Aleksander Kamenik, predsednik Živalske policije v Mariboru, bije bitke z bivšima zaposlenima, ki ju obtožuje kraje internetne strani, službenih predmetov in funkcije živalske policije.

Ko je pred leti Aleksander Kamenik v Mariboru zagnal prvo policijo za živali pri nas, je imel v mislih le eno, to je dobrobit živali. Sicer ne gre za policijo v pravem pomenu besede, pač pa društvo, ki znotraj svojih omejenih zmožnosti skuša pomagati zanemarjenim ali mučenim živalim. Društvo pod tem imenom je lahko odprl s prijavo na evropski razpis, na katerem je bil izbran, in društvo registriral na UE Maribor pod Združenjem varnih hiš Nova Slovenije. A ko je za pomoč na lastni farmi preko javnih del najel dva pomočnika Alda Gorana Ninovskega in Jureta Vrbnjaka, mu še zdaleč ni padlo na misel, v kaj se podaja. Ninovski in Vrbnjak bi naj Kameniku prevzela tako funkcijo kot uradno spletno stran z lastnim transakcijskim računom za prostovoljne prispevke. Danes se trije pravdajo na očeh javnosti, svoja kolesja pa v ozadju že sprožajo javni organi. Kdo bo v tem primeru koga?

Kamenik bivša zaposlena obtožuje kraje

Kamenik, ki že 32 let opravlja terenske preglede stanja živali, danes bije hude bitke z bivšima zaposlenima. Trdi namreč, da sta mu ukradla ne le službeno opremo, med katero spadata tudi dva prenosna računalnika in uradni uniformi živalske policije, pač pa tudi domeno spletne strani živalske policije. Trditev je podkrepil s predočenjem policijske dokumentacije zasega enajstih službenih predmetov, ki so jih policisti zasegli Ninovskemu in Vrbnjaku, ki trenutno prebivata v osamljeni hiši v Gojačah pri Ajdovščini.

»Zaposlil sem ju, ker sta se mi zasmilila«

Kamenik v svojo radodajno naravo ne prišteva le živali, pač pa tudi ljudi. Poleg Živalske policije je tudi predsednik Združenja Varnih hiš Nova Slovenije, kjer varuje tako ženske kot moške. Ninovskega in Vrbnjaka je najel, potem ko sta odprto priznala, kakšnega šikaniranja sta deležna v družbi in pri iskanju zaposlitve zaradi svojega homoseksualnega razmerja. Gre namreč za prvi registriran istospolni zakonski pri nas, ki je svoj zakon ovekovečil na očeh javnosti. Kamenik je javne predsodke glede njunega razmerja obsodil in ju zaposlil, k čemur je seveda botrovalo tudi dejstvo, da imata rada živali in zanje dobro skrbita. Sedaj ju Kamenik preko Facebooka naproša, naj istovetnost Živalske policije, ki jo sedaj vodita kar sama, četudi po besedah Kamenika za to nimata zakonite pravice, javno pokažeta obči Sloveniji. Tako piše na svojem Facebook profilu Aleksander Kamenik Živalska Policija:

»Prosim vse, ki to preberete, pošljite to objavo naprej, da jo vidi čimveč ljudi v Sloveniji, da se čimprej lažna živalska policija izbriše iz obličja Slovenije, ker delata izredno škodo živalim širom po Sloveniji in zavajata donatorje z svojimi pobiralci prispevkov, ki jima donirajo, mišleč da sta legalna in prava živalska policista, kar pa zagotovo nista! «

Del dokumentacije že objavljene na njegovi Facebook strani

Na Facebooku je pred kratkim objavil tudi del dokumentacije o njuni zaposlitvi s podpisom župana Maribora Andreja Fištravca. Ostalih dokumentov o registraciji same Živalske policije pa ob nasvetu njegovega odvetnika ni želel objaviti, saj bi se javno objavljen dokument tako dalo ponarediti, nam pa jih je osebno predočil v vpogled. Ninovski sicer komentira, da dokumentacija iz EU razpisa za pridobitev koncesije za zagon Živalske policije nikdar ni obstajala, saj je sam ni videl. Priznava, da so njemu in njegovemu partnerju policaji zasegli opremo, a pravi, da je Kamenik sumil, da imata ta dokument prav onadva. Naj omenimo, da domnevnih dokumentov Ninovskega, s katerimi bi lahko potrdil zakonitost svojega delovanja, nismo videli, saj nas je odpravil s pojasnilom, da on medijem ne želi polagati računov, saj naj bi to opravil preko pravnih poti.

