Foto: Jaka Arbutina
Napovedi vremenoslovcev o vetrovnem vremenu so se uresničile. V Krčevini pri Vurberku so včeraj izmerili najmočnejši sunek vetra ta mesec. V Rakičanu so sunki presegli 80 kilometrov na uro. Kaj pa v Mariboru?

Vremenoslovci Agencije za okolje so v sredo sporočili, da se te dni nad Slovenijo okrepil jugozahodni veter.

Napovedali so, da bo najmočnejši na Štajerskem in v Prekmurju, kjer bodo najmočnejši sunki po nižinah lahko dosegali hitrost med 50 in 70 kilometrov na uro, v hribovitem svetu pa tudi okoli 90 kilometrov na uro.

Njihove napovedi so se uresničile. V Rakičanu pri Murski Soboti so najmočnejši sunki vetra včeraj presegali 80 kilometrov na uro. 

V Krčevini pri Vurbergu najbolj vetroven dan tega meseca

Amaterska vremenska postaja Gradišnik v Krčevini pri Vurbergu, ki se nahaja na 328 metrih nadmorske višine, je v četrtek ob 11.43 izmerila močan sunek jugozahodnega vetra s hitrostjo 55,0 kilometra na uro oziroma 15,2 metra na sekundo.

Albin Gradišnik, lastnik te vremenske postaje, je sporočil, da je to v mesecu februarju 2024 najmočnejši izmerjen sunek vetra. Za 1,7 kilometra na uro je močnejši od tistega iz 9. februarja, ko so v Krčevini pri Vurbergu namerili sunek s hitrostjo 53,3 kilometra na uro. 

Tudi povprečna hitrost vetra je bila zelo velika, saj je znašala 32,8 kilometra na uro (9,1 metra na sekundo). 

Včeraj od 8. ure naprej so sunki vetra tako ves čas presegali hitrost 35 kilometrov na uro (9,7 metrov na sekundo).

Prikaz sunkov vetra (Wind Gust) in povprečne hitrosti vetra (Wind Speed).

Primerjava sunkov vetra z drugimi vremenskimi postajami v okolici 

Amaterska vremenska postaja v Slatini, ki je v občini Cirkulane na nadmorski višini 321 metrov, je včeraj ob 10.33 zabeležila 55,5 kilometra na uro.

Amaterska vremenska postaja v Orešju pri Ptuju, ki je na nadmorski višini 233 metrov, je ob 11.32 zabeležila 43,5 kilometra na uro.

Postaja ARSO Ptuj, na nadmorski višini 222 metrov, je ob 10.40 zabeležila 55,0 kilometra na uro.

Postaja ARSO Maribor - letališče, na nadmorski višini 264 metrov, je v četrtek ob 13.00 zabeležila 69,0 kilometrov na uro.

Postaja ARSO Murska Sobota, na nadmorski višini 188 metrov, pa je včeraj ob 13.20 zabeležila 98,0 kilometra na uro.

Kakšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh? 

V soboto bo delno jasno, več oblačnosti bo ostalo v zahodnih krajih, kjer bodo možne manjše plohe. Pihal bo jugozahodnik. Najvišje temperature bodo od devet do 14, na severozahodu okoli šest stopinj Celzija.

V nedeljo bo deloma sončno, predvsem v zahodni Sloveniji se bodo še pojavljale krajevne plohe. 

V ponedeljek se bo spet pooblačilo. Ponekod na zahodu lahko občasno rahlo dežuje.

Vir: ARSO

Vremenske razmere se bodo v noči na soboto umirile

V noči na soboto bodo sprva še obilnejše padavine, lahko tudi zagrmi. Do jutra bo dež večinoma oslabel in ponehal. 

V soboto in nedeljo bo delno jasno, predvsem na zahodu bodo možne krajevne plohe. Pihal bo jugozahodnik, še vedno bo razmeroma toplo.

Komentarji (1)

Ljudozerec (ni preverjeno)

zdruzen maribor nestrpno pričakuje veter, ki bo zajel maribor in prepihal smrad unicevalca/lopova-arsenovica!!!!27 milijonov minusa v proracunu obcine maribor prvič v zgodovini maribora!!!!!!!groza!!!

Starejše novice