O okoljevarstvenih vidikih Magnine tovarne, o morebitnih zaposlitvenih pogojih in zakaj si ne želi delati v Sloveniji, je spregovoril štajerski delavec v Magni Steyr v Avstriji.

Pogovarjali smo se s štajerskim delavcem, ki je že pet let zaposlen v podjetju Magna Steyr v Gradcu. Zanimalo nas je, če tudi v Avstriji izpostavljajo okoljevarstvene vidike gradnje in same proizvodnje. Po njegovih besedah temu ni tako.

»V petih letih odkar delam v Magni, še od nobenega nisem slišal, da bi kje nastal kak problem, kar se tiče okoljevarstvenih vidikov. Je pa res, da sem tam navaden delavec in da do nas takšne skrite informacije ne pridejo,« je dejal za Mariborinfo delavec v Magni Steyr v Gradcu, ki zaradi službe ne želi biti imenovan (ime in priimek hranimo v uredništvu).

Ljudem ni mar za okolje ...

Četudi je pohvalno, da se okoljevarstveniki sprašujemo tudi o posledicah gradnje nove tovarne za okolje, pa je po mnenju delavca ljudem načeloma vseeno za okoljevarstvene vidike, saj jim več pomeni redni prihodek in dostojno življenje, pa četudi bodo preko zaposlitvenih agencij delali za minimalne plače:

»Rešitev nikakor ni nasprotovanje novim 400 delovnim mestom (ali drugače povedano 400 družinam, ki bodo lahko uživale čez praznike), ampak iskanje alternativnih rešitev, ki bodo, v to verjamem, uspešno varovale okolje in posledično v njej živeča bitja. Sicer pa je, kot verjetno sami veste, večini skoraj popolnoma vseeno, kaj se dogaja z okoljem, samo da delajo in lahko preživijo sebe ter svoje otroke.«

Zadovoljen, da bomo na Štajerskem dobili Magno

»Kar se pa tiče Magne v občini Hoče-Slivnica, pa bom rekel tako. Super, da so se odločili za Slovenijo in Maribor, ker ljudje na tem koncu še kako nujno potrebujejo delo. Prav je tudi, da se okoljevarstveniki oglasite in s prstom pokažete na mogoče probleme v zvezi s tem.«

Po njegovem slednje ne bi smelo biti le delo okoljevarstvenikov, ampak predvsem slovenske vlade, ki bi morala vzpostaviti temeljit nadzor za zaščito okolja:

»Kot bi rekel gospod Cerar: Slovenec sem, ne jamram, ampak iščem rešitev.«

Na delovnih mestih morajo biti ustrezno zaščiteni

Kot nam je zaupal, so vsi delavci v Avstriji konstantno ustrezno zaščiteni. Da ne bi vdihavali nevarnih substanc, morajo nositi maske, obvezne so tudi rokavice, primerna delavska obleka in čevlji.

V Avstriji se o Magni v Sloveniji ne pogovarjajo

Po njegovih besedah imamo toliko o Magni povedati le Štajerci, saj se o gradnji, ki se poleti prične pri nas, v Gradcu načeloma ne govori. Ničesar niso slišali niti o načinu zaposlovanja pri nas, imajo pa svoje mnenje:

»Avstrijci raje vidijo, da se firma odpre v Sloveniji, a ne zaradi okoljevarstva, pač pa da bi nas manj delalo v Avstriji.«

Njegove besede prav nič ne začudijo. Kot smo pisali že pred časom, so v Avstriji pred kratkim podali bolj striktne pogoje za zaposlitev tujcev v njihovi državi. Delodajalci bodo v primeru zaposlitve tujca bolj, ob zaposlitvi domačina pa manj obdavčeni.

V Sloveniji ne bi delal

Zanj je sicer pohvalno, da bodo podjetje gradili v Sloveniji in sam bi se ob normalnih pogojih dela z veseljem zaposlil pri nas. Tako pa dvomi, da se bodo takšni pogoji zares kdaj uresničili.

«V skoraj vsakem od nas je želja delati v Sloveniji, ampak, ker naši politiki niso sposobni urediti plačilnega, pokojninskega, zdravstvenega in davčnega sistema, nam misel, da bi ponovno delali v Sloveniji, hitro uide iz glave.«

Tudi plače pri nas najverjetneje ne bodo dosegale višav avstrijskih plač

»Plače? Mislim, da ne bodo takšne, kot so v Avstriji. Zakaj? Ker imamo zakone nastavljene za krajo navadnemu delavcu. In če že vsi v Sloveniji na veliko kradejo navadnemu delavcu, zakaj mu potem ne bi še Avstrijci? Upam da ne, ampak dokler ne bom tega poštenja doživel, me ne prepricajo, da bi se vrnil,« grenko priznava.

Sicer bi si vsakodnevno vožnjo – do podjetja ima 64 kilometrov vožnje – rade volje prihranil in svoj čas raje prebil s svojim sinom, a razočaran ugotavlja, da mu je to bilo v naši državi odvzeto.

Premestitve se ne boji

Veliko slovenskih delavcev, ki so zaposleni v Avstriji, priznava, da bi Avstrijec le nerad poprijel za njihovo delo. Izogibajo se fizičnemu delu in proizvodnji ter raje posegajo po fizično manj napornih delovnih mestih.

»Lahko rečem tako, na coni je približno 18 ljudi, od tega je 10 Slovencev, 3 Bosanci, 1 turk in 3 Avstrijci.«

Ker je v Magni tako zaposlenih veliko tujcev, ki bi radi poprijeli za vsakršno delo, tako tudi ni neke nevarnosti, da bi jih premestili na Štajersko, sicer bi morali veliki manjko delavcev nekako nadomestiti. Že za Magno v občini Hoče-Slivnica se poraja vprašanje, kje bodo našli izobražen kader in kader s potrebnimi izkušnjami. Navsezadnje tudi pri nas obstaja verjetnost, da vsi zaposleni ne bodo Slovenci, če seveda za delovna mesta ne bodo primerno izobraženi.

»Dvomim, da je možna premestitev, razen, če bi sam izrazil željo, ampak verjetno pod pogoji, da delam v Sloveniji z avstrijskimi zakoni, kar pa vemo, da ni izvedljivo.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice