FOTO: Jan Rozman
Mariborska oblast je odločena dejavnost Zavoda za turizem Maribor – Pohorje prenesti na Mestno občino Maribor in s tem iz ustanoviteljstva »izključiti« občine Rače-Fram, Starše in Hoče-Slivnica.

Ni skrivnost, da si je mariborska oblast na čelu z županom Andrejem Fištravcem želela z mesta direktorice Zavoda za turizem Maribor – Pohorje odstaviti Doris Urbančič Windisch. To ji ni uspelo, saj so temu nasprotovale tri ostale občine soustanoviteljice, in sicer občine Rače – Fram, Starše in Hoče – Slivnica.

Za tem je Fištravčeva ekipa iz rokava potegnila že več let znano situacijo, da ostale občine soustanoviteljice Zavoda za turizem Maribor – Pohorje ne financirajo, imajo pa odločevalske pravice. Zato je Mestna občina Maribor že pred časom zagrozila, da bo v primeru, da občine ne bodo začele poravnavati svojih obveznosti, preprosto ustanovila nov zavod.

Nov zavod pod okriljem občine

To se zdaj uresničuje, le na malo drugačen način. Na dnevnem redu sredine izredne seje mestnega sveta je predlog odloka o prenosu dejavnosti Zavoda za turizem Maribor – Pohorje na Mestno občino Maribor.

Tako bi vse niti v rokah držala mariborska oblast, preostale tri občine pa bi iz zavoda izstopile. Župan Andrej Fištravec je povedal, da bo sredina razprava na seji pokazala, ali bo v sklopu mariborske občine deloval nov zavod za turizem oziroma ali bo dejavnost zavoda za turizem delovala v sklopu nove strokovne službe v mariborski mestni upravi.

»Druge občine niso pripravljene sofinancirati obstoječega zavoda, kar pomeni, da lahko te občine same ustanovijo zavod ali pa da izstopijo in da Mestna občina Maribor to ureja v skladu z zakonom,« je povedal Fištravec, podžupan Saša Pelko pa je dodal, da je »nevzdržno, da nekdo soodloča, nima pa nobenih finančnih obveznosti.«

Vsi bodo prezaposleni, vključno z vodstvom

Tako Fištravec kot Pelko sta zavrnila očitke, da skušajo tako zamenjati aktualno direktorico Doris Urbančič Windisch. Vsi zaposleni na sedanjem zavodu za turizem bodo namreč po njunih trditvah prezaposleni pod okrilje občine, kjer bo deloval nov samostojen organ, ki se bo z mariborskim turizmom ukvarjal neodvisno od ostalih občin.

»Tudi samo vodstvo lahko iz našega zornega kota ocenimo kot ugodno s strani števila rasti prihodov in nočitev turistov v Mariboru. Ne vidim posebnih problemov,« je vodenje Urbančič Windischeve pokomentiral Fištravec.

Do regionalnih razpisov s pogodbenimi razmerji

Z okoliškimi občinami bi tako nov mariborski zavod za turizem znova sodeloval pogodbeno, tako kot je bilo v praksi že pred leti. Prav s pogodbenim sodelovanjem bi si novonastali zavod pridobil tudi »status regionalnosti« s katerim bi lahko kandidiral na evropskih regionalnih razpisih.

Vse obstoječe blagovne znamke Zavoda za turizem Maribor – Pohorje bi bile prenesene na njegovega naslednika, enak bi ostal tudi proračun.

Župan Fištravec zatrjuje, da so tudi vse tri občine soustanoviteljice Zavoda za turizem Maribor – Pohorje že izkazale interes za pogodbeno sodelovanje z novonastalim zavodom, ko bi jim to koristilo.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
hpet (nepreverjen)

Verjetno najbolj nesposoben župan kar jih je kdaj županovalo v mestu Maribor. Nič od nič, vsaj ne za mesto in njegove prebivalce. Maribor si je popolnoma sam kriv za svojo pozicijo.

Koba (nepreverjen)

In potem še bo zmagovalec na naslednjih volitvah...... in to je poštenost demokracije [spodnje štajerske] volitev. In bo spet župan štajerskih Butal.......!?!?

Starejše novice