Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v Mariboru spregovoril o napredku za gradnjo lakirnice družbe Magna Steyr v občini Hoče - Slivnica.

Ministrstvo za okolje in prostor je včeraj izdalo gradbeno dovoljenje za lakirnico družbe Magne Steyr v občini Hoče - Slivnica. Investitor je pred tem po nemalo zapletih nedavno vendarle uspel dobiti pravnomočno okoljevarstveno soglasje za gradnjo lakirnice, ki predstavlja enega ključnih elementov gradbenega dovoljenja.

»Sedaj se zadeve odvijajo dobro, vesel sem, da lahko uradno povem, da je projekt Magna Nucleus dobil gradbeno dovoljenje, saj gre za predzadnjo stopnico v naših prizadevanjih za to, da se zadeve začnejo odvijati naprej. Zadnji korak pa se bo odvil 17. oktobra, ko bomo podpisali pogodbo o tem, da je strateška investicija med ministrstvom in Magno ter drugo pogodbo o sovlaganju Republike Slovenije v tem projektu. Takrat bomo lahko rekli, da se vloga države pri vzpostavljanju pogojev za izvedbo te strateške investicije tudi na nek način končuje,« je danes povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. 

»17. oktobra bo zasadila prva lopata«

Počivalšek je še nadaljeval: »Pogodba o strateški investiciji in druga o vlaganju je z Magno usklajena in bo obravnavana na vladi naslednji četrtek – gre za tisti znani znesek 18,3 milijona evra. Pogoje pa bomo potrdili na vladi in takrat bodo postali tudi javni.«

Vlada se je sicer že marca odločila Magni Steyr dodeliti 18,61 milijona evrov finančne spodbude za investicijo v neposredni bližini mariborskega letališča. Naložba v izgradnjo lakirnice je sicer ocenjena na 146,4 milijona evrov in naj bi ustvarila 404 delovnih mest. V skladu s posebnim zakonom za izvedbo te investicije, znanim tudi pod nazivom lex Magna, je gradbeno dovoljenje izdalo ministrstvo za okolje in prostor.

»Pripeljana dela za investicijo lakirnice so se pričela, gradbeno dovoljenje mora postati pravnomočno, prva lopata pa se bo zasadila 17. oktobra na lokaciji,« nadaljuje Počivalšek.

Magna se bo zavezala za najmanj 1000 delovnih mest

»Ta sredstva so v povezavi s strateško investicijo, tudi dve številki iz prvega dogovora sta za nas pomembni: Magna se bo zavezala za najmanj 1000 delovnih mest, ta investicija pa bo v tej fazi težka 100 milijonov evrov. V prvi fazi jih zagotavljajo 400, vendar pa morajo v petih letih priti do najmanj 1000 delovnih mest – gre za minimalno, kar od njih pričakujemo in jim zato dajemo, kar jim dajemo,« pravi minister, ki je odgovoril na vprašanje o komisiji, ki naj bi spremljala investicijo, da so »imena šestih članov že dogovorjena, danes pa naj bi jih tudi objavili«.

V Magni naj bi po Počivalškovih besedah šlo za »trda pogajanja, saj sta obe strani želeli dobiti čim manj za čim več«. 

»Verjamem, da bo Magna izpolnila vse svoje zaveze, mislim, da se vsi strinjamo, da so maksimalno odgovorno podjetje vedo, kaj so obljubili in verjamem, da bodo podpisano in zahtevano izvedli. Če ne, pa bomo ponovili vajo,« je s trdnim prepričanjem zagotovil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Tudi mariborska univerza bo pomagala zagotavljati kadre za Magno

Načrtovana naložba je po besedah rektorja Univerze v Mariboru Igor Tičar velika priložnost za univerzo: »Najbolj me boli, ko vidim, da naši mladi strokovnjaki odhajajo preko meje in so tam vsi takoj zaposljivi, čeprav bi morali glede na sredstva, ki jih je naša država dala za njihov razvoj, delati tukaj.« Zagotavljanju kadrov za Magno se bo zato pridružila tudi mariborska univerza.

Dan po pridobitvi gradbenega dovoljenja gradbeni stroji na lokaciji že brnijo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice