FOTO: Jan Rozman
Magna je pred dnevi oddala vlogo za okoljevarstveno soglasje za drugo fazo projekta, ki bi prinesel dodatnih 1500 zaposlitev. Pomeni to tudi uradno potrditev širitve Magninega obrata še pred odprtjem lakirnice?

Gradnja tovarne Magne v Hočah napreduje s polno paro in čez tri mesece se bo že začela testna proizvodnja v lakirnici v neposredni bližini mariborskega letališča. S serijsko proizvodnjo bo Magna pričela februarja prihodnje leto, v hoški lakirnici pa bo delo dobilo 400 ljudi.

Vloga za okoljevarstveno soglasje za drugo fazo že oddana

Magna pa si kljub temu, da še ni izpeljana prva faza projekta, že pripravlja teren za nadgradnjo – drugo fazo projekta.

Pred dnevi so namreč oddali vlogo za okoljevarstveno soglasje za drugo fazo projekta, ki predvideva obrat za izdelavo karoserij in sestavljalnico vozil. To pomeni, da bi v hoški Magni že v drugi fazi v vzpostavili proizvodnjo avtomobilov.

V lakirnici bo testna proizvodnja stekla septembra, serijska pa februarja prihodnje leto. (FOTO: Jan Rozman)

Je to že potrditev druge faze, ki bo prinesla dodatnih 1500 zaposlitev?

A vloga za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za drugo fazo še ne pomeni uradne potrditve druge faze, za Mariborinfo zatrjujejo pri Magni.

»V Magni imamo dolgoročne poslovne načrte v Sloveniji in s ciljem dobre pripravljenosti za nove poslovne priložnosti, izvajamo priprave za morebitne naslednje faze projekta. S tem namenom smo v Magna Steyr pričeli postopek pridobivanja okoljske dokumentacije za drugo fazo tovarne v Sloveniji. Ta bo omogočila prilagodljivost in hitro odzivnost na zahteve trga in partnerjev,« za Mariborinfo pojasnjujejo pri Magni.

»Hkrati poudarjamo, da so nadaljnji koraki ter prihodnje faze projekta v Sloveniji odvisne predvsem od morebitnih novih naročil in razvoja celovite proizvodnje vozil znotraj celotne skupine, ter tudi od izpolnjevanja zavez vseh udeleženih strani za uspešno nadaljevanje in zaključek projekta v prvi fazi. Pridobitev okoljske dokumentacije torej še ne pomeni takojšnjega pričetka izvajanja druge faze naložbe,« še dodajajo.

Širitev Magne je odvisna od morebitnih novih naročil. (FOTO: Jan Rozman)

Na leto bi v Hočah proizvedli 126.900 avtomobilov

Tovarna avtomobilov Magne Steyr bo sodeč po vlogi, ki so jo oddali na Agencijo RS za okolje in prostor, v primeru uresničitve druge faze projekta letno proizvedla 126.900 avtomobilov na leto.

Druga faza projekta Magne v Hočah bi prinesla dodatnih 1500 zaposlitev, sodeč po vlogi za okoljevarstveno soglasje pa bi se v avtomobilskem obratu delalo v treh 7,5-urnih izmenah. Na uro bi v Magnini proizvodnji izdelali 24 karoserij. Od tega 12 iz jeklene in 12 iz aluminijeve pločevine. Delavci bi bili v proizvodnji avtomobilov za vikende prosti, saj naj bi se delalo le od ponedeljka do petka.

Ob proizvodnji karoserij bi v Magni izdelovali tudi avtomobilska vrata, pokrove motorjev, vrata prtljažnikov in manjše pokrove, ki so del karoserije, je še razvidno iz vloge za okoljevarstveno soglasje za drugi del faze. Ob vsem tem bodo ob tovarni postavili še testni poligon in analitični center za testiranje avtomobilov. V sklopu obrata bo stala tudi avtopralnica, izdelane avtomobile pa bodo odpošiljali po železniškem tiru.

Dela celo prehitevajo zastavljene roke. (FOTO: Jan Rozman)

Cilj so štiri faze in 6000 zaposlitev

V prvi fazi projekta bo zaposlitev dobilo nekaj več kot 400 delavcev, ob uresničitvi druge faze pa še dodatnih 1500. To pomeni, da bo Magna v primeru izvedbe prvih dveh faz zaposlovala blizu 2000 ljudi. Magna ima skupno predvidene štiri faze.

Tretja faza bi prinesla še širitev avtomobilskega obrata, četrta pa dodatno lakirnico. Vsaka izmed faz ima torej že vnaprej opredeljeno število delovnih mest. Skupno bi bilo lahko v Magni zaposlenih 6000 ljudi.

Postopek za okoljevarstveno dovoljenje za prvo fazo še v teku

Magna je za lakirnico v Hočah okoljevarstveno soglasje pridobila že lansko leto. Kljub temu pa v prihodnjih mesecih za začetek obratovanja nujno potrebuje še okoljevarstveno dovoljenje. Tega še vedno nima.

»Dokumentacija je bila oddana že v decembru. ARSO nas je spomladi pozval k dopolnitvi vloge, kar smo tudi storili. Sedaj čakamo na nadaljevanje postopka,« so za Mariborinfo pojasnili pri Magni.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice