Revija Manager je tudi letos sestavila seznam najbogatejših Slovencev. Kateri Štajerci so na seznamu najpremožnejših?

Najbogatejša Slovenca ostajata zakonca Iza in Samo Login, ustanovitelja podjetja Outfit7, ki je ustvarilo aplikacijo z govorečim mačkom Taking Tom. Premoženje zakoncev Login so letos pri Managerju ocenili na 689 milijonov evrov.

Sto najbogatejših Slovencev je letos še povečalo svoje premoženje - skupaj za 12,5 odstotka na 5,178 milijarde evrov. Več kot petino tega zneska predstavljajo kupnine za že prodana podjetja.

Med 10 najbogatejšimi ni Štajercev

Med 10 najbogatejšimi Slovenci po oceni Revije Manager ni Štajercev. To je deset najbogatejših v Sloveniji:

1. Iza in Samo Login - 689 milijonov
2. Sandi Češko - 300 milijonov
3. Marko Pistotnik - 210 milijonov
4. Joc Pečečnik - 190 milijonov
5. Tatjana in Albin Doberšek - 181 milijonov
6. Damijan Merlak - 122 milijonov
7. Igor Akrapovič - 113 milijonov
8. Nejc Kodrič - 112 milijonov
8. Gabrijel in Petra Rejc - 112 milijonov
10. Družina Lah - 110 milijonov

Najbogatejša Štajerca na 11. in 12. mestu

Med najbogatejšimi Slovenci je tudi nekaj Štajercev. Najvišje se je na 11. mesto uvrstil Bogomir Strašek 89,8 milijoni evrov ocenjenega premoženja. Korenine podjetja KLS Ljubno segajo v leto 1974, ko so prav pod vodstvom Straška, mladega strojnega tehnika, ustanovili kovinarski obrat tedanjega družbenega podjetja Gradbenik. Managerjeva ocena premoženja se zdi Bogomirju Strašku visoka, a osebno meni, da je podjetje vredno še več.

Najvišje se je na 12. mesto z ocenjenim premoženjem 82,6 milijonov evrov uvrstil Vladimir Puklavec. Prlek je svoje premoženje ustvaril v energetiki, saj je polovični lastnik holdinga Gasfin Group, ki ima 40-odstotne delež v TGE Gas Engineering. Puklavec je v Sloveniji 20-odstotni lastnik P & F holdinga Vino, kjer ima 75-odstotni delež omenjeni holding. Puklavec vložil v vinski posel, kupil je ormoško in ljutomersko vinsko klet, skupina se danes imenuje Puklavec Family Wines Holding. Vladimir Puklavec vrednotenja ni želel komentirati.

Vladimir Puklavec (Foto: Mediaspeed.net)

Na 14. mestu najpremožnejših Slovencev se je znašla družina Jager, ki s trgovskim podjetjem Jagros v Mestinju pri Rogaški Slatini poseduje premoženje v vrednosti 71,5 milijonov. Jagros je lani postavil mejnik, saj so prihodki od prodaje prvič presegli mejo 100 milijonov evrov. Tudi letos naj bi se letni prihodki povečali za desetino.

O vrednotenju je Franc Jager dejal: »Vrednost podjetja raste, a menim, da je ocena malo previsoka. Sicer pa so k povišanju vrednosti podjetja najbolj prispevali rast poslovanja in hkrati naša prizadevanja, da stroške držimo čim bolj v okvirih.«

Franc Jager (FOTO: Mediaspeed.net)

Na 31. mestu najdemo družino Albreht, ki ima vlasti Zlatarno Celje. Družina Albreht je med vsemi na lestvici najbolj povečala premoženje v primerjavi z lanskim letom, kar za 95 odstotkov. Ocenjeno premoženje družine Albreht znaša 37 milijonov evrov. Albrehtovi vrednotenja niso komentirali.

Finančnik Zoltan Varga se je s premoženjem v višini 31,6 milijonov evrov zavihtel na 44. mesto. Varga izvira iz Zreč, danes pa živi in dela v tujini kot izvršni direktor enega največjih upravljavcev hedge skladov na svetu. Och-Ziff Capital Management, kjer je vodja vseh azijskih naložb. Je eden večjih skrivnostnežev z Managerjeve lestvice, saj je za vse izjave nedostopen. 

Naslednji med najpremožnejšimi Štajerci je Iztok Lipnik, ki je lastnik 30 odstotkov družbe Elrad International, ki ima svojo tovarno tudi v Gornji Radgoni. Družba je sicer v večinski tuji lasti, ob tem pa ima Lipnik še 25-odstotni delež manjše družbe Elrad WS in četrtino v družbi Dafra kontakt tehnologije. Lipnik se med vsemi Slovenci uvršča na 46. mesto, njegovo premoženje pa je ocenjeno na 30,7 milijonov evrov.

»Pravzaprav nimam kakšnega posebnega komentarja. Glede na to, da v te ocene iz leta v leto vložite precej časa in truda, verjamem, da je razmeroma točna. Želim vam obilo poslovnih uspehov in vas lepo pozdravljam,« je Lipnik pokomentiral lestvico Reviji Manager.

61. mesto zasedata Ivan in Tatjana Pfajfar, lastnika celjskega podjetja Inpos, ki se ukvarja s trgovino na debelo in drobno s tehničnim blagom. V 27 letih delovanja se je podjetje iz lokalnega trgovca celjske regije razvilo v vseslovensko trgovsko družbo s širokim izborom predvsem tehničnega blaga z okoli 185 zaposlenimi. Njuno premoženje je ocenjeno na 26,4 milijone evrov. Pfajfarjeva imata v lasti tudi podjetje Lesoprodukt. Ivan Pfajfar je odgovoril, da uvrstitve na lestvici ne želi komentirati.

Na 92. mesto Revija Manager z 21,8 milijoni evri premoženja uvršča Antona Ofentavška. Ta je lastnik in direktor podjetja Oplast iz Tepanj pri Slovenskih Konicah. Podjetje izdeluje različne plastične izdelke od ročajev za orodja do izdelkov blagovne znamke Kraftgrip, ki se uporabljajo v avtomobilski industriji, farmaciji in drugih panogah. Vrednotenja Ofentavšek ni komentiral.

Tudi Franc Pišek iz Šmarja pri Jelšah se z 21,7 milijoni evrov premoženja prišteva med najbogatejše Slovence. Pripadlo mu je 93. mesto. Je lastnik družbe Pišek – Vitli Krpan, ki se ukvarja s proizvodnjo kmetijskih strojev, namenjenih predvsem gozdarstvu.

»Vrednotenje težko ocenjujemo, saj nam je najpomembneje, kaj se dogaja v našem podjetju in kje se vidimo v prihodnje,« je svojo uvrstitev pokomentiral Pišek.

Med 100 najbogatejši Slovenci je uvrščen tudi Jernej Čokl, ki ima največji lastniški delež v skupini Impol iz Slovenske Bistrice. Njegovo premoženje so ocenili na 20,5 milijonov evrov, kar ga uvršča na 98. mesto. Jernej Čokl vrednotenja ni komentiral.

Jernej Čokl (FOTO: Mediaspeed.net)

To je lestvica 100 najbogatejših Slovencev

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mimi123 (nepreverjen)

OK, kaj pa Satler Matjaž

šalamala (nepreverjen)

Eh še sreča da ste očitno spregledali 11. mesto

Mimi123 (nepreverjen)

Ah očitno sta se tako Satler kot Mohar dovolj dobro skrila

Starejše novice