»Jaz tega seveda nimam, ker tak dokument ni nikoli obstajal«, trdi Ninovski. »Tudi ostale opreme jaz nisem ukradel ali si je prisvojil, pač pa sem jo hranil, dokler mi Kamenik ne izplača 50 odstotkov zaslužka iz moje pesniške zbirke ”Poleti v svobodo”

Ko smo ga povprašali o povezavi pesniške zbirke z dobrobitjo živali, nam je pojasnil, da je pesniško zbirko, v kateri je navedeno, da bo denar od prodaje šel za pomoč živalim, ponudil Kameniku oziroma Živalski policiji, v kateri je bil Ninovski tedaj zaposlen. Polovico zasužka je terjal zase, polovica pa naj bi šla za živali. Ker tega denarja ni nikdar prejel, je zanj hranil zaseženo opremo. Kamenik je podal drugačno zgodbo - Ninovski naj bi pesmarico napisal pred 12 leti in 5000 izvodov naj bi hranil v svoji kleti. Kamenik jo je zanj želel prodajati, a ljudje zanjo niso želeli dati niti treh evrov, kaj šele deset. Ker se nikakor ni prodajala, z njo tudi ni mogel služiti.

Želi si pomagati čimveč živalim, a za to ni denarja

Ker vse donacije za pomoč živalim pobirata tako Ninovski in Vrbnjak, ki imata na spletni strani naveden drugačen transakcijski račun od računa, ki ga na spletni strani Združenja varnih hiš Nova navaja Kamenik, je tudi njegovo nadaljnje delo zelo ovirano. Želi si namreč ustanoviti še društvo za brezplačno medicinsko pomoč živalim, ki so v lastništvu socialno ogroženih oseb. Za ta namen si preko javnih del želi najeti veterinarja, a mu po njegovih besedah na Zavodu za zaposlovanje trdijo, da se to ne da.

Njegovo delo bo težko opravljal kdo drug

Vsaj zasebnik. Država namreč nima interesa do financiranja tovrstnih društvev. Zato se Kamenik trudi po svojih močeh. V Melju na njegovem 9000 kvadratnih metrov velikem posestvu sedaj živi že 54 živali, med njimi so psi, mačke, konji, ježi, kune, ovce, koze in še kaj bi se našlo. Cenovno draga je seveda tudi skrb nad temi živalmi, ki jih je pridobil z odobrenim odvzetjem neodgovornih lastnikov. Takole Kamenik opisuje svoje delo:

»V 32 letih, odkar se ukvarjam z živalmi, sem opravil nekje med 11.000 in 12.000 ogledi, včasih imam med 5 do 6 ogledi na dan. Ljudje me kličejo velikokrat okajeni sredi noči, ko so dovolj korajžni, da prijavijo sum zlorabe živali. Večkrat me kličejo kar iz gostiln, saj se v ozadju slišijo glasba in ljudje.«

Kamenik zanika vse obtožbe o nasilju 

V medijih se je že pisalo o njegovih dvomljivih metodah, ko se gre za njegovo soošenje z lastniki živali. Sam trdi, da se nasilja pri srečanju z neodgovornimi lastniki ni nikdar posluževal, saj bi to imelo obraten učinek od željenega. Če bi jim grozil, kričal ali se jih fizično lotil, potem to ne bi prineslo nič dobrega trpinčeni živali, saj bi lastnik takoj poklical policijo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice