Predstavniki javnega podjetja Marprom, ki si želi dolgoročnega upravljanja Pohorja – o podelitvi 15-letne koncesije bodo mestni svetniki MO Maribor razpravljavljali na jutrišnji izredni seji – se očitno posvečajo predvsem poslovanju na drugih področjih, saj so za odgovor na svetniško vprašanje, ki zadeva Pohorje, potrebovali skoraj pet mesecev.  

Občina želi Marprom dolgoročno

Na mariborski občini so pripravili študijo, po kateri bi upravljanje mariborskega Pohorja po stečaju Športnega centra Pohorje in kasneje po dveh na hitro pripravljenih zimskih sezonah s strani pojetja Marprom, kar za 15 let zaupali slednjemu. Čeprav se mogoče na prvi pogled zdi to edina smiselna odločitev, pa se ob tem odpira kar nekaj vprašanj, med katerimi so kako rešiti zapletena lastniška razmerja ter kje bo mariborska občina dobila denar za nakup potrebne opreme, katero si je Marprom do sedaj izposojal.

Posel naj ostane v »družini«, čeprav brez prave vizije

Pred dvema letoma so številni zmigovali z glavami ter dvomili, da bo podjetje Marprom z izkušnjami iz mestnega potniškega prometa zmoglo upravljati s smučišči na Pohorju, od katerega je v precejšnji meri odvisen tudi mariborski turizem. Po dveh sezonah so v Marpromu očitno prepričani, da so se že uspešno priučili novega posla in kot kaže tudi na občini sploh na pomislijo, da mogoče Marprom ni edini, ali celo najbolj primeren kandidat za podelitev dolgoročne koncesije za upravljanje Pohorja. 

Počasen odziv, prelaganje odgovornosti

Kot je razvidno v dokumentu z dne 2. septembra 2016, v katerem predstavniki javnega podjetja Marprom odgovarjajo na skoraj pet mesecev staro vprašanje mestnega svetnika Andreja Trobentarja iz Kluba samostojnih svetnikov glede investiranja v Bike park Pohorje, so v podjetju Marprom šele skoraj ob koncu kolesarske sezone uspeli pripraviti odgovor, v katerem je razvidno, da delo in odogovornost v veliki meri prelagajo na podizvajalca (v tem primeru je to bilo podjetje Športne dejavnosti Iztok Tomšič s. p.), za vse drugo pa v veliki meri krivijo predvsem obstoječe stanje in celo vremenske razmere. 

 

bze

Starejše novice