Osnovnošolcem mask ni treba nositi (foto: Bobo).
Po dobrih dveh mesecih izobraževanja na daljavo zaradi epidemije covida-19 so vrata za učence prvih treh razredov danes odprle šole in vrtci.

Otroci so se ob vrnitvi v šolske klopi najbolj razveselili svojih prijateljev, pedagoški delavci, ki pozdravljajo stik v živo, pa staršem zagotavljajo, da bodo za najmlajše ob upoštevanju higienskih priporočil dobro poskrbeli. Na Osnovni šoli I Murska Sobota je vladalo pozitivno vzdušje, veselje je bilo čutiti tako pri učiteljih, kakor tudi pri otrocih.

»Otroci so s težavo sprejeli, da se zjutraj nismo mogli objeti,« pripoveduje učiteljica razrednega pouka Barbara Meglič, ki dodaja, da so otroci najbolj pogrešali svoje prijatelje in stik z vrstniki.

Kljub številnim strogim ukrepom pa so se jih otroci dobro zavedali, kar je še posebej presenetljivo, saj gre za šest in sedem let stare šolarje, pravi učiteljica. Po njenih besedah je bila najbolj problematična ravno varnostna razdalja, ki je niso vajeni niti odrasli, kaj šele otroci. Na šoli so pripravili nalepke, ki označujejo razdaljo dveh metrov, s čimer so nekoliko olajšali tudi ta ukrep.

»Je pa težje v učilnici, ko se premeščamo, ko si gremo umivat roke in podobno. Teh načinov dela pa še otroci niso navajeni in bo še malo trajalo,« pojasnjuje Megličeva.

Mask navajeni, a pogrešajo nasmehe

Učiteljice in učiteljice morajo v času pouka nositi zaščitne maske, ampak na to so otroci vajeni že zaradi svojih staršev, ki jih tudi uporabljajo, poleg tega pa je uporaba mask že toliko razširjena v njihovem okolju, da jih to toliko ne preseneča. Kljub temu pa je po mnenju učiteljice razrednega pouka to še najbolj moteč ukrep.

»Otroci pogrešajo nasmehe učiteljev, ker potrebujejo ta stik, potrebujejo obraze, saj veliko dajo na obrazno mimiko,« meni Megličeva.

Poudarek na pouku v naravi

Otroci na šoli so razdeljeni v skupine do petnajst, v njenem razredu sta dve skupini s po osem in devet otroki. Vsak otrok sedi v svoji klopi, stolčki pa so na razdalji dveh metrov. Prostora je dovolj, kljub temu da so nekatere učilnice manjše, saj so skupine tudi toliko manjše.

Velik poudarek pa je tudi na pouku na prostem, kar jim je tudi vreme na prvi šolski dan omogočilo. Otroci imajo podloge za na tla in lesene podloge za na kolena, da lahko uporabljajo zvezke in učne liste zunaj.

»Ob osmih smo opravili malico, že pred deveto uro pa smo bili zunaj in bilo je krasno. Skozi igro smo se učili, na prvi dan pa smo se veliko pogovarjali tudi o pravilih,« nam je še zaupala Megličeva, ki dodaja, da v teh časih prideta do izraza predvsem iznajdljivost in izkušnje, veliko pa pomeni tudi medsebojna pomoč med učitelji. 

»Učitelji moramo biti še toliko bolj fleksibilni, da otroci ne bi dobili vtisa, da je karkoli narobe,« zaključuje učiteljica razrednega pouka na Osnovni šoli I Murska Sobota.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Razmazene mevze

Starejše novice