Največji krščanski praznik, praznik, ko se verniki spominjajo Kristusovega trpljenja in vstajenja, bomo že drugo leto zapored obeležili drugače, kot veleva tradicija. Slovenski škofje in duhovniki vabijo, da napolnimo velikonočne košare z dobrotami.

To je že drugo leto zapored, ko verniki svojih velikonočnih jedi ne bodo množično prinašali na blagoslov v cerkve, ampak bodo škofje in duhovniki velikonočne svete maše darovali v zaprtih cerkvah. 

»Tako rekoč bo to druga koronska velika noč. Lansko leto so ljudje nekako sprejeli, ta druga pa je že malo težja, ker so ljudje že malo naveličani, malo imajo že vsega dovolj,« pravi mariborski nadškof in metropolit Alojz Cvikl

Spremljanje blagoslova jedi preko televizije

Na veliko soboto bodo lahko verniki spremljali direktni prenos blagoslova velikonočnih jedi iz mariborske stolnice na Televiziji Slovenija.

»Tako da bodo ljudje lahko doma pripravili velikonočne jedi, spremljali prenos in sami blagoslovili ta jedila z blagoslovljeno vodo. Če boste šli v cerkev, boste videli, da je ta blagoslovljena voda na razpolago, tako da si jo lahko ljudje priskrbijo,« pravi Cvikl.

Blagoslovljena voda v mariborski stolnici za blagoslov velikonočnih jedi.

Prav tako iz mariborske stolnice boste lahko v nedeljo preko prenosa nacionalne televizije spremljali procesijo do božjega groba in slovesno sveto mašo.

Iz evangeličanske cerkve si boste lahko prenose pogledali prav tako na nacionalni televiziji in pomurski televiziji TV IDEA v soboto, nedeljo in ponedeljek ob 10.00 in 15.00.

Sveta maša iz župnije Turnišče pa bo preko TV IDEA predvajana v nedeljo in ponedeljek  ob 11.00 in 16.00. 

»Na ta način je ljudem ponujeno, da bodo doma, v krogu družine podoživeli veliko noč in jo doživeli kot praznik vstajenja, praznik veselja in praznik upanja,« dodaja Cvikl. 

»Kot vemo je vlada RS priporočila, da ostanemo doma, da pazimo en na drugega, da obhajamo te praznike v družinskem krogu, da se ne obiskujemo, ampak da resnično damo poudarek na osebnem odnosu s Kristusom. To pa doživimo tudi v intimnem vzdušju,« pove evangeličanski škof Leon Novak. 

Pripravimo velikonočne jedi

Kljub povsem drugačnem obeleževanju prihajajočih praznikov nas škofje in duhovniki vabijo, da ne pozabimo te lepe tradicije in si, kot vsako leto dosedaj, tudi letos pripravimo velikonočne dobrote. 

»Veliko sem hodil po svetu, ampak nikjer ni ta tradicije tako prisotna, živa, kot je pri nas. Je nekaj našega. Vsak tak blagoslov ima namen, da nas pelje k sporočilu. In velikonočna jedila nas vodijo, da doživimo vsebino velike noči. Torej zmage Jezusa nad smrtjo oziroma začetek nekega novega upanja, ker je trpljenje in smrt premagano in se nam odpira pot v življenje in to je veselje,« še dodaja nadškof. 

Pirhi, hren, kruh in šunka naj ne manjkata v velikonočni košari.

Na veliko noč ob 8.00 zjutraj bodo po vsej Sloveniji zazvonili cerkveni zvonovi, ki nas bodo povabili k velikonočnemu zajtrku.

Evangeličanski škof Leon Novak je vsem vernikom zaželel, naj praznike mirne, zdrave ter v krogu družine preživete praznike. 

»Vsem vernikom želim, da te praznike obhajajo v domačem okolju, da bodo v tem času še posebej blagoslovljeni z Božjo milostjo, mirom ter preživijo praznike zdravi in prenovljeni,« še zaželi evangeličanski škof Leon Novak.  

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
2021 (nepreverjen)

Drhal ne opazi, da narod ne nosi mask.

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

drhal ti je mama, eni pač zaradi nahoda z dokazano zgolj 0,4% smrtnosti ne bomo poneumljeni sužnji do konca življenja, ti pa nosi skafander še doma če ti paše

In reply to by 2021 (nepreverjen)

2021 (nepreverjen)

Drhal si ti tele neumno.

In reply to by dd (nepreverjen)

stary1 (nepreverjen)

v tretje gre rado
Gotovo je Gotovo
začnite pisat testamente

Starejše novice