Liga prvakov v Maribor ne prinaša le nogometne užitke, temveč veliko spodbudo za turizem in celotno gospodarstvo.

V sredo bo Maribor še drugič v treh letih in tretjič v zgodovini dočakal ligo prvakov. Najbolj priljubljeno in najelitnejše klubsko tekmovanje na svetu pa ne prinaša le nogometnih užitkov, temveč tudi številne pozitivne učinke na Maribor. Še posebej si manejo roke hotelirji in gostilničarji, ligo prvakov pa bi lahko označili tudi kot steroid za mariborsko gospodarstvo.

Tako bodo že ta teden mariborski hoteli zasedeni. Kot je v intervjuju za Sportal povedal Marko Šuler, je moskovski Spartak zakupil kar celoten hotel. Ljudski vrt bo pokal po šivih, polni bodo lokali, Vijol'čna bajta pa je v zadnjih dneh ena najbolj priljubljenih trgovin v Mariboru. 

Priložnost za veliki ruski trg

Liga prvakov v Mariboru pred tremi leti je v mesto prineslo veliko dobrega. Tako je Maribor ob vsaki domači tekmi obiskalo okrog tisoč gostujočih navijačev, podobne številke pa pričakujejo tudi letos. Letos bodo Maribor obiskali ruski, španski in angleški navijači. Prav te imajo mariborski gostinci najraje, saj veljajo za dobre pivce in še pomembneje, velike zapravljivce. Cene v Mariboru so predvsem za ruske in angleške navijače naravnost »smešne«. 

Že ta teden bodo torej mariborske hotele zasedli Rusi. To pa še ni vse. Ob izdatnem obisku ruskih gostov in televizijskem prenosu, ki bo potoval po celem svetu, bo to velika promocija ne samo za Maribor, temveč za celo Slovenijo. Maribor bo ta teden z ligo prvakov še dodatno izpostavljen v Rusiji. Tako se štajerski prestolnici odpira velik ruski trg, od koder v naše kraje že tako ali tako prihaja vse več turistov.

Maribor edini v širši regiji

Še bolj pestro bo po vsej verjetnosti 17. oktobra, ko bo v Mariboru gostoval Liverpool. Z armado navijačev ne le iz Anglije, temveč iz številnih bližnjih držav, bo Maribor kazal podobo velikega mesta.

NK Maribor je edini klub iz širše regije, ki igra letos ligo prvakov. Razen Italijanov, nima svojega predstavnika v najelitnejšem tekmovanju nobena naša soseda, pa tudi denimo Srbi, Čehi, Slovaki in Poljaki ne.

Ko je pred tremi leti v Mariboru gostoval londonski Chelsea je samo tisti dan Maribor obiskalo vsaj 17 tisoč ljudi, so takrat ocenili v Zavodu za turizem Maribor – Pohorje. Ob prepolnem stadionu, bodo polni tudi lokali v središču Maribora, ki bo tako po zaslugi lige prvakov dobil živahnejšo podobo, po kateri številni Mariborčani hrepenijo. 

Z ligo prvakov do deset tisoč nočitev

Z obiskom gostujočih navijačev pa ne bodo imeli veliko le hotelirji in gostinci. Povprečna poraba obiskovalcev je bila pred tremi leti, kot so izračunali na Zavodu za turizem Maribor - Pohorje, 80 evrov na dan. Že ta teden bodo Rusi poleg hotelov in lokalov oblegali tudi mariborske turistične atrakcije in trgovine. Pred tremi leti je Maribor v času tekem lige prvakov zabeležil kar 21 odstotkov več turistov, kot v času, ko ni bilo tekem najelitnejšega klubskega nogometnega tekmovanja.

Pričakujejo, da bo nogometna evforija vplivala na polno zasedenost vseh mariborskih hotelov, saj naj bi prišlo poleg posameznega tujega kluba tudi tisoč njihovih navijačev z novinarji in tako naj bi poskrbeli za devet do deset tisoč prenočitev.

Priložnost za gospodarstvenike - že v sredo v Mariboru milijarder?

Zanimivo bo pogledati tudi na tako imenovane »VIP« tribune mariborskega Ljudskega vrta. Ker so letos na sporedu predsedniške volitve, prihodnje leto pa lokalne, se ne bo moč izogniti številnim obrazom iz politike, ki bodo s podpiranjem mariborskih nogometašev želeli osvojiti kakšno politično točko.

A pustimo politiko, veliko na ligo prvakov stavijo tudi gospodarstveniki. Tekme lige prvakov so za njih odlična priložnost za mreženje. Ob domačih bodo tekme zagotovo obiskali tudi ruski, angleški in španski pomembneži. Nimamo podatka, ali bo na sredini tekmi prisoten Leonid Fedun, večinski lastnik Spartaka. Fedun je ruski milijarder, katerega premoženje je ocenjeno na več kot 5 milijard evrov

Zahodna tribuna Ljudskega vrta

Ob izjemni promociji Maribora imajo lokalni politiki večje možnosti, da končno privabijo investitorja za popolno obnovo zahodne tribune Ljudskega vrta. Mestna občina Maribor je za letošnje leto zagotovila 300.000 evrov za sanacijo ostrešja na zahodni tribuni, ki je bila nujno potrebna. A kot so nam pred časom povedali na občini, kljub temu ne odstopajo od namere za ureditev celotnega kompleksa stadiona.

Že nekaj let se išče investitor, ki bi staro tribuno v sodelovanju z občino popolnoma obnovil po modelu javno-zasebnega partnerstva. Ugodne pogoje so ustvarili nogometaši in politiki imajo olajšano pot, da končno najdejo investitorja, s pomočjo katerega bi stara tribuna Ljudskega vrta dobila pravo podobo.
 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice