Po besedah Mestne občine Maribor so se pričeli odvijati konkretni pogovori okoli Zdravstvene postaje Tezno, pri čemer se že pripravlja ustrezna projektna dokumentacija za novo in nujno investicijo.

Zdravstvena postaja Tezno je trenutno brez ustreznih prostorov, težava pa je tudi v tem, da je lastnik Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki ima te prostore namenjene v odprodajo, kar pomeni, da ni za pričakovati resnejših vlaganj in da na obstoječi lokaciji več ne bo šlo izvajati zdravstvene dejavnosti, je na današnji kavi z županom v Mestni hiši Rotovž pojasnil Marko Turčin, pomočnik direktorja za računovodstvo, ekonomiko in analize ter javna naročila.

Nova lokacija predvidena ob Osnovni šoli Martina Konšaka

Nova lokacija, ki je predvidena ob Osnovni šoli Martina Konšaka, predvideva tudi uvrstitev referenčnih ambulant tako v pediatriji kot tudi v ginekologiji.

Na tej podlagi je treba dolgoročno zagotoviti ustrezne prostore, zato bo kvadratura nekoliko večja, kot je bilo sprva predvideno. Po besedah mariborske občine bodo se bo na Teznu uvedlo tudi prostore za tam zdaj manjkajočega zobozdravnika, pa tudi za ginekološke ambulante in bodočo referenčno ambulanto v ginekologiji.

Razširjeni prostori, razširjen program

Z novo lokacijo bodo na Tezno premestili tudi razvojne ambulante v pediatriji, s čimer bodo sprostili določene prostore. Na svoj račun bodo tako prišle pedo-psihiatrične ambulante, ki bodo z razširjenimi prostori lahko ponudile tudi razširjen program.

S Tabora bodo premestili tudi določene pediatrične razvojne ambulante, s čimer bodo sprostili prostor tudi za bodoče referenčne ambulante v splošnih ambulantah za družinsko medicino. Že prejšnja resolucija namreč nalaga, da se bo do leta 2023 uvedlo kar nekaj timov družinske medicine.

Z investicijo se pričenja naslednje leto

»To so razlogi, zakaj takšna investicija na Tezno,« nadaljuje Turčin. Tako se bo letos pripravila projektna dokumentacija, pridobilo gradbeno dovoljenje, »naslednje leto pa bi se začelo s samo investicijo«.

Finančno konstrukcijo pa je pojasnila Mojca Ledinek iz projektne pisarne. V letošnjem letu so za pridobitev gradbenega dovoljenja in izvedbo vseh spremljajočih aktivnosti planirana sredstva v rebalansu proračuna v višini 266.000 evrov, gradnja pa se bo izvajala v naslednjih dveh letih.

Gre za celotno mrežo primarnega zdravstva v mestu

Povedano je dopolnil župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec: »Z zdravstvenim domom ne delamo samo na projektu Zdravstvene postaje Tezno, ampak gledamo na celotno mrežo primarnega zdravstva v mestu. Zdravstveni dom Tezno je le prva stopnica na poti k generalni obnovi primarnega zdravstva.«

»Ugotovili smo, da je Maribor v starem režimu s tremi samoprispevki gradil mariborski UKC. Mi smo z občinskim denarjem zgradili porodnišnico, pediatrijo, obnovili interni oddelek in usposobili skelet stolpnice s funkcionalnim traktom,« je dodal in povedal, da naj bi po grobi oceni šlo za vsaj kakih 20 milijonov evrov, kar pa je bilo s spremembo režima odvzeto, nacionalizirano.

Dodal je, da se z novo vlado pripravlja ponudba, potekajo tudi dogovori za akcijski načrt za investicije v primarno zdravstvo. Meni, da so tovrstne investicije nujne, objekte je treba prilagoditi novim standardom, hkrati pa tudi urediti lastniška razmerja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice