V soboto se je Kitajska delegacija iz Province Jiangxi sestala z delegacijo Mestne občine Maribor z namenom vzpostavitve novih sodelovanj ter podpisa pisma o nameri za ustanovitev letalske povezave med mestoma Nanchang in Maribor.

Kot poroča slovenski letalski portal Sierra5.net, so se v Maribor v preteklih dneh sestali predstavniki kitajske Province Jiangxi ter predstavniki Mestne občine Maribor. Delegacija z županom Andrejem Fištravcem na čelu je sprejela sprejel namestnika generalnega direktorja Stalnega odbora Ljudskega kongresa province Jiangxi Honga Liheja skupaj z desetčlansko delegacijo iz Province Jiangxi.

Delegacija Jangxi je na sestanku izrazila velik interes za sodelovanje na področju trgovine, turizma, investicije in transporta.

Se obeta še tesnejše sodelovanje med Mariborom in Nanchangom?

Tako Mariborska kot Kitajska delegacija sta na sestanku predstavili gospodarske možnosti za sodelovanje in izrazili predloge za sodelovanje tudi na področju kulture in športa. Kot še poročajo pri Sierra5.net, naj bi MOM predstavila tudi možnosti za povezovanje na področju krožnega gospodarstva, električnih avtobusov in predelovalne industrije.

MOM je lani podpisala sodelovanje z Nanchangom, glavnim mestom Province Jangxi, ki ima prvo vinsko hišo Vinag na Kitajskem.

Nova letalska linija

Glavni namen sodelovanje pa naj bi bila tudi vzpostavitev nove letalske linije med Vzhodno Evropo in Kitajsko. Po sestanku je sledil podpis pisma o nameri za vzpostavitev letalske povezave med mestoma Nanchang in Maribor. Pismo sta podpisala župan Andrej Fištravec in namestnica generalnega direktorja oddelka za trgovino Province Jiangxi.

Osnova za podpis Pisma je pogodba med Slovenijo in Kitajsko, ki je bila podpisana že aprila 2016.

Starejše novice