih.

Za koga je okužba nevarna?

Upravljavci morajo v pipe uporabnikov dovajati zdravstveno neoporečno pitno vodo. To določa pravilnik o pitni vodi, ki je za preverjanje dejanskega stanja vodovodne vode predpisal obvezno vzorčenje in preskušanje pitne vode, še poroča portal Pod črto. Po Podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je okužba z bakterijo E. coli, nalezljivo črevesno boleznijo, ki poteka z vodeno drisko in krči, za osebe z oslabljenim imunskim sistemom, kakršne so otroci in starejši, lahko nevarna. 

Kljub vsem naporom inšpekcije je bila torej še lani v številnih štajerskih vodovodih najdena bakterija E.coli, kar pomeni, da je vodo, onesnaženo s fekalijami še vedno pilo vsaj nekaj več kot 2500 Štajercev.

Za zagotavljanje javne oskrbe s pitno vodo so po zakonu pristojne občine. Te morajo od Direkcije Republike Slovenije za vode pridobiti vodno dovoljenje, so za portal Pod črto pojasnili na Ministrstvu za okolje in prostor. 

O tem, ali lahko nek vodovod oskrbuje določeno območje, na koncu sicer odloči ministrstvo za okolje s podelitvijo vodnega dovoljenja. Tako je tudi ministrstvo soodgovorno za zagotavljanje neoporečne pitne vode povsod v državi. 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mem (nepreverjen)

največji problem ni nepriključitev na kanalizacijska omrežja, ampak daleč prekomerno zlivanje gnojnice po travnikih in njivah, ni čudno, da ni še huje...

goostt (nepreverjen)

Saj Štajerci so vsega vajeni !!

In reply to by Mem (nepreverjen)

Starejše novice