Štajerski sindikat SKEI je v imenu 18 delavcev invalidov dobil sodni spor na delovnem sodišču, v katerem je zaradi nezakonite prekinitve delovnega razmerja leta 2017 tožil ormoško podjetje Safilo, ki se ukvarja s proizvodnjo očal.

Kot je za STA povedal prvi mož sindikata Martin Dular, se delavci že vračajo na delo. Sindikat je s pomočjo mariborske odvetniške pisarne Žiger takoj po prekinitvi delovnih razmerij za svoje člane sprožil postopek na ptujskem delovnem sodišču, a je slednje po besedah Dularja njihovo tožbo zavrnilo, poroča STA. 

Kot v današnji izdaji navaja tudi časnik Večer, je višje delovno sodišče po pritožbi odločitev nižje stopnje razveljavilo in pritrdilo predstavnikom delavcev. Ti so ves čas trdili, da so bili kriteriji za odpuščanje delavcev diskriminatorni do delavcev invalidov.

Večina delavcev se je vrnila k nekdanjemu delodajalcu 

Dular je še povedal, da so med sodnim postopkom nekateri delavci že našli delo, večina pa se jih je v teh dneh že vrnila k nekdanjemu delodajalcu. Ta jim mora v skladu s sodbo izplačati plače za čas, ko so bili odstranjeni z dela. Ker jim je delodajalec ob prekinitvi pogodbe izplačal odpravnine, jim bo zdaj moral izplačati še poračun razlike, poroča STA. 

Po besedah predsednika štajerskega SKEI gre za pomembno zmago in precedenčno sodno prakso na področju diskriminacije delavcev invalidov.

Naročila naj bi precej nihala

Z novim vodstvom ormoškega podjetja, ki je sicer v lasti istoimenske italijanske skupine, imajo sicer redne stike, kako so se odzvali na izgubljeno tožbo, pa Dular ne ve, saj so stvari urejali prek odvetnikov. V podjetju je po njegovih informacijah zdaj dovolj dela, težava pa je v tem, ker naročila precej nihajo, poroča STA. 

Po velikem upadu prodaje znova beležijo rast prihodkov 

Safilo oziroma takratna Carrera Optyl je še leta 2011 zaposloval več kot tisoč ljudi. Največji osip se je zgodil leta 2017, ko je tudi sindikat SKEI opozoril na domnevno množično odpuščanje delavcev invalidov.

Ormoško podjetje Safilo je po velikem upadu prodaje lani znova beležilo rast prihodkov. Družba jih je ustvarila za dobrih 32 milijonov evrov, dva milijona več kot leto prej in kar sedem milijonov več od načrtov. Leto so zaključili z 1,25 milijona evrov dobička, poroča STA. 

Kot je razvidno iz letnega poročila na spletni strani Ajpesa, so v Ormožu lani izdelali nekaj več kot dva milijona kosov očal, kar je za dobro četrtino več od načrta.

Komentarji (1)

Navijac (ni preverjeno)

Koncno nek uspeh sindikata

Starejše novice