Ruški občinski svetniki so zaradi nezadovoljstva z delom županje Urške Repolusk danes javno izpostavili problematiko ruške obvoznice.

Ruški občinski svetniki so danes javno spregovorili o ravnanjih županje občine Ruše Urške Repolusk, ki naj bi jim preprečevala sklic izredne seje s prekoračitvijo svojih pristojnosti in - kot so navedli - drugimi nerazumnimi dejanji in netransparentnim delovanjem umeščanja zahodne obvoznice v prostor.

»Zgodil se je kaos v Rušah, ki pa je dobival vedno bolj negativno konotacijo v medijih in tudi iz strani županje je z njenim zavajanjem ljudi na terenu in medijev prišlo tako daleč, da je danes županja izgubila celotno podporo v občinskem svetu.

Njo podpirajo mogoče še trije, štirje svetniki, to pa je tudi vse,« je uvodoma povedal član svetniške skupine Združena akcija Darko Knez.

Kot je še izpostavil Knez, je županja brez koalicije, kar je posledica tega, da pelje stvari po svoje.

»Ni pripravljena sodelovati in se pogovarjati s svetniki. Postopki so netransparentni in milo rečeno tudi na meji zakonitosti,« je oster.

Županja brez vednosti svetnikov spremenila parcelne številke trase?

Občinski svetniki županji očitajo, da je na lastno pest uveljavila novo traso obvoznice. Kot je povedal eden izmed svetnikov Martin Lesjak, je v Rušah trenutno v veljavi občinski podrobni prostorski načrt iz leta 2010.

»V njem je začrtana stara trasa obvoznice in bivši župan je leta 2017 sprejel sklep o postopku novega občinskega podrobnega prostorskega načrta in takrat so bile notri vrisane stare parcelne številke. Takrat je ministrstvo izdalo poročilo, da okoljskega poročila mi ne rabimo,« pojasnjuje Lesjak in nadaljuje:

»Leta 2020 pa je županja brez vednosti svetnikov spremenila sklep našega bivšega župana in je parcelne številke stare trase zamenjala s parcelnimi številkami nove trase. Tako je trenutno v veljavi le sklep za novo traso ob železnici, za katero je ministrstvo z odločbo predpisalo, da je potrebno pripraviti okoljsko presojo.«

Pri novi trasi sta ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje mnenja, da bi lahko imela pomemben vpliv na zdravje in počutje ljudi, so dejali.

Svetniki bi o spremembi morali glasovati že leta 2019

Kot je pojasnil Lesjak, bi svetniki o spremembi parcelnih številk morali glasovati že prej.

»Ona bi takrat, ko je spremenila parcelne številke v občinskem podrobnem prostorskem načrtu, morala obvestiti občinski svet že 2019 in takrat bi mi morali to glasovati. Ona pa nas je ta trenutek postavila pred neko dejstvo. Res je, da so v naših financah predvidene finančne posledice umeščanja obvoznice, ampak vsi smo mislili, da so to obvoznice po starih parcelnih številkah, zdaj pa so parcelne številke zamenjane. In to so ugotovili na ministrstvu,« je bil jasen.

Svetniki o tem sklepu niso glasovali, zato so jasni, da njenega početja sedaj ne bodo legalizirali.

»Javno pozivam županjo, da preneha s tem. Mi smo že v februarju v občinskem svetu sprejeli sklep z veliko večino, da se ustavijo postopki na novi trasi,« je še dodal Lesjak.

Kot je še dodala predstavnica civilne iniciative, je županja imela možnost preklicati in ustaviti postopke, a tega do tega trenutka še ni storila. Zato dodaja, da se bodo poslužili vseh sredstev, ki so na voljo, da njeno početje ustavijo.

Obtožbe, da svetniki blokirajo razvoj mesta, niso resnične

Knez je izpostavil tudi ostro nasprotovanje določenim medijem, ki trdijo, da svetniki v Rušah blokirajo razvoj.

»Svetniki smo pripravili dva sklepa na temo obvoznice. Mi želimo enostavno povrniti stanje, ki je bilo, preden je županja začela s svojimi aktivnostmi. S tem je povzročila velik razdor v Rušah, zdaj pa noče sprejemati te odgovornosti in vali celostno odgovornost na nas svetnike,« poudarja Knez.

Županja jim je sklic izredne seje onemogočila

Županja je svetnikom preprečila sklic izredne seje in jim poslala dopis, da zavrača sklic seje.

»Zgodilo se je to, da smo mi imeli sklic seje za danes, ob 16. uri, kar nam je županja tehnično onemogočila. Za jutri pa je sklicala sejo z našimi sklepi, vendar z bistveno razliko. Na tej seji so gradiva, ki ji pravimo že tri seje, da o njih ne mislijo več razpravljati,« je dejal Knez.

»Umeščanje obvoznice v naše okolje je za nas nesprejemljivo. Postopki so bili predani nezakonito. Mi o tem ne bomo razpravljali,« je še jasen.

Sejo pa so danes svetniki sklicali sami. Kot je pojasnil Knez, kadar ena četrtina svetnikov zahteva sejo, jo mora župan v sedmih dneh sklicati. V kolikor je ne skliče, jo lahko svetniki skličejo sami, kar so naredili tudi svetniki občine Ruše.

»Odgovornost bo morala tukaj prevzeti sama«

Knez zato županjo obtožuje, da se spreneveda in izmika odgovornosti. 

»Sprašujemo jo, kdo je bil tisti pobudnik umeščanja nove variante B. Poslušamo pa to 'stroka, država'. Imenujmo ljudi, ki so to predlagali. Županjo smo pozvali naj pokaže dokument, kje in kdaj je kdo naročil, da gre umeščati varianto B, vendar je občina odgovorila, da ne razpolaga s takšnimi dokumenti,« pravi in ostro dodaja:

»Ona je naročila študijo variante, ona je naročila ta projekt. Sama nosi odgovornost, mi njenega početja in finančnih posledic ne mislimo legalizirati. Do danes je ta postopek stal okol 100.000 evrov.«

Skupina občinskih svetnikov zato vztraja, da se postopki vrnejo v stanje pred spremembami, ki jih je z možnostjo nove trase obvoznice vanje vnesla županja pred dvema letoma.

Za odziv na očitke smo se obrnili tudi na županjo, vendar na odgovore še čakamo.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
AXA (nepreverjen)

Še eni ,ki so na SDS dieti .

prerok (nepreverjen)

Problematika obvoznice iz prejšnjega stoletja, neumnost, ki ji ni para!

Starejše novice