V Mariboru se danes začenja festival Kolesarsko mesto. Ta bo zaključil istoimenski projekt, katerega glavni cilj je bil čim več ljudi prepričati, da bi namesto avtomobila za svoje vsakdanje prevozno sredstvo uporabili kolo.

Namen projekta je bil spodbujati kolesarjenje kot eno izmed najbolj naravnih, trajnostnih in okoljsko neškodljivih oblik prometa.

Kot pojasnjuje predsednik Mariborske kolesarske mreže Josip Rotar, je bil projekt, s katerim so začeli leta 2019, uspešen. Sestavljen je bil iz več vsebinskih sklopov.

V času projekta se je 20 mehanikov vključilo v posebno usposabljanje, zbrali so več kot 170 starih koles, jih reciklirali in dali v ponovno uporabo. 

Več kot 600 otrok in šest mariborskih šol je sodelovalo na kolesarskem poligonu. Izvajali so tudi projekt 'zajtrk za kolesarje', ta je nekaj izvedb doživel tudi v Ljubljani. Skupaj so pripravili 20 zajtrkov, ki so bili zelo dobro sprejeti, vsakega se je udeležilo okoli 200 kolesarjev.

Maribor dobil števec kolesarjev, v nastajanju nova kolesarsko omrežje

Eden izmed najbolj odmevnih projektov je bil zagotovo postavitev števca kolesarjev pri železniškem podvozu na Ljubljanski ulici. Števec, ki kolesarje beleži v obeh smereh, je od lanskega septembra naštel 78.212 kolesarjev.

Maribor je s projektov Kolesarsko mesto pridobil tudi novo zasnovo kolesarskega omrežja, ki vključuje enajst koridorjev, ki povezujejo mestne četrti in okoliške občine. Table so že pripravljene, pričakujemo lahko, da jih bodo v kratkem postavili vzdolž kolesarskih koridorjev. 

Koridorji so pripravljeni v povezavi s sosednjimi občinami, saj se vse več kolesarjev iz okoliških krajev odloča za potovanje v Maribor s kolesom. 

Festival letos v okrnjeni obliki 

Projekt zaključuje festival Kolesarsko mesto, ki se začenja danes in traja do 18. aprila. Zaradi neugodne epidemiološke slike so morali nekatere dogodke v sklopu festivala odpovedati. Večino dogodkov so prilagodili in prenesli na splet. 

Tako lahko že danes prisluhnete potopisu S kolesom po svilni poti do Kitajske. Rožle Reven bo predstavil velik izziv, ki si ga je zadal po diplomi, ko se je s kolesom odpravil na 150 dni dolgo pot do Kitajske. 

Eden izmed najbolj težko pričakovanih dogodkov na festivalu je posvet z naslovom Financiranje projektov razvoja kolesarske infrastrukture v evropski finančni perspektivi 2021 – 2027 v Sloveniji: priložnosti in izzivi.

Na posvetu bodo predstavniki ministrstev, pristojnih za razvoj in kohezijsko politiko ter infrastrukturo predstavili strateške usmeritve na področju razvoja kolesarske infrastrukture in kolesarstva. Rotar pojasnjuje, da je zanimanje za dogodek veliko, saj se je prijavilo že preko 90 udeležencev iz številnih občin iz vse Slovenije. 

Kolesarski izziv in lov na zaklad

Ves čas festivala bo potekal kolesarski Strava izziv. V ospredje bo prišlo olimpijsko načelo »Hitreje, višje, močneje«.

Nagradili bodo tiste posameznike, ki bodo v kolesarskem klubu na Stravi najboljši v kategorijah: največ prevoženih kilometrov, največ opravljenih voženj, najdaljša kolesarska tura in največ opravljanjih višinskih metrov.

Pravila in pogoji izziva so natančno opredeljeni tukaj.

Ponovno se boste lahko pomerili tudi v lovu na zaklad ali si ogledali razstavo, ki krasi ulice Maribora. V sklopu kolesarskega festivala bodo dela Jerneja Žumra razstavljena na osmih lokacijah po središču mesta. Cel program si lahko ogledate na spletni strani festivala. 

Rotar pa še pojasnjuje, da delež kolesarjev v mariborskem prometu počasi narašča. Leta 2004 delež kolesarjev v prometu znašal manj kot tri odstotke, zdaj se ta številka giblje okoli deset odstotkov.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Franc s Piramide (nepreverjen)

Vso na kolo za zdravo telo. Politiko pa doma pustit.

Mariborcan Ferdo (nepreverjen)

Pecikl je zakon!

Starejše novice