FOTO: Mediaspeed
Volivci so v Mariboru poskrbeli za hladno prho za dosedanjega župana Andreja Fištravca. Razloge o svojem polomu je naštel kar sam, nekaj jih je dodal še Saša Pelko, olje na ogenj pa sta prilila tudi Saša Arsenovič in Franc Kangler.

Dosedanji župan Andrej Fištravec je na volitvah doživel hladno prho. Potem ko je pred šestimi leti na krilih ljudskih vstaj prevzel krmilo Maribora, ga je tokrat podprlo le 8,56 odstotka volivcev. O razlogih za 'potop' je spregovoril Fištravec sam, vodja njegovega štaba Saša Pelko in tudi kandidata, izmed katerih bo eden nadomestil Fištravca na županskem stolčku, Saša Arsenovič in Franc Kangler.

»Maribor je eno tako zanimivo mesto, kjer župan težko dobi tretji mandat. Ne vem, zakaj je temu tako, povsod drugod je to nekaj normalnega, v Mariboru pa to ni normalno. Zanimivo je, da ljudje mislijo, da se da po bližnjicah kam priti,« je svoj slab rezultat Fištravec uvodoma pripisal posebnosti Maribora.

Fištravec: Bil sem medijsko kastriran

»Ko postaneš župan ti postane jasno, da bo prišel tudi dan, ko ne boš več župan. Meni je bistveno, da se je v teh štirih letih v Mariboru zaključila stagnacija mesta. Mesto gre navzgor po različnih pokazateljih in zdaj se denimo gradita dve bencinski črpalki, dve naselji, dograjen zasebni dializni center, tiskarna, veliki infrastrukturni projekti, ki jih vodi država skupaj z mestom. Zame je to bistveno. Jaz sem postal župan, da bi mestu šlo boljše in očitno je, da mestu gre boljše,« je svoje minulo delo sklenil župan, ki je za krmilo Maribora sedel pred šestimi leti na krilih ljudskih vstaj, ki so odstavile Franca Kanglerja.

Fištravca smo soočili z vprašanjem, kdo ali kaj je po njegovem mnenju največji krivec za volilni poraz. Dosedanji župan krivde ni prevzel na svoja pleča, temveč jo je pripisal medijem.

»En del krivde je to, da sem bil deležen medijske kastracije lokalnega medijskega polja – konkretno gre za časopis Večer. Večer je imel projekt, kjer je župana dr. Andreja Fištravca izenačil z bivšim županom, potem ko se je kazalo, da bova midva edina resna kandidata, to razglasil za naravno katastrofo. Na ta način je ustvarjal izredne razmere in potem iskal svojega kandidata, ki ga je potem v zadnjem trenutku našel. Ampak tako pač je v politiki. To niso samo medijske igre, to so globje igre z Mariborom. Bog pomagaj! Konec koncev ne bi rad izpadel ohol, ampak Winston Churchill je dobil drugo svetovno vojno pa zgubil volitve za premiera Anglije,« je razmišljal Fištravec.

Pa je v svojem županovanju storil kakšno stvar, ki jo zdaj obžaluje? »Vedno se da storiti kaj drugače. Maribor je bil na kolenih, skoraj 20 odstotna brezposelnost, veliko nezadovoljstvo. Zdaj je mesto urejeno, finance so stabilizirane, projekti, ki se bodo v naslednjih letih delali, so projekti, ki smo jih mi zasnovali. Kljub temu, da ne bom več župan, se bo moje županovanje nadaljevalo,« je zaključil in dodal, da se v prihodnosti ne bo več vključeval v lokalno politiko.

Arsenovič: Rezultat me ne preseneča, to je nezaupnica

Slab rezultat aktualnega župana je pokomentiral tudi Saša Arsenovič, ki je v prvem krogu dobil največ podpore volivcev. Arsenovič je povedal, da je bilo prav delo Fištravca v zadnjih letih eden izmed odločilnih razlogov, da se je sam podal v župansko bitko.

»To, da ni bilo vidnih rezultatov njegovega dela po šestih letih je bilo malo preveč. Nisem verjel, da v kolikor bi bil izvoljen za župana, da bi dejansko začel s svojo ekipo delati in ne samo skrbet za funkcijo. To je bil tudi eden izmed odločilnih razlogov, da sem se podal v to tekmo. Lahko rečemo, da gre za nezaupnico dosedanjemu delu. Ta rezultat me ne preseneča,« je povedal Arsenovič.

