Iz domače priprave kefirja je nastala uspešna podjetniška zgodba. Kefirko ima svoje privržence po vsem svetu, skupnost Kefirhood pa skoraj deset tisoč članov.

Kefir je fermentiran mlečni napitek, bogat s probiotiki in drugimi hranilnimi snovmi, ki ga zlahka pripravimo tudi doma. Tak je najboljši in ima največ blagodejnih učinkov na človeško zdravje, meni Marko Borko, ki se je pred leti tudi sam lotil priprave tega napitka.

Hitro je ugotovil, da za pripravo kefirja potrebuje posodo, cedilo in pripomoček za mešanje, ker pa vsi ti pripravki niso enakih velikosti, hitro pride do packarije.

Zasnovala pripomoček za pripravo kefirja

Prijatelja Marko Borko in Andrej Glažar, oba oblikovalca, sta staknila glave in ustvarila prototip kuhinjskega pripomočka, s katerim je bilo možno doma enostavno pripravljati kefir. Poimenovala sta ga Kefirko.

»Postopek priprave kefirja ni nekaj, kar bi večina ljudi bila pripravljena delati vsak dan. Zato smo zasnovali kuhinjski pripomoček, ki združuje vse potrebno za enostavno in čisto pripravo kefirja,« pojasnjuje izvor ideje Borko.

Po denar na Kickstarter

Ideja in prototip sta bila na spletu dobro sprejeta, saj je bilo zanimanje za domačo pripravo kefirja izjemno, a do prve serije Kefirka, ki bi ga lahko prodajali, je bilo še daleč. Za zagon proizvodnje je bilo potrebno precej denarja, ki ga niso imeli, zato se je mlada ekipa Kefirka leta 2014 odločila zagonski kapital poiskati na Kickstarterju, pri čemer so bili zelo uspešni.

Ker so ugotovili, da je med ljubitelji mlečnih izdelkov tudi veliko takih, ki bi doma pripravljali tudi sir, so razvili še kuhinjski pripomoček za pripravo sira, pozneje pa še pripomoček za pripravo priljubljene kombuče.

»Naše izdelke kupujejo ljudje iz celega sveta. Od Amerike do Avstralije in Afrike,« še dodaja Borko.

Ustvarili spletno skupnost Kefirhood

Kefir se izdeluje iz kefirjevih zrnc, ta pa krožijo med ljudmi, ki doma pripravljajo kefir. Pri Kefirku so opazili, da  je skupnost pripravljalcev kefirja številčna, a nimajo nekega skupnega spletnega kotička, kjer bi lahko izmenjevali znanje, izkušnje in seveda kefirjeva zrnca - kulture.

Tako se je porodila še ideja o ustanovitvi spletne skupnosti Kefirhood, ki bo ljudem omogočala, da najdejo druge uporabnike v bližini, ki imajo kefirjeva zrnca in se dogovorijo za medsebojno izmenjavo. Za izvedbo projekta Kefirhood so prejeli tudi evropska sredstva na razpisu P2.

Ideje se neprestano rojevajo

Kljub vzpostavljeni platformi za izmenjavo kultur, povpraševanje po njih neprestano narašča. Zato so se letos lotili še proizvodnje in prodaje svojih lastnih kultur. Kot pravi Borko, pa se jim neprestano rojevajo nove ideje za izdelke.

Kljub temu, da projekti podprti v okviru evropske kohezijske politike predstavljajo enega izmed bolj oprijemljiv dokazov vpliva Evropske unije na vsakdanje življenje državljank in državljanov, pa se očitno tega, vsaj glede na raziskave, zaveda relativno malo Evropejcev. Namreč le dobra tretjina evropskih državljanov pozna projekte, ki so bili v njihovi regiji sofinancirani s strani različnih skladov v okviru evropske kohezijske politike. Tisti, ki pa te projekte poznajo, pa imajo do njih v veliki večini pozitiven odnos.

Konzorcij medijev TV IDEA, Sobotainfo.com, Mariborinfo.com in Ptujinfo.com izvaja projekt »Kohezijske zgodbe«, v okviru katerega bomo v prihodnjem obdobju predstavljali zgodbe ljudi, ki jim je evropska kohezijska politika spremenila življenje.
 
Več informacij o evropski kohezijski politiki v Sloveniji je na voljo na naslovu https://www.eu-skladi.si/.

Vsebina filma ne odraža nujno uradnega mnenja Evropske unije. Za navedene informacije in mnenja so odgovorni izključno avtorji filma.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice