FOTO: Jan Rozman
Eden izmed glavnih ciljev mariborskega župana Saše Arsenoviča je ureditev nabrežja Drave. Razkril je, da prejšnja predvidena rešitev, za katero je bilo že pridobljeno gradbeno dovoljenje zaradi pretirane olesenitve ni dobra.

Na ponedeljkovi seji mestnega sveta bodo svetniki v prvem branju obravnavali tudi predloga proračuna za leto 2019 in 2020. V njem so predvideni številni projekti, eden izmed vidnejših v prihajajočih letih pa je ureditev nabrežja reke Drave. Saša Arsenovič želi okoli Drave skleniti športno-rekreacijski obroč.

Športno-rekreacijski obroč od Mariborskega otoka do Malečniškega mostu

»Želim, da bi se obroč raztezal od Mariborskega otoka do Malečniškega mostu, in sicer v minimalni širini štirih metrov,« je danes povedal Arsenovič in poudaril: »Ta cona bo spremenila naš odnos do Drave, ki je zdaj 'pazi, da ne padeš notri', do 'gremo k reki Dravi živet!«

Na tem območju naj bi tako nastalo več mest z otroškimi igrali, športnimi igrišči, visokimi gredami, piknik prostori in tudi kakšno kavarno, je napovedal župan. Skupno bi obroč tvoril kar 12-kilometrski obhod, ki bi prispeval k razvoju degradiranih območij kot so Meje, Pobrežje in tudi Tabor ter Limbuš.

Sprememba starega projekta: »Nihče si ne želi olesenitve Drave«

Se pa veliko večje spremembe predvidevajo za ureditev nabrežja na Lentu, za katerega je bil sicer odobren projekt že leta 2011. A projekt iz leta 2011 se zdi Arsenovičevi ekipi nesprejemljiv, zato ga bodo povsem spremenili.

»Maribor je dobil odobrena sredstva v višini sedem milijonov evrov, a za olesenitev nabrežja Lenta, kar si nihče ne želi. Ni razloga, da bi prekrivali našo čudovito Dravo, ampak si želimo stika z njo,« izpostavlja župan in poudarja, da je bilo v takratnem projektu predvidenih kar 9000 kvadratnih metrov lesa, ki bi prekrival Dravo.

»Delež Evrope bi bil sedem milijonov mi bi pa dobili nekaj, kar bi morali že jutri vzdrževati. Čez 10 let pa bi morali vzeti les, od ne vem kod,« je razlagal Arsenovič.

Na mestu 700-letnega mostu bo nastala brv

Z arhitekturno zbornico je mariborska občina že razpisala nov natečaj, na katerem bodo arhitekti oddali po Arsenovičevih besedah »bolj prizemljene rešitve«, ki predvidevajo predvsem tlakovanje in urbano opremo.

»Ne želimo oleseniti Drave,« je večkrat poudaril in dodal, da bodo sredstva prekanalizarali v celotno nabrežje reke Drave, ne le od Sodnega do Vodnega stolpa. Med drugim bo na mestu nekdanjega lesenega mostu, ki je levi in desni breg Drave povezoval več kot 700 let, nastala nova brv.

»V življenje bomo vrnili tudi tisti nesrečo prečrtan most – brv, ki bo stala na mestu nekdanjega lesenega mostu,« napoveduje mariborski župan.

Projekt mora biti še letos nared

Da ne bi zamudili roka za pridobitev sredstev mora biti projekt dokončan do konca letošnjega leta. »Proračun je dokaj 'šparavno' naravnan, da lahko pridemo do te velike kepe denarja,« je še povedal Arsenovič.

Za namen pridobitve ustrezne projektne dokumentacije so sicer v predlogu proračuna za leto 2019 načrtovana sredstva v višini 200.000 evrov.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ivan H. (nepreverjen)

Želim si ureditev Lenta, ampak tako, da dolgoročno ne bo treba vlagati v obnovo in vzrževanje, kot so si to zamislili leta 2011. Strinjam se z Arsenovicem, da les ne sodi ob reko in da bi na racun tega nekdo imel fnancno korist, ko bi moral vzrdzevat lesene konstrukcije... Tako da je potrebno ponovno preuciti moznosti in izbrati najboljso.

a tak (nepreverjen)

meni osebno je lent všeč takšen kot je, potrebno bi bilo samo na novo afaltirat cesto in kako drugače uredit parkirna mesta.

Starejše novice