»Kljub temu pa je dal Mariboru šest let svojega življenja in verjetno je delal po svojih najboljših močeh, zato mu želim vse dobro,« je Fištravčev volilni neuspeh pokomentiral Saša Arsenovič, ki je v prvem krogu dobil največ glasov – 38,20 odstotkov.

Kangler: Volivci so ga kaznovali

»Ta sindrom se je že zgodil leta 2006 gospodu Soviču, ko ni prišel v drugi krog. To je odraz političnega odnosa do volivcev. Gospod Fištravec jim je obljubil tovarno baterij, letališče ,ameriško unvierzo in še bi lahko našteval. Volivci so mu to zamerili in na nek način lahko trdim, da so ga tudi kaznovali. Čeprav je res, da tukaj ne gre samo za gospoda Fištravca, ampak za ekipo, ki ga je obdajala,« pa je povedal Franc Kangler, ki je bil pred štirimi leti poražen s strani Fištravca, tokrat pa mu je v prvem krogu svoj glas zaupalo 31,40 odstotkov volivcev.

Pelko: Volivci imajo vedno prav

Svoje občutke in razloge za volilni poraz je opisal tudi vodja Fištravčeve volilne kampanje Saša Pelko, ki v zadnjih letih zaseda mesto mariborskega podžupana. »Želeli smo si prihod v drugi krog in potem zmago, a volivci imajo vedno prav,« je strnil misli Pelko.

Aktualna mestna oblast je v svoji kampanji rada promovirala uspehe v zadnjih letih. Kje se po mnenju Pelka skrivajo razlogi, da volivci niso prepoznali teh uspehov?

»Mi imamo odlične projekte, ki so pripravljeni in gredo v izvedbo oziroma so že v izvedbi in dejansko se bo v Mariboru drugo leto začelo na veliko graditi. Dejstvo je, da kdorkoli bo župan, bo imel zelo dosti lažje delo, kot ga je imel gospod Fištravec, saj je moral sanirati zadeve za nazaj. Naslednji župan bo imel dosti lažje delo, a to me veseli, saj je to dobro za Maribor. Maribor bo dobil dosti več,« je še povedal aktualni podžupan.

Komentarji (3)

Kurmb (ni preverjeno)

Vceraj je Kangler govoril, da na vstajah ni bilo Mariborcanov in da ga nismo Mariborcani vun nesli. Pa caki malo kdo je tu nor? Blo je 99,9 % Mariborcanov na 1, 2 in 3 vstaji, na tistih ko je najbolj pokalo smo se borili proti skorumpiranemu Dupleskemu lopovu, proti njegovemu nacinu dela, vodenja, nepotizmu in vsemu kar se je takrat dogajalo na mariborski občini. Ne pozabiti, Kangler je vedno imel ljudi, ko jim je nekaj obljubil, on obljube drži, vedno je najdel nekoga, da je podpisal kaksne dokumente, da je delal za njegovor kotist zraven pa imel se kako drobtinico. Psihopat, ki je vedno znal manipulirat neizobrazene ljudi, naivneže, ki potrebujejo očetovsko figuro in v njem najdejo rešitelja. Človek, ki veliko govori, o rezultatih in pufih, ki jih je naredil v mestu pa govorijo številke. Franca, nikoli več!

MaloTu (ni preverjeno)

ARSENOVIĆ-a kdor ga NE POZNA, ga ne bo samo drago plačal, GA BO PREPLAČAL!
Upam, da ne zmaga, ker njegova nadutost, razuzdanost, partiji, alkohol, itd itd ne poznajo meja in ne izbira sredstev za dosego svojih ciljev. Kanger je vseeno veliko bolj varen izbor!!! MARIBOR NE BIT NOR, volite KANGLERJA in dajte GOL!

Lep pozdrav iz… (ni preverjeno)

Sem brala na nekem blogu, da se je primerjal s Churchillom, pa sem morala preverit, če je to res in se parkrat pokrižat. Štajerci, super ste, ampak volite pa take, da se bog usmili.

Starejše novice