Družinsko potovanje okoli sveta je za zakonca Benčevič pomenilo prelomno točko v življenju. Mnogi po taki neverjetni izkušnji napišejo knjigo, ona pa sta s svojim Muzikafejem spisala izjemno turistično zgodbo.

Po potovanju okoli sveta sta se Stanka in Igor Benčevič vrnila v domače kraje in na podlagi svoje popotniške izkušnje ustvarila  zgodbo o uspehu. Muzikafe pravzaprav ni le lokal, temveč velja za pravi dom kulture in nudi edinstvena prenočišča. Številni mednarodni turistični vodiči pa ga izpostavljajo kot enega izmed ptujskih in slovenskih turističnih biserov.

Stanka in Igor sta zgodbo Muzikafeja začela pisati pred desetimi leti, ko sta se na domači Ptuj vrnila po potovanju okoli sveta.

»Ta izkušnja je bila res neverjetna, napolnjena z atomsko energijo. Marsikdo po takem potovanju napiše knjigo. Midva sva pa skreirala to zgodbo,« pripoveduje Stanka Vauda Benčevič.

Popotovanje študij za današnji posel

Stanka je kot kostumografinja med ustvarjanjem te zgodbe del stavbe celo oblekla in ji tako zadala posebni pečat. Posebna pa je tudi celotna notranjost. A ustvarjanje in upravljanje Muzikafeja ima vsaj dve plati. Pri kreaciji in ustvarjanju prostora delujeta kot v transu, pripoveduje Igor. Pri gostinski dejavnosti pa je tako, da gre včasih v redu, znajo pa se pojaviti tudi težave.

Osnovna ideja Igorja in Stanke je bila, da bi po koncu potovanja našli en prostor, kjer bi ponudili prenočišča. Da bi svet prihajal k njim, pripovedujeta. Popotovanje je bilo zanju neke vrste študij, ki je bil potreben za ta posel. Ko pa sta spoznala prostor, v katerem je danes Muzikafe, sta bila presunjena. Vse, kar sta videla in dobila s to hišo, je bilo preprosto preveč, da bi nudila samo prenočišča. Tako sta si v njem ustvarila tudi družinski dom.

Gostje iz vsega sveta iščejo pristnost

Svojo kavarno sta razširila še v večji prostor za dogodke, oživelo pa je tudi prej skrito notranje dvorišče. Pomembno sooblikujeta tudi dogajanje na Vrazovem trgu pred hišo, ki je z leti postala središče družinskega življenja. Gostje v Muzikafe prihajajo iz vsega sveta. Igor pove, da so gostili tudi že goste iz Peruja, Čila, Avstralije, Koreje, skratka celega sveta.

»Ko pridejo, vedo, kaj pričakovati. Ptuj je postal biser stranskih poti. Sem ne prihajajo ljudje, ki so prvič v Sloveniji, temveč ljudje, ki so po sveti že marsikaj videli. Taki popotniki bežijo od predelov, kjer je naval. Iščejo avtentične kraje. Iščejo pristnost,« pravi Igor. In pristnost očitno v Muzikafeju lahko najdejo.

Tudi v prihodnje stavita na intuicijo

Pri pridobivanju gostov je glavno orožje splet. »Danes biti v turizmu in delati v turizmu, kot mala zgodba, je v bistvu zelo enostavno,« priznava Igor. »Pripojiš se na svet in če si kvaliteten si že po prvih odličnih ocenah na vrhu piramide. Ljudje tako zlahka pridejo k tebi, včasih pa je bilo to dosti težje.«

V sobah Muzikafeja so tako spali že ljudje iz vsega sveta. Tako se zgodba, ki je nastala po potovanju okoli sveta tudi nadaljuje v popotniškem stilu. »Na nek način sva v nekem gnezdecu in rekla bi, da zdaj kar naenkrat vse poti vodijo k tebi,« pripoveduje Stanka.

In tako kot pravi popotniki ne vedo, kam jih bo vodila pot, tudi Stanka in Igor še ne vesta povsem natančno povedati, kakšna bo nadaljnja pot Muzikafeja. Prepričana pa sta, da bosta stavila na intuicijo, ki jima je v zadnjih desetih letih prinesla uspeh.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice