Na ulice so se včeraj podali tudi ptujski in okoliški kmetje.

Slovenski kmetje se te dni pridružujejo širšim evropskim protestom v okviru kmetijstva. 

Prejšnji teden so protestirali v bližini Celjskega sejma, na ulice pa so se kmalu za tem odpravili tudi pomurski kmetovalci. Na ptujskih ulicah pa smo včeraj srečali tudi kmete s Ptuja in okolice. 

Po poročanju medijev se je na Ptuju zbralo približno 150 mladih kmetov s traktorji in opozorilo na čedalje slabše možnosti kmetovanja.

Po neuradnih informacijah naj bi podobne proteste pripravljali tudi v Lenartu in Celju.

Več evropskih držav v zadnjih mesecih in tednih zajeli protesti kmetov

Francoski kmetje protestirajo že več kot teden dni. Pri tem ohranjajo blokade na vseh glavnih avtocestnih vpadnicah v Pariz in tako stopnjujejo pritisk na vlado.

Protestnemu gibanju so se pridružili tudi kmetje v drugih evropskih državah, med drugim v Italiji, Španiji, Nemčiji, Belgiji, Romuniji, na Nizozemskem in Poljskem.

Foto: bralec Ptujinfo
Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

Zakaj protestirajo? 

Slovenske kmetijske organizacije so se pridružile zahtevam francoskih kmetov, ki v zadnjih dneh s protesti opozarjajo na nevzdržne razmere v panogi.

»V času, ko evropski kmetje opozarjajo na nevzdržne razmere za kmetovanje, kot so cene pridelkov, obdavčitve, konkurenca iz uvoza in stroga okoljska pravila, želimo kmetijske organizacije opozoriti, da se s podobnimi težavami srečujejo tudi slovenski kmetje,« so v včerajšnjem sporočilu za javnost navedle slovenske kmetijske organizacije.

Tako kot francoski kmetje tudi oni pričakujejo naslovitev vprašanj glede uvoza žita in poceni živil iz Ukrajine, sklenitve prostotrgovinskega sporazuma med Evropsko unijo in južnoameriško gospodarsko zvezo Mercosur in zelenega prehoda, ki da se izvaja na plečih kmetov, navaja STA.

Komentarji (9)

Mestjanar (ni preverjeno)

Kmetavz bo vedno ostal kmetavz, pa če ima novi traktor ali stari.

Čunga - lunga (ni preverjeno)

Bravo kmetje, vsaj nekdo v tej državi ima pogum povedati da to kar počnejo ni več normalno!
Ne dajte se - verjamem pa da vas bodo mediji in razni "novinarčki" napadali ali celo ignorirali, ker tako zahteva "gospodar"...

Kurbinsin (ni preverjeno)

Pravi Cas so si zbrali ni kaj

orožnik (ni preverjeno)

MESTJANAR, bo pač vedno razmišljal skrajno levičarsko, saj lahko vse kupim v Hoferju ali Lidlu, kmetje so jim v napoto, mi na deželi, pa vemo, kakšen trud in delo je potrebno za vzdrževanje kmetij, vodenje mali milijon nekih evidenc, in na koncu te še jhebe država, vse bi naenkrat moralo biti zeleno, Mestjanar, si pogledal el. kable, najbrž so zeleni......Budalo na kubik. In na koncu, kmetavz ni več žaljivka, kot ste si jo izmislili malomeščani, kmalu bo žaljivka zabiti malomeščan, če že ni......

Fikfak (ni preverjeno)

Pozri svojo zemlo, ne zasuzis, da hranis kogarkoli. Nisi vreden.

In reply to by orožnik (ni preverjeno)

Zdenla (ni preverjeno)

“Zmagujejo tisti, ki verjamejo, da lahko.”

In reply to by Fikfak (ni preverjeno)

Mestjanar (ni preverjeno)

Spoštujem pridne in marljive kmete, kmetavzev, ki imajo polno rit vsega in se vozijo s subvencioniranimi traktorji protestirat, takšnih pezdet pa pač ne.

In reply to by orožnik (ni preverjeno)

orožnik (ni preverjeno)

Spizdite slovenci gnili, nabijem vas na kurac. Kaj pa ste izdali domovino in se priklučli Titotu, namesto, da bi skupaj z nami zmagali v čast in slavo velikemu vodji enemu in edinemu Adolfu Hilterju.

In reply to by orožnik (ni preverjeno)

Xy1962 (ni preverjeno)

So se kmetavzarji malo zapeljali in považili s svojim subvencioniranimi traktorji,nekateri vredni tudi 100000 eur Dobijo subvencij da te kap, pa z ničemer niso zadovoljni.

Starejše novice