Z nestrpnostjo smo pričakovali današnjo tiskovno konferenco, na kateri je vlada predstavila nekatere spremembe vladnega semaforja za boj proti epidemiji koronavirusa.

V nedeljo bo konec krajšega zaprtja države, ki je trajalo od 1. aprila naprej. Minister za zdravje Janez Poklukar je uvodoma izrazil zahvalo, da so se državljanke in državljani držali ukrepov. Zaradi tega smo po njegovih besedah zdaj med oranžno in rdečo fazo in nismo v črni fazi. 

Končnih razsežnosti tretjega vala še ne morejo predvideti, so pa strokovnjaki pretresli vladni semafor. Poklukar pravi, da kljub težki situaciji omogoča odpiranje. V prvi vrsti so imeli sicer pred očmi zagotavljanje odprtih šol.

Ena izmed sprememb, ki se obeta po novem semaforju je ta, da v rdeči fazi policijska ura ni več predvidena, ta bi se vrnila samo v primeru, da bi prešli nazaj v črno fazo. V oranžni fazi je predvideno tudi delno odpiranje gostinskih lokalov, odprle bi se namreč terase in vrtovi. Po besedah ministra so zaradi poenotenja ukrepov zavzeli stališče, da izidemo iz zapore kot celota v rdeči fazi, nato pa bo potekalo odločanje glede na regije. 

Z vsaj enim odmerkom cepljenih 300 tisoč ljudi

Kot je na tiskovni konferenci povedal Milan Krek, direktor NIJZ, imamo danes s prvim odmerkom cepiva v Sloveniji cepljenih približno 300 tisoč ljudi, kar je po njegovem mnenju dober podatek. Želi si, da bi s tako hitrostjo cepljenja nadaljevali.

Krek je ob tem dejal, da imamo danes tri regije obarvane rdeče, ostale so obarvane oranžno. Predpostavlja pa, da bo naslednji torek vsa Slovenija obarvana v rdečo, kakšna od regij bi se lahko znašla tudi v črni fazi, a upa, da temu ne bo tako.

V Sloveniji 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 506, Slovenija je malo nad evropskim povprečjem. V zadnjih tednih smo se povzpeli višje, kar pomeni, da smo v fazi rasti okužb. 

Minister Poklukar pa je ob tem izpostavil še poskuse načrtnega širjenja virusa, nekateri namreč želijo na tak način koristiti ugodnosti prebolevnikov. Poklukar je ocenil, da gre za početje, ki nikakor ni primerno.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neviden (nepreverjen)

Odsekam mu parklje,da se kdo dotakne otroka.To je nesmiselno.Potem naj se testirajo tudi vsi ,ki vstapljajo v trgovine in druge javne ustanove.odpirajo gostilne "otroke pa pustijo na račun njih v šolah po sedem ur z masko'mar..š.

Default (nepreverjen)

Pijanci se ze tresejo in drgetajo saj brez alkohola pac ne zanjo

Starejše novice