Študentje medicine in zdravniki generacije Z kot najbolj pomembno ocenjujejo ravnotežje med poklicnim in družinskim življenjem, spoštovanje svojih kolegov in akademsko udejstvovanje. Ustrezno plačilo je na devetem mestu prioritet.

Pod okriljem Medicinske fakultete v Mariboru s sodelovanjem številnih raziskovalnih in zdravstvenih ustanov je nastala slovenska raziskava, ki je bila objavljena v prestižni reviji BMC Emergency Medicine. Zajela je 442 študentov in diplomantov medicine.

»V družbi se prevečkrat pogovarjamo na podlagi lastnih domnev in brez empiričnih meritev, ki bi nam omogočale sprejeti optimalne odločitve,« je povedal soavtor študije Luka Petravić, zdravnik pripravnik v Univerzitetnem kluničnem centru Maribor in ASEF mladi štipendist.

To so ukrepi, ki bi spodbudili mlade zdravnike

Raziskovalci so ugotovili, da bi ukrepi, kot so povečanje plač, vzpostavitev standardov in normativov ter omogočanje boljšega ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem lahko pomembno spodbudilo mlade zdravnike, da izberejo tudi manj popularne specializacije.

Pomembno so se razlikovale osebne vrednote, kjer je plača šele na 9. mestu, od ukrepov, ki bi jih lahko sprejeli danes, da bi se več ljudi odločilo za specializacijo urgentne medicine. Tam je bila plača na 1. mestu.

Tri najpomembnejše osebne prioritete so doseganje zadovoljivega ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem, izkazovanje spoštovanja s strani kolegov in aktivna vključenost v akademske dejavnosti.

Družinska medicina zelo privlačna

Izkazalo se je, da je bila družinska medicina med anketiranci zelo privlačna izbira specializacije. Velika večina je družinsko medicino uvrstila med prva tri mesta, ki bi jih izbrali.  

31,6 odstotka anketirancev je družinsko medicino izbralo kot svojo prvo izbiro specializacije, kot drugo izbiro jo je izbralo 38,2 odstotka, kot tretjo pa 36,4 odstotka anketirancev.  

Za urgentno medicino manj zanimanja

Pri odgovorih glede specializacije iz urgentne medicine pa je bilo opaznega manj zanimanja.  

Štirje odstotki anketirancev so odgovorili, da bi zagotovo izbrali to specializacijo, 11 odstotkov jih je odgovorilo, da je njihova odločitev za to specializacijo verjetna, 57 odstotka verjetno ne in 28 odstotkov, da zagotovo ne bodo izbrali specializacije iz urgentne medicine.

Generacija Z ima drugačne želje

Generacija Z - rojeni med 1995 in 2012, ki se zdaj postopno vključuje na trg dela, se pomembno razlikuje od predhodnih. Odraščali so v drugačnem okolju, zato imajo drugačne nazore ter želje, ki pa na primeru zdravnikov pri nas še niso bili dobro raziskani. 

Rezultati novo objavljene študije predstavljajo do zdaj največjo in najbolj ažurno objavljeno študijo na tem področju v Sloveniji in kvantificirajo mnenja študentov medicine ter zdravnikov, ki še niso izbrali specializacije.  

Rezultati bi bili lahko uporabljeni pri oblikovanju delovne politike, ki bo bolje sprejemala mlajše zdravnike, ki sedaj vstopajo na trg dela in pomagala izpopolniti pomanjkanja na področjih specializacij, ki imajo nizko zanimanje, a so vseeno zelo pomembne za delovanje celotnega sistema, so prepričani avtorji raziskave. 

Z zaostrovanjem situacije v zdravstvu tema še bolj aktualna

Med decembrom 2022 in januarjem 2023 so raziskovalci Luka Petravić, Boštjan Bajec, Evgenija Burger, Eva Tiefengraber, Ana Slavec in Matej Strnad iz Univerze v Mariboru, Univerze v Ljubljani, Univerze na Primorskem, Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, Univerzitetni klinični center Maribor in Innorenew CoE izvedli anketo med študenti medicine ter zdravniki pred izbiro specializacije.  

»Že takrat se nam je zdela tema izjemno aktualna, z zaostrovanjem splošne situacije v zdravstvu pa je tema postala bolj aktualna, kot kadarkoli prej,« razlaga soavtor Luka Petravić.  

Pomemben produkt študije pa je tudi odprto dostopna podatkovna zbirka, ki jo lahko uporabi kdorkoli za dodatne analize oziroma načrtovanje nadaljnjih raziskav.

Želijo si aktivne vloge pri sooblikovanju delovnega okolja

V prihodnosti avtorji upajo predvsem na oblikovanje zdravstvenega sistema, ki bo cenil vrednote svojih zaposlenih ter jim omogočal aktivno vlogo pri sooblikovanju delovnega okolja.  

Želijo pa si tudi, da bi takšne raziskave postale stalne, saj bi na ta način lahko spremljali trende skozi čas in lažje naslavljali spremembe, ki se pojavljajo med generacijami.

Komentarji (8)

Kurbinsin (ni preverjeno)

Bog Nam pomagaj, gotof smo

klimatolog (ni preverjeno)

V UKC MARIBOR je prava katastrofa od doktorja do parkirišča ,vzdrževanja , kuhinje, potrebno menjati komplet postaviti novega vodjo

11 (ni preverjeno)

Zanimiva raziskava. Glavni razlog slabega stanja v ukc Maribor so medsebojni odnosi. Baje ti starejši zdravniki vršijo konstanten teror nad medicinskimi sestrami kot tudi nad študenti medicine. Rešitev je, da se čimprej rešijo teh arogantnih in samovšečnih zdravnikov. Naj gredo na svoje tam bodo morali postati človeški drugače pacientov ne bo.

Glava ga boli (ni preverjeno)

zurnal24/slovenija/to-naj-bi-bila-nova-ministrica-za-pravosodje-golob-se-drzi-za-glavo-
zurnal24/slovenija/prve-poteze-sds-trojici-nezvestih-nakazali-naj-se-presedejo-

Slaba madicina (ni preverjeno)

youtu.be/l1mY4ZmFKDQ
youtube.com/shorts/Nja41YeSDQ8
youtu.be/TbDnQZZBCjE

Fikfak (ni preverjeno)

Se bolj se bomo bolniki morali prilagajat zdravnikom?

pohorskisvizec

Kaj se to dogaja Imamo novo ministrico za zdravje, ki nima pojma za kaj se gre.Pernati pa svojo nutrijo boža.

Štamperl (ni preverjeno)

Jaz bi podpiral mlade in vse druge zdravnike tako, da bi jim nudil ugodno financiranje za postavitev lastne ambulante. Če je izven velikih mest, tudi brezplačno. Pod pogojem, da nato 10 let opravljajo medicinske storitve.

Starejše novice