Maribor z okolico skriva zaklade lokacij z zdravilno energijo in zdravilno mineralno vodo. Mnoge tovrstne lokacije prepredajo stoletja stari miti in legende.

Štajerska ni le dežela dobrih vin, nogometa in čudovite narave. Globoko v svojih nedrih skriva zaklade še večjih razsežnosti, to so zakladi mnogih skritih kotičkov z močno zdravilno močjo. Imamo denimo obilico vodnih virov z mineralno izvirsko vodo, ki alkalizira telo. Pri nas je tudi mnogo krajev, parkov in gajev, ki že stoletja slovijo po svojih zdravilnih energijah. Primož Hieng, znani slovenski publicist, v svoji knjigi Vodnik po zdravilnih energijah Slovenije zbral kar 138 lokacij, ki jih prepredajo zdravilne energije. Mnoge tovrstne lokacije pa spremljajo tudi številne folklorno obarvane legende in bajke.

Mariborsko Pohorje nas odžeja

Mariborčani se za polnjenje steklenice z izvirsko vodo prav tako ne rabimo pretirano potruditi. Okrepčamo se lahko že ob kratkem vzponu od vznožja Pohorja do trikotne jase. Voda si je iz enega premnogih pohorskih izvirov utrla svojo pot, ki jo lahko prestrežemo deročo kar preko gozdnate talne površine, kamenja in praproti po že 15 minutah vzpona na omenjeni poti. Hladno temperaturo ohranja tudi v največji poletni vročini.

Pohorske vode po pisanju TIC Maribor tvorijo najizdatnejšo mrežo površinskih voda v Sloveniji: Falski ribnik je denimo izvir potoka Lobnica, ki ponekod zraste v pravcati slap, kakor je Veliki Šumik. Potem je tu še denimo potok Verna s prelepimi kaskadami pa Framski potok in slap.

Podvodno jezero, v katerem prebiva večglavi zmaj

Tudi v Poljčanah, 35 kilometrov oddaljenosti iz Maribora, se lahko napijejo iz čistega izvira, imenovanega tudi Studenec milosti ali Topli potok, ki izvira iz podnožja Boča. Hieng piše, da naj bi po legendi v podzemlju Boča stalo ogromno jezero, v katerem prebiva večglavi zmaj. Prebivalci Poljčan so izvir in z njim povezano folkloro znali dobro izkoristiti tudi za privabljanje turistov – danes je na tistem mestu namreč urejen Energijski park Studenice, ki slovi tudi po svojih bioenergetskih točkah.

Skrivnostne energije Bolfenka

Mariborsko Pohorje pa poleg neokrnjenega pragozda in številnih vodnih izvirov skriva tudi energijske potenciale.

Tak potencial lahko najdemo na Energijski poti Bolfenk, ki po besedah Hienga omogoča “telesno in duševno sprostitev, čiščenje sedmih telesnih energijskih centrov ali tako imenovanih čaker, spodbuditev telesne energije in celostne psihofizične podobe.”

Pot, ki jo je za zdravilni potencial dobro opraviti v treh obhodih in se na njej muditi približno 70 minut, se začne ob gozdičku hotela Bolfenk in vodi po osmih zdravilnih točkah. Na vsaki je priporočljivo obstati od pet do deset minut v manjšem razkoraku, z zaprtimi očmi, rokami ob telesu in se prepustiti zvokom narave. Za vse popotnike po tej poti se za dosego polne zdravilne moči priporoča tudi pitje energizirane vode iz hotela Bolfenk.

Energijski zakladi pri gradu Vurberk

Nedaleč iz Maribora, dobrih 10 kilometrov, se nahaja naravni zdravilni park – Grad Vurberk. Očitno so že prvotni arhitektni očetje gradu dobro vedeli kaj počnejo, grad se namreč nahaja na stičišču štirih močnih linij iz vzhoda in dveh, ki tečeta v smeri jug – sever. Danes je tam odkritih že 31 točk, ki dosegajo tudi nad 140.000 enot po Bovisu, zato zadostuje že od pet do deset minut postanka na posamezni poti.

Na tem območju je bila odkrita tudi zdravilna voda, ki bi naj bila po besedah radiestezista Ivana Benka koristna pri zdravljenju notranjih organov. Če se boste odločili za obisk tega neizmerno močnega energijskega območja in so bolezensko prizadeti vaši organi, se lahko prej oglasite še pri omenjenem radiestezistu, ki vam bo glede na vašo zdravstveno stanje po meri spisal posebna navodila za obisk točk.

Tudi Stražunski gozd zdravi

Izvor silovitih energij je tudi naš Stražunski gozd, ki nudi kar dvanajst energetskih točk. Pot je odkril pokojni radiestezist in bioenergetik Slavko Muršec, domačin s Pobrežja. Tudi tukaj se nahaja črpališče termalne vode. Vsaka točka je primerna za zdravljenje drugačnih zdravstvenih tegob – prva je recimo primerna za odvajanje od kajenja, četrta za težave srca. Več o pomenih posameznih točk si lahko preberete tukaj.

Pekrska gorca – energetska sila iz Maribora

Ste vedeli, da je Pekrska gorca vse prej kot zgolj vzpetina s cerkvijo? Je namreč močna energetska točka, ki slovi tudi po raznih mitih in legendah iz časov davno nazaj.

Po eni legendi naj bi se prebivalci Maribora davno nazaj zamerili Bogu, ki je tako hudiču dovolil, da mesto izravna z velikanskim granitom iz Pohorja. Ko se je od nekod pojavila dobra vila in hudiča zapeljala v dolg pogovor, je ura odbila že polnoč. Hudič jo je tako moral hitro popihati, skalo pa je pustil ležati na mestu današnje Pekrske gorce.

Po pisanju umetnika Marka Pogačnika so energetsko nabito pot, ki se prične pri teniških igriščih tik ob vznožju Pekrske gorce, že tisočletja nazaj obiskovali romarji. Nekatere davne legende pa pričajo celo o zakladih zlata in srebra, ki jih v globoki notranjosti gorce skrivajo vilini, prvotni prebivalci Zemlje. A to je že zgodba zase, o njej drugič.  

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice