Vir: Socialni demokrati
V Mariboru se je odvila predstavitev kandidatk in kandidatov Socialnih demokratov 7. volilne enote za letošnje državnozborske volitve. 

Na današnjem dogodku pod geslom »Drugače« se je predstavilo pet kandidatk in šest kandidatov.

Ekipo, ki se bo v 7. volilni enoti podala v boj za poslanska mesta, tvorijo Gorazd Prah, Tin Kampl, Jernej Štromajer, Bojana Muršič, Nastja Trajkovič, Martina Rauter, Zoran Ličen, Franc Trček, Jolanda Lašič, Emilija Stojmenova Duh in Uroš Prikl.

»Prva skrb politike morajo biti ljudje« 

»Prepričana sem, da je politika danes pozabila na njeno prvotno poslanstvo. Pozabila je, da so pred vsemi načrti, idejami, programi, izzivi in statistiko resnični ljudje z imeni in priimki ter z vsakodnevnimi težavami. Prva skrb politike morajo biti ljudje in ljudje so in bodo moja prva skrb,« je o svojih načelih spregovorila Bojana Muršič.

Na probleme mladih je opozorila Nastja Trajkovič, ki že sedaj aktivno sodeluje v pobudi za izgradnjo 10.000 javnih najemnih stanovanj za mlade.

»Pomembno je tudi, da poskrbimo za okolje, v katerem živimo. Poleg vode, ki smo jo zaščitili na lanskem referendumu, moramo zaščititi tudi zrak. V ta namen moramo med drugim vzpostaviti hitro železnico med Mariborom, Ljubljano in Koprom ter tovorni promet preusmeriti s cest na vlake,« je zaključila Trajkovič.

Skrb za starejšo generacijo

Uroš Prikl je izpostavil skrb za starejšo generacijo, ki si po 30, 40 ali pa še več letih dela zasluži mirno in dostojno starost.

»Prav tako moramo posebno skrb nameniti invalidom in jim omogočiti neoviran dostop do vseh institucij, občin, upravnih enot, kulturnih ustanov in nenazadnje tudi do volišč,« je del svojih prizadevanj razkril Prikl.

Do aktualne oblasti je bil kritičen Tin Kampl: »Aktualna vlada v družbo vceplja medgeneracijski spor, saj s svojimi predvolilnimi bombončki in bonbonjerami nekritično podkupuje starejše in namenoma ignorira mlade. Predvolilne bonbonjere pa bodo zaradi nekontroliranega zadolževanja plačale generacije, ki imajo najmanj koristi od njih.«

»Razvojni zaostanki v Obsotelju, v krajih, od koder prihajam, so posledica zasebnih interesov, odsotnosti poslanskega zastopanja in prepričanja, da ljudje v teh krajih niso ne napredni ne enakopravni. To bom spremenil in dokazal, da je mogoče politiko peljati drugače,« je odločen Gorazd Prah.

»Verjamem v moč skupnosti in kolektivne akcije. Iz lastnih izkušenj vem, kaj lahko kot družba storimo in dosežemo. Ko nam je nekdanji konjiški župan, skoraj čez noč, nekaj dni pred začetkom kopalne sezone zaprl konjiški bazen, smo stopili skupaj. Zbrali smo podpise, izvedli nekaj protestnih akcij in zahtevali odgovornost lokalne politike.

Naši pritiski in zahteve so bili uspešni in danes imamo v Slovenskih Konjicah nov bazen,« je eno izmed dosedanjih akcij opisal Jernej Štromajer.

Problematike trga dela

Svoje načrte za vzpostavitev pravičnejše družbe je razkrila Emilija Stojmenova Duh: »Odkrito zagovarjam in se zavzemam za spoštovanje vseh ljudi, ne glede na spol, starost, nacionalnost, vero ali spolno opredeljenost.

Problematike trga dela se je v svojem nagovoru dotaknila Jolanda Lašič: »Želim pomagati pri izboljšanju delovne zakonodaje, ki mora biti v prid zaposlenim in upokojencem.

Zaslužimo si, da v Sloveniji znaša minimalna plača 800 evrov in pokojnina 700 evrov. Hkrati pa je potrebno uskladiti vse osnovne plače, delovni čas postopno skrajšati na 32 ur tedensko, uvesti pa je potrebno tudi enotno pogodbo o zaposlitvi. Ob tem bi izpostavila še, da bi bilo prav, da so zaposleni udeleženi pri delitvi dobička v podjetjih.«

Franc Trček se je med drugim dotaknil slovenske zunanje politike.

»Nedopustno je, da je Slovenija že 18. leto članica Evropske skupnosti, pa se še vedno vedemo, kot da nismo. Še več, resne študije Evropske unije predstavljajo Slovenijo kot državo brez lastnih stališč do skupnih EU politik,« je med drugim izpostavil Trček, ki rešitev za omenjeno težavo vidi v aktivnejši vlogi državnega zbora in nove vlade v odnosu do Evropske komisije in Evropskega parlamenta.

Država potrebuje več sodelovanja

O gospodarskih temah je največ besed spregovoril Zoran Ličen, ki je mnenja, da splošno nižanje davkov na račun nizkih plač ni smiselno.

Martina Rauter je v svojem nagovoru izpostavila, da je Slovenija preveč centralizirana. Prav tako po njenem mnenju država potrebuje več sodelovanja in bolj odprto komunikacijo. 

Na dogodku so bili tudi vidni predstavniki stranke SD s predsednico Tanjo Fajon in predsedniki strokovnih svetov Dejan Židan, Sandi Češko, Milan M. Cvikl in Dejan Prešiček. 

Komentarji (3)

Mestjanar (ni preverjeno)

Vau! Konspirativno srečanje v uradno zaprtem hotelu Habakuk, dvorana Turner v kleti hotela. Pravi "partiđani" in še z rokcami v luft kot pri žikinem kolu. Pa kandidatna lista, sama smetana pofla in demagogije. Izvzemši mlade. Ti še niso pokvarjeni. Kako že modrujejo preizkušeni kadri? Bi morali, bi potrebovali, ko bomo spet mi, bo .... armagedon. Mb ne nadaljuj v popolni ritem norosti. A še ni bilo dovolj? Izkoplji še že končno iz te kloake parazitov in kvazi prvorazrenežev, ki so te naredili tretjerazrednega. Volit bo potrebno it, volit, in to kar 3 x letos. Najmanj. Pa srečno.

Surfeiter (ni preverjeno)

Nickname ... Mestjanar ... govor provincialsko klerikalen ... na daleč se vidi od kod vzgoja bogaboječega malega govnača ... iz ust v rit domačega župnika ...

In reply to by Mestjanar (ni preverjeno)

janban

Srbi bi rekli,šaka jada.

Starejše novice