Po dveh mesecih se sproščajo omejitve na področju trgovine in turizma, navodila za gostinske lokale in manjše nastanitve bodo objavljena najkasneje jutri.

Ob spremembi odloka se z 18.5 znova odpirajo vrata vseh trgovin, tudi v trgovskih centrih in omogoča izvajanje vseh storitev. Gostinci bodo lahko stregli v notranjih prostorih, odpirajo se tudi kuhinje. Glede obiskov trgovin se odpravlja časovni termin za ranljive skupine, ohranja pa se minimalni obratovalni čas prodajaln z živili, in sicer od najmanj 8. ure do vsaj 18. ure, kar ne velja za mikro in majhne družbe ter srednje in velike družbe, katerih obratovalni čas na dan pred 12. marcem 2020 ni bil daljši od 10 ur. Ob tem prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ob nedeljah in dela prostih dnevih ostajajo zaprte, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc.

Prepovedane storitve pa bodo ostale še naprej naslednje:

nastanitveni obrati nad 30 sob,      
nastanitvenih obrati za potrebe zdraviliškega zdravljenja,
wellness in fitness centri
bazeni in vodne aktivnosti,
diskoteke in nočni klubi.

Datum odpiranja hotelov znan naslednji teden

V odgovoru na naše novinarsko vprašanje, ali lahko nastanitveni objekti že ta vikend sprejemajo goste, pa je Zajc dejal, da to lahko počnejo šele z 18. majem, ko stopi odlok v veljavo. Nanj smo naslovili tudi vprašanje, ali se bodo hoteli in drugi objekti odpirali z junijem, kot se neuradno govori, ampak točnega datuma ni mogel potrdili. 

»Pričakujem, da bodo standardi za večje hotele usklajeni v naslednjem tednu in takrat več ne bo ovir za odprtje hotelov,« je dejal in dodal, da isto velja tudi za zdravilišča.

Tako imenovane koronastandarde, navodila in priporočila za manjše nastanitvene objekte, so na ministrstvu v sklopu strokovnega sveta za turizem pripravljali skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in jih bodo objavili najpozneje jutri.

»Navodila so pripravljena na način, da so izvedljiva in jasna, pričakujem da večjih težav ne bo,« je še povedal državni sekretar.

Starejše novice