Bo okoljevarstveno soglasje Magni vzdržalo? Okoljevarstveniki niso zadovoljni z odgovori Agencije za okolje in napovedujejo pritožbe.

Agencija za okolje in prostor je v preteklem tednu izdala okoljevarstveno soglasje za gradnjo Magnine tovarne v občini Hoče – Slivnica. Projekt Magna Nukleus je tako le še korak oddaljen od gradbenega dovoljenja. Kljub temu pa je do gradnje tovarne, ki naj bi v prihodnjih letih prinesla kar tri tisoč mest, še daleč.

Odločba o okoljevarstvenem soglasju še ni dokončna, saj imajo stranke v postopku možnost pritožbe. Odločbo so stranke prejele pretekli petek in trenutno teče 15-dnevni pritožbeni rok.

Že pretekli četrtek, še pred prejetjem odločbe, je kmetovalec Rado Lobnik napovedal, da pritožbe zagotovo ne bo vložil. »Ne bom se pritožil, saj sem dobil, kar sem zahteval,« je pretekli teden povedal za Mariborinfo.

Okoljevarstveniki napovedujejo pritožbe

Pritožbe pa je pričakovati s strani okoljevarstvenih organizacij, ki so imele v postopku veliko za povedati glede vplivov na okolje in zdravje ljudi, ki jih bo imela tovarna Magne. Predstavniki Magne sicer ves čas zatrjujejo, da vpliva na zdravje okoliških prebivalcev tovarna ne bo imela. Mejne vrednosti škodljivih izpustov pa pri obratovanju, kot je pred časom povedal vodja Magnine načrtovane investicije v Sloveniji David Adam, še zdaleč ne bi bile dosežene.

Govorili smo z Andrejem Gnezdo iz slovenske fundacije za trajnostni razvoj Umanotera, ki je ena izmed strank v postopku pridobitve okoljevarstvenega soglasja za Magnino tovarno. Odločbo so prejeli v petek in jo še vedno preučujejo. Najbolj pozorni so na odgovore ARSO na njihove pomisleke glede vplivov na kvaliteto zraka in zdravja ljudi. Po tem, kar so do sedaj ugotovili, so nad argumentacijo okoljske agencije nezadovoljni.

»To kar smo doslej uspeli preučiti se nam zdi, da niso uspeli odgovoriti na naše glavne pomisleke in opozorila, ki smo jih mi izrazili. Zelo verjetna je pritožba iz naše strani na izdano okoljevarstveno soglasje Magni,« je za naš medij povedal Andrej Gnezda iz Umanotere. 

Kljub nedoslednosti vztrajanje pri stari argumentaciji

Okoljska agencija ostaja pri svoji stari argumentaciji glede vplivov na okolje in zdravje ljudi, kljub številnim opozorilom in pripombam o nepravilnostih v njenem poročilu. Umanotera je imela v postopku največ komentarjev glede kakovosti zraka in izpustov iz prometa, ki v poročilu sploh niso bili v celoti upoštevani. Menijo, da je ta vpliv podcenjen, okoljska agencija pa jih je zmotila s tem, da slepo sledi stari argumentaciji.

»Niso ponudili odziva na naše pripombe oziroma kar se tiče kvalitete zraka zaradi cestnega prometa ob upoštevanju obstoječega stanja. Sledili so stari argumentaciji v postopku, brez upoštevanja naših pripomb. To nas v odločbi najbolj moti,« je še povedal Gnezda.

Pri Umanoteri ocenjujejo, da vztrajanje Agencije Republike Slovenije za okolje in prostor pri isti argumentaciji ni dovolj dobro obrazloženo. Z odločbo, ki je sicer še niso v celoti preučili, do sedaj nikakor niso zadovoljni. Zato bodo v prihodnjih dneh začeli s pripravo pritožbe.

Pritožbe pa je mogoče pričakovati tudi od drugih strank v postopku. Umanotera sicer koordinira tudi mrežo nevladnih organizacij Plan B za Slovenijo, iz vrst katere prihaja kar šest strank v postopku pridobitve okoljevarstvenega soglasja za tovarno Magne. 

Strank v postopku je sicer dvanajst - občina Miklavž, kmetovalec Rado Lobnik, Umanotera, Inštitut za politike prostora, društvo Focus, Inštitut za trajnostni razvoj, društvo Ekologi brez meja, CIPRA Slovenija društvo za varstvo Alp, društvo Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije, Zveza ekoloških gibanj, Društvo za ekonomiko energetike in ekologijo ter Alpe Adria Green.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice