Verjetno najmanjšo restavracijo v Sloveniji sta si kar v svojem stanovanju omislila Jure Brložnik in Maja Miška iz Maribora. Goste sprejemata v domači jedilnici, kjer je prostora za štiri ljudi. Restavracijo sta zato poimenovala Miza za štiri.

Zgolj po majhni oznaki pred vrati na Koroški cesti se ta vhod razlikuje od preostalih stanovanj v bloku. In tudi notranjost bolj spominja na stanovanje kot restavracijo. Jure Brložnik in Maja Miška sta idejo za restavracijo v domači dnevni sobi sta dobila med sedenjem na kavču. Z jedmi, ki jih strežeta le po predhodnem dogovoru, sta že požela pohvale številnih kulinaričnih kritikov.

»Verjetno sva gledala eno izmed kulinaričnih oddaj, zagledala najino mizo in se vprašala, zakaj pa ne. Tudi midva rada kuhava in zakaj ne bi povabila nekoga k nama na večerjo, na kosilo,« med pripravo sladice pripoveduje Maja.

Vrhunska večerja in kuhinja v enem prostoru

Sprva sta za danes eno najbolj iskanih miz v Sloveniji razvajala prijatelje in znance, nato sta začela sprejemati tudi druge goste. Neposredna bližina kuhinje in jedilne mize, ki sta pravzaprav v istem prostoru, se je izkazala kot prednost.

»Na začetku se nama je zdelo, da bi to lahko bil problem, ampak potem pa sva ugotovila, da je gostom tudi to zanimivo. Pravzaprav so na neke vrste izobraževanju, marsikaj se lahko naučijo. Kdor želi, lahko tudi kaj poskusi narediti z nama,« namigne Jure. A tako kot večina, tudi mi raje ostanemo za mizo in mlad par opazujemo pri delu. Čeprav smo v tujem stanovanju, se že po nekaj minutah počutimo povsem domače.

»Lahko se sprostite, lahko ste glasni, lahko se smejite. Izjemno zanimiv koncept,« medtem pripomni Maja. A vse bolj priljubljenega koncepta, ki se je razvijal na njunem zelniku, ne bi bilo brez vrhunske kulinarike, ki so jo že pohvalili najprepoznavnejši slovenski kulinarični kritiki

Vrhunska kulinarika, ki kliče po še

Ena izmed značilnih jedi, ki pogosto pristane na Majini in Juretovi mizi za štiri, je sladica hruška s sivko. Sestavljena je iz kreme iz sivke in črnega riža, drobljenca iz rdečega afriškega kakava, čokoladnega moussa, čokoladnih stopnic, poljubčkov posušenih cvetov in zanimivega zelišča: »Imenuje se boraga, najbolj je znana sicer po cvetovih, ampak tudi njeni listi so zelo zanimivi, ker imajo okus kot lubenica.«

Vse jedi Maja in Jure postrežeta v lastni liniji krožnikov, ki je nastala v sodelovanju s kiparko in oblikovalko Bojano Križanec. In čeprav noben izmed njiju po izobrazbi ni kuhar, so gostje več kot zadovoljni, pozitivna doživetja pa delijo na steni vtisov, ki pripoveduje na desetine zgodb.

Stena vtisov, ki razkriva doživetja gostov v Mizi za štiri.

Kdo je kuhar?

Jure ima ob restavraciji v stanovanju še vedno redno službo kot grafični oblikovalec, Maja pa se je povsem posvetila Mizi za štiri. Njeni naslednji izziv je nadgradnja vinske karte. »Delava tako, da poskusiva eno jed in si odpreva nekaj steklenic vina zraven in potem poiskusiva, kaj gre najbolje zraven,« opiše Maja.

Svoja kulinarična izobraževanja si želita nadgraditi z lastno restavracijo, ki pa tako kot Miza za štiri ne bo običajna restavracija:

»Želiva si delati na isti način, kot je zdaj tu, v najinem stanovanju. Maksimalno tri mize za štiri osebe, se pravi dvanajst ljudi hkrati. Vse ostalo bi delala na isti način kot do zdaj, en termin dnevno, vsaka miza v svojem prostoru, ker sva pač opazila, da je to ljudem všeč.« 

Miza za štiri, ki nikoli ne razočara.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice