Vinske trte v vinogradih na območju Šentilja in Pesnice so ostale brez grozdja.

Neurje, ki je v ponedeljek pustošilo predvsem po Štajerskem, je ponovno prizadelo kraje, ki so letos že bili na udaru. Prestali so zmrzal in točo. Mnogi vinogradniki so se tako že sprijaznili z manj kot 20-odstotnim pridelkom v primerjavi z lanskim letom, zdaj pa je zadnji davek pobralo še neurje v začetku tedna. Čeprav končnih ocen še ni, je po prvih ocenah največ škode prav v vinogradih. Naravna ujma naj bi popolnoma uničila 60 hektarjev vinogradov.

Trta ostala povsem brez grozdja

"Prav posebno nevarne so toče v času zorenja in še posebej tik pred trgatvijo, kot je bila ta v ponedeljek, saj je po prvih ogledih trta ostala povsem brez grozdja in listja ter je vprašljiv obstoj celotne trte," ugotavljajo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. V trajnih nasadih in še posebno v vinogradih lahko toča odločilno vpliva na letino, saj je od nje odvisna ne samo pridelana količina in kakovost pridelka, temveč tudi ekonomska uspešnost in preživetje vinogradnika: "Toča namreč ne vpliva samo na zmanjšanje letnega pridelka, temveč s posledično večletno sanacijo prekinja in zaustavlja razvoj vinogradnikov."

Država bi morala primakniti polovični delež k zavarovanju

Strokovne službe Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije so se na poziv občin zato aktivno vključile v ocenjevanje škode. A poleg vinogradov je toča uničila tudi 30 hektarjev sadovnjakov in kar 250 hektarjev polj, na terenu opažajo strokovne službe. Ob tem pa v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije znova opozarjajo, da v Sloveniji še vedno nismo uspeli vzpostaviti ustreznega sistema zavarovanja, saj lahko v takšnih primerih sanacije škode zahtevajo trajno širšo družbeno pomoč vinogradniku. Zato KGZS zahteva tak sistem zavarovanja kmetijske pridelave, ki bo zagotovil 50-odstotno sofinanciranje s strani države.

Starejše novice