Mariborski župan Saša Arsenovič se je pred 17. redno sejo mestnega sveta Mestne občine Maribor dotaknil pred dnevi obravnavane teme.

Odbor za finance državnega zbora ni podprl niti enega od predlaganih amandmajev, na podlagi katerih bi država sofinancirala investicije Mestne občine Maribor – Center Rotovž, Zdravstveno postajo Tezno, Dvorano Tabor in zahodno obvoznico.

Mariborski župan Saša Arsenovič je ob tem povedal, da »glede državnega proračuna iščemo rešitve tudi na druge načine. Zdaj bomo seveda poslušali, da nečesa nismo naredili, ampak jaz mislim, da to ni edini razlog.«

Dodal je, da je to, da mariborska občina ni pri niti enem projektu, »zame zelo slab znak. Da država razmišlja tako centralistično, pa ni nič novega. Novo je samo, kako se bomo tega lotili.«

Župan je še naštel kopico drugih del, ki v Mestni občini Maribor dobivajo novo podobo in ki jih občani in občanke že nestrpno pričakujejo.

Razkril je, da se »končujejo dela na koncu Gosposke ulice. Zasajene so grmovnice, še ta teden bodo zagorele luči.«

»V središču Maribora bomo dobili nov javni prostor, ki bo nadomestil podhod«

Arsenovič je še dejal, da se končujejo tudi dela na Koroški cesti, »na Strossmayerjevi pa bomo dobili novi javni prostor, ki bo nadomestil podhod. Ob tem pa smo uredili še marsikaj v infrastrukturi.«

Župan je še razkril, da so v Mesarskem prehodu uredili novo kanalizacijo, do konca tega meseca pa se bo zaključilo tudi novo tlakovanje.

Ob tem, da je občina letos po Arsenovičevih besedah naredila že 17 kilometrov kolesarskih povezav, pa je tik pred odprtjem tudi novi nadhod na Titovi cesti. Dokončan naj bi bil do konca meseca.

Župan je še razkril, da »trenutno iščemo izvajalce za novo brv - javno naročilo bo objavljeno z naslednjim tednom.«

»Še ena packa, ki jo obnavljamo, je Čeligijev stolp. Tudi to je izredno pomembno, saj se je že skoraj podiral, zdaj pa ga bomo zavarovali in bo lahko stal še naslednjih sto let, tudi če v njem ne bo vsebin,« je še dejal Arsenovič in priznal, da si v naslednjih letih v stolpu želi tudi novih vsebin.

Te mestne četrti bodo končno dobile kanalizacije

Imamo tudi podpisan sklep za pet milijonov sofinancerskih sredstvev za novih 24 kilometrov kanalizacije na območju Limbuš, Laznica, Pekre, Hrastje, Malečnik, Trčova in Kamniška Graba. To je velik projekt, ki gre v izvedbo prihodnje leto, je razkril Arsenovič.

Prihranili več kot osem milijonov evrov

Občina pa je Arsenovičevih besedah »tik pred poravnavo za Družbo za upravljanje terjatev bank za žičniško infrastrukturo in potem paket za žičnice na Arehu, kjer so še bolj pomembne kot spodaj, saj je na Arehu tu in tam več snega.«

Župan je še poudaril, da se »tukaj prevečkrat pozablja, da smo uspeli od že dosojenih 13,7 milijona in ponujenih dva za Areh se skupno spogajati na nekaj manj kot 7,5 milijona. S tem smo prihranili 8,2 milijona. Prosim, da se zavedamo, da smo enkrat uspeli nekaj zelo velikega prihraniti. Kako pa bomo financirali teh 7,5 milijona pa pustimo - to je nov izziv.«

Občina ima tudi arhitekturno rešitev za Zdravstveno postajo Tabor. Če bodo vsi postopki šli tako naprej, da bodo konec leta 2021 ali v začetku leta 2022 lahko začeli graditi, je oprimističen župan.

Zaključena je idejna zasnova Dravske promede

Za Dravsko promedo ima občina približno oceno vrednosti, za katero lahko za 13,5 kilometra promenade z mostovi, brez vsebin, govorimo o 20 milijonih, pravi župan.

Arsenovič je še dodal, da je tudi Langerjeva vila že očiščena, zdaj načrtujejo celovito obnovo.

»Nove prostore bo dobila tudi Mestna četrt Koroška vrata, v kar bomo dodali še druge vsebine, povezane s športom. Okolico bomo uredili tako, da bo urejen tudi nekoč čudovit park pred vilo in promenado na zahodnem delu Ljudskega vrta, ki povezuje tenis z nogometom,« je še razkril župan.

Župan pričakuje, da bo »v naslednjem letu več brezposelnih, zato smo pri snovanju proračuna k postavki za vzpodbujanje zaposlovanja k 150.000 dodali še 100.000 evrov. Ta postavka bo v prihodnjih dveh leti 250.000 evrov, če bo to mestni svet potrdil.«

Dejal je še, da »v času epidemije ponovno zagotavljamo tople obroke, začeli smo s 500, zdaj pa smo na 700 obrokih na dan.«

Čarobni december bo okrnjen

»Glede na to, da bo Čarobni december navzven okrnjen, upam, da bomo uspeli vsaj z osvetlitvijo in drugimi vsebinami,Maribor čez pet let spremeniti v destinacijo, ki bo veljala za eno tistih, kamor se gre v času čarobnega decembra. To je velika spodbuda gospodarstvu,« dodaja župan. Z razliko, ki letos ne bo namenjena decembrskemu programu, pa bodo na občini pomagali najšibkejšim.

»Kar se tiče Farmadenta smo že večkrat izkazali interes in druga povpraševanja. Glede na spremenjene okoliščine na trgu moramo kot dobri gospodarji preveriti situacijo na trgu in ta postopek ne predvideva prodaje, jo pa naredi možno v primeru, da bomo dobili ponujeno ceno, o kateri se bomo kasneje pogovarjali, če je prav ali ne,« je še jasen Arsenovič.

Komentarji (6)

Alen_88 (ni preverjeno)

Dobro dela župan z ekipo kljub temu, da država še naprej nič ne financira. Se vidi, da je operativec, ne pa politik. Toliko tekočih projektov, kot jih je danes v Mariboru, Fištravec ni spravil skupaj v sedmih letih.

mariborčan 1975 (ni preverjeno)

bravo župan!

janban

Maribor je imel srečo,da ga je dobil.

Bugahsd (ni preverjeno)

Delaj dalje in pazi, da te ego ne prevzame.

Pa srečno.

Milan2 (ni preverjeno)

Bravo Arsenovič!

Zikollino (ni preverjeno)

Vsa čast županu ... le Nigrad nujno potrebuje "nadzornika", saj vse opravijo nekvalitetno, šlampasto po vzoru pregovora "drži vodu dok majstori odu" ...

Starejše